Senatör Cruz: “İsrail’in başkenti Kudüs olarak tanınmalı”

ABD Kongresine, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması tasarısını getiren Senatör Ted Cruz, “Artık ABD 1995 yılından beri İsrail’e uyguladığı ikiyüzlülüğe bir son vermeli” dedi.

Dünya 0 yorum
5 Ocak 2017 Perşembe

 ABD Kongresine Cruz tarafından  getirilen tasarı,  Doğusu ve Batısı ile Kudüs’ün bölünmez olarak İsrail’in ezeli ve ebedi başkenti olarak tanınmasını ve Amerikan elçiliğinin derhal Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını öngörüyor.

Teksaslı Senatör Cruz tarafından Kongre’nin gündemine getirilen tasarı aynı zamanda Florida senatörü Marco Rubio tarafından destekleniyor. Her iki senatör de halihazırda yoğun bir şekilde tasarının geçmesi için lobi faaliyetleri yapıyor.

Kanun tasarısı aynı zamanda  Dışişleri Bakanlığına da elçiliğin Kudüs’e taşınması için yaptırım maddesi de öngörüyor.

Söz konusu tasarının kanunlaşması halinde Dışişleri Bakanlığı, elçiliği Kudüs’e taşımaz ise 2017 bütçesinde kısıtlama yapılacak.

Bu madde daha evvel 1995 yılında Kongre’nin olumlu kararına rağmen ABD Dışişlerinin itirazı ile kanunun başkanın yetkisi ile uygulanmaması kararına karşı kondu.

1995 yılında onaylanan yasa uygulama yetkisini ABD Başkanı’na vermişti.

Cruz kanun teklifi ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada şöyle konuştu: Maalesef Obama yönetiminin Yahudi ülkesine olan olumsuz tavrı gerçekleri görmesini engelliyor. Amerikan elçiliğinin Kudüs’te  olması ABD-İsrail dostluğunun doğal bir sonucu olmalıydı.  Artık  ABD 1995 yılından beri İsrail’e uyguladığı iki yüzlülüğe bir son vermeli.”

 

 

 

 

 

 

1 Yorum