Bugüne kadar denize çakılan onlarca demir kazığın akıbeti ise bu incelemenin tamamlanmasının ardından belli olacak. Mimar Sinan´ın önemli eserlerinden biri olan Üsküdar´daki tarihi Şemsi Ahmet  Paşa Camisi´nin önünde yapılması planlanan yaya yolu çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan açıklamayla durdurulmuştu. Proje kapsamında halk arasında Kuşkonmaz camii olarak ta bilinen Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin  denize bakan bölümüne deniz içine demir kazıklar çakılarak bir yaya oluşturulması planlanıyordu. Caminin duvarlarında meydana gelen çatlaklar üzerine durdurulan inşaatla ilgili incelemenin sürdüğü belirtildi.

cami-2Proje daha önce de bazı sivil toplum kuruluşları, tarihçiler ve mimarlar tarafından tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. (DHA)

cami-3

[old_news_related_template title="İlber Ortaylı'dan Şemşi Paşa Camii'nin kazıklarına sert tepki" desc="İstanbul Üsküdar´da Mimar Sinan´ın 1580 yılında yaptığı Şemsi Paşa Camii duvarında çatlaklar oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Boğaz´ın hemen kenarında bulunan caminin önüne kazıklar çakılarak yapımına başlanan yaya yolu projesinin durdurduğunu, projenin tekrar değerlendirileceğini açıkladı. Üsküdarlılar da dün camiye gelerek çalışmaları protesto etti. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Şemsi Ahmet Paşa Camii’ne gelerek incelemelerde bulundu. Ortaymı “Burayı genişletecekler, sonra oturup çay içecekler herhalde. Buraya kazık çakılacaksa Mimar Sinan’ın zamanında âlâsı çakılırdı. Niye Mimar Sinan denizi doldurmamış da sen dolduruyorsun?” diye tepkisini dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/semsi-pasa-cami-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/semsi-pasa-camiinin-kaziklari-tartismalara-konu-oldu-1904648/"]