ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ERDAL ERBAŞ - Geçtiğimiz haftalarda yapılan seçim ile Van OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Mehmet Aslan’a devreden Şemsettin Bozkurt, Van Organize Sanayiciler İş Adamları Derneği (VOSİAD) ile geri döndü. OSB’de yönetim kurulu başkanlığı olmadan da dernek olarak kent ekonomisi ve diğer sorunlar üzerine konuşmaya devam edeceklerini söyleyen Bozkurt, derneğin kuruluşu tamamlanır tamamlanmaz basın mensuplarının karşısına çıktı. İki yıllık OSB başkanlığı sürecinde önemli tecrübeler ve bağlantılar kazandığını söyleyen Bozkurt, VOSİAD ile Van’ın kalkınması ve ekonomisi gibi önemli konularda projelerin takibi, yatırımların Van’a kazandırılmasını takip edeceklerini söylerken, “Derdim Van” diyerek Van’ı siyaset dışı ilgilendiren tüm konularda etkin olarak rol alacağını söyledi.

 

Van Organize Sanayiciler İş Adamları Derneği (VOSİAD) derneği kuruldu. Derneğin kurucu başkanı olarak belirlenen Van OSB eski başkanı Şemsettin Bozkurt ve yönetimi kentteki basınla bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Şemsettin Bozkurt, hem OSB seçimlerini yorumladı hem dernek ile ilgili bilgiler verdi hem de Van’ın sorunlarının takipçisi olacak bir dernek olacakları mesajını verdi. Bozkurt o mesajını da, “Bilindik dernekler gibi sadece tebrik alıp, tebrik yayınlamayacağız. Gündem takip eden, Türkiye ve dünyayı takip eden, sanayi ve teknolojiyi takip eden, gerektiğinde de fikir beyan eden bir dernek olacağız.” Şeklinde verdi.

 

 

BOZKURT: ÖRNEK BİR SEÇİM OLDU

İlk olarak OSB seçimleriyle ilgili konuşan Bozkurt son olarak şunları söyledi: “Yaklaşık 20 gün önce bir seçim geçirdik. Van OSB bölgesi bakanlığımızın mevzuatı gereği seçimlere gittik. Gerçekten Van’a ve Türkiye’ye yakışır bir şekilde demokratik olgunluk içerisinde bir seçim yaptık. Ciddi bir mücadele verdik. Centilmence bir şekilde çalışmalarımızı yaptık. Bu sefer ben daha önceki seçimlerin dışında bir programla bir ekiple yola çıktık. Genç bir ekip kurduk. Sürdürdüğümüz projeler vardı. Bu projelerinden devamından yana Van’a ve OSB’ye daha da fazla faydalı olma bakımından kendimi de genç htiğim için bu şekilde yola çıktık.”

 

YENİ YÖNETİME BAŞARILAR DİLEDİ

Yeni seçilen OSB yönetimine de başarılar dileyen Bozkurt, “Çok başarılı bir performans gösterdik. Seçim sonuçlarında daha önce de benim yönetimim de olan arkadaşlarımız OSB seçimlerini kazandılar. Kendilerini orada tebrik ettik ve ilk olarak biz hayırlı olsun ziyaretine gittik. Devamlı da kendilerinin yanında olduğumuzu söyledik. Buradan tekrardan OSB seçimlerinin ilimiz ülkemize hayırlı olmasını diler, yeni arkadaşlarımız da başarılar dilerim. Van için çizdiğimiz projeler ve yapmak istedikleri konusunda her zaman yanında olmak istediğimizi söylemek amacıyla buradayız.” Diye konuştu.

 

 

“DERNEK KURMA HEDEFİMİZ VARDI”

Projelerinin olduğunu söyleyen Bozkurt şöyle devam etti: “Oda, borsa, OSB’ler daha çok bürokratik alanlardır. Derneklerin daha özgünlüğü, özgür bir alan olduğu için Van adına bundan sonraki faaliyetlerimizi VOSİAD çatısı altında bu arkadaşlarımızla bu işi devam ettirmek istedik. Bu yüzden de görev başındayken de amacımız vardı. Derneği kurma konusunda daha öncede bir fikrimiz vardı açıkçası ancak nasip olmadı. Dolayısıyla bir VOSİAD’ı kurduk. VOSİAD Türkiye Dernekler masasında yayınlandı. Van’ımıza ve ülkemize hayırlı olsun.”

 

BOZKURT: İPTAL GİRİŞİMİMİZ OLMADI

Seçimlerin iptali gibi bir girişimlerinin olmadığını söyleyen Bozkurt, “Çokta seçimler üzerinden durmanın bir anlamı yok. Tabi kamuoyunda dönen bir takım spekülasyonlara da cevap hakkımız doğduğu için bir cevap vermek istiyorum. Bizim asla seçimin iptali ile ilgili hiçbir girişimimiz olmadı ve bundan sonrada olmayacaktır. Bunu seçilen arkadaşlarımıza da söyledik. Van kamuoyunda özellikle şahsımız karartmak amacıyla belli kişiler tarafından yazılan çizilenlerin hiçbir kaydı yoktur.” Dedi.

 

 

“DERNEK ÇATISI ALTINDA ÇALIŞACAĞIZ”

Ardından yeni dernek VOSİAD ile ilgili konuşan Bozkurt şöyle devam etti: “VOSİAD 26.07.2017 yılında bütün evrakları tamamlanarak ve şu anada karşınızda bulunan 6 arkadaşımız ve bir tanesi burada olmayan 7 kişi ile resmi başvurumuzu yaptık. 09.08.2017 tarihinde ise derneğimizin kuruluşu tamamlandı. Bundan sonra benim OSB’de çizdiğim çizgi, deneyimlerimiz ve bu arkadaşlarımız ile birlikte Van’ın kalkınması, ekonomisi, sanayisi, kültürü için bütün çalışmalarımızı bu derneğin çatısı altında yürüteceğiz.”

 

VOSİAD’IN HEDEFİNİ YÜKSEK TUTTU

Dernek olarak ayrıştırıcı bir dil kullanmayacaklarını söyleyen Bozkurt, “Van Organize Sanayiciler İş Adamları Derneği, Van OSB bünyesinde yer alan herkesin üye olabileceği şartı var. Dışardan üye olmaz. Herkese derneğimiz açıktır. Derneğimiz bir muhalefet geliştirme ya da bir yerlere muhalefet olma anlamında kurulmadı. Daha çok uzlaşıcı, bütünleyici, birleştirici ve edindiği tecrübeleri bu bürokratik kurumlara aktararak kendilerine yardımcı olma adına kuruldu. VOSİAD’ı bu şekilde görmek gerekir. Asla ayrıştırıcı dili kullanılmayacak. Bilindik dernekler gibi sadece tebrik alıp, tebrik yayınlamayacak. Gündem takip eden, Türkiye ve dünyayı takip edecek, sanayi ve teknolojiyi takip edecek. Gerektiğinde de fikir beyan edecektir. İleri ki süreçte de Türkiye’deki önemli konfederasyonlara üye olacaktır. OSB’deki tecrübelerimiz ile bu işi bu şekilde yapacağız.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“VAN İZMİR FUARINDA YER ALMALI”

Başkanlık dönemindeki projelerle ilgili de konuşan Bozkurt şunları kaydetti: “Başkanlığımız döneminde çok ciddi 2 proje gerçekleştirmeye çalıştım. Bunları da Van için bir ev ödevi olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ki Türkiye’nin ilk fuarcılık kültürünü İzmir Uluslararası fuar oluşturuyor. İzmir CHP Büyükşehir Başkanlığında yürütülüyor. İzmir’de yapılan fuarlarda her yıl 2 il onur konuğu olarak bu fuarda yer alıyor. Bunun için Van’da bu fuarda yer alabilir mi diye bir çalışma yaptık. Bu anlamda ziyaretlerimiz oldu. Bu konuda gelişmeler olmuş. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşülmüş. Bu yıl yapılacak fuarda Malatya ve Diyarbakır onur konuğu olarak yer alacak. İleri ki fuarlarda Van’ın onur konuğu olması için bizzat Sayın Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi görüşmeler yapmış. Bu proje önemlidir ve takip edilmeli. Van’ın kahvaltısı, doğası ve turizmi ile ilgileniyoruz. Ancak Van’ın sanayisini tanıtmamız en büyük hedefimizdir. Bu anlamda da bu projenin takipçisi olacağız.”

 

BOZKURT: PROJELERİ TAKİP EDECEĞİZ

Bursa’daki önemli tekstil firmasının Van’a gelmesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt, “Bir diğeri ise kamuoyunda yoğun bir şekilde konuşulan Van’daki ulaşım konusudur. Bu sorunun aşılması için bende hafif raylı sistemini önermiştim. Bursa’da tramvay konusunda üretim yapan önemli bir firma var. Bizde bu hafif raylı sistem içinde kendileri ile görüştük. Bunun yanı sıra yine tekstil anlamında önemli bir marka olan Yeşim Tekstil ile görüşmemiz oldu. Bu 2 firmanın Van’a gelmesi ve burada iyi işler yapması için bir fikrimiz oldu. Bu proje ile 30 kişilik bir heyetin Van’a gelip Van’ı gezmesi ve nasıl bir yatırım yapılabilir gibisinde bir programı yürütüyordum. Önümüzdeki süreçte bu programı takip etmek için Bursa OSB’yi ziyaret edecek ve bunu takip edeceğiz. Bu da bir diğer önemli projedir.” Dedi.

 

AVEA’NIN PROJESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Avea’nın kullukça merkezi ile ilgili de konuşan Bozkurt şu ifadeleri kullandı: “Deprem döneminde Avea Van’a bir kullukça merkezi yapacağını söylemişti. Fakat aha sonra takip edilmediği için Avea’da bunu gündemden düşürdü. Van’da söz sahibi olmayanlarda bunu rafa kaldırdı. Bildiğiniz gibi Avea şu anda Türk Telekom’a devredildi. Bu yüzden de bürokrasi üzerinden bu söz çok daha rahat bir şekilde yapılabilir. Bu anlamda önemli bir baskı yapılabilir.”

 

“VAN’IN KURTULUŞ REÇETESİ ÜRETİMDİR”

Atlas Firması için yaptıkları girişimler ile ilgili konuşan Bozkurt, “Van için çok büyük bir yatırım olma yolunda olan Atlas Firması için Sayın Beşir Atalay ve burhan Kayatürk ile birlikte büyük bir çaba sarf ettik. Bu projesinin takipçisi olduk, yerine gittik ve burada inceleme yaptık. Onlar buraya geldiler. Bunu takip edip Van’da biz her apartmanının altına İstanbul’daki gibi nasıl üretim alanları oluşturabiliriz. Bunun düşüncesi içindeydik. Emin olun ki Van’ın kurtuluşu üretim ile olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

BOZKURT: HERKES SİYASETÇİ OLMAK İSTİYOR

Herkesin siyasetçi olmak istediğini söyleyen Bozkurt şöyle konuştu: “Van’ın ve Türkiye’nin en büyük sorunu şudur. Herkes siyasetçi olmak istiyor. Özellikle Van’da bu çok daha fazladır. Ne yazık ki bu bizi kurtarmaz. Bizim bürokratlarımızın olması gerekiyor. Kaynaklar bürokratların elinde yer alıyor. Bakanlarımız, başbakanımız, cumhurbaşkanımız tüm raporları bürokratlardan alırlar. Biz Van’ın bürokrasisinin oluşması içinde ciddi bir lobicilik faaliyeti de sürdüreceğiz. Bu da bizim hedeflerimiz arasında yer alıyor. 2 yıllık süreç içerisinde yatırımlar dışında çok iyi bürokratik görüşmelerimiz oldu. Bunu şimdi ise derneğimizde yine devam ettireceğiz.”

 

KUZEY VANGÖLÜ DEMİRYOLU YİNE GÜNDEMDE

Van-Şırnak Karayolu’nun bitirilmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt, “Ülkemiz ve kentimiz ancak ihracat yaparak kalkınabilir. Büyük inşaatlar yapılarak bir kent kalkınamaz. Havaalanı, tünel, asfalt yapılarak kalkınamayız. İhracata yönelik üretim yaparak ülkemizi ve kentimizi kalkındırabiliriz. TİM’in daha önce Van’da yapmış olduğu toplantıda Van’ın 2023’e kadar ihracat hedefinin 1 Milyar Dolar olduğunu belirlemişti. Biz Van olarak bu hedefin çok ama çok uzağındayız. Lojistik merkezi olmadan, Kuzey Vangölü Demiryolu olmadan, Van’dan Trabzon Limanına ulaşım sağlanmadan, bizim çevremizde olan ülkeler ile demir yolu, Karayolu ve Havayolu ulaşımı güçlü sağlanmadan biz bu ihracat hedeflerine asla ulaşamayız.” Dedi.

 

“VOSİAD BÜYÜK YÜKÜN ALTINA GİRDİ”

VOSİAD büyük bir yük altına girdiğini söyleyen Bozkurt şunları ifade etti: “OSB’de bizim çizdiğiniz çizgi ve geliştirdiğimiz bürokratik ilişkileri daha güçlü bir şekilde kullanarak kurumlarımıza yardımcı olma anlamında derneğimizde faaliyet yürütmeye çalışacağız. Van’daki kurumlarımız ile çatışarak asla bir yere varılamayacağını ve başarılı olabileceğini düşünmüyoruz. Bunun için tüm herkesle diyalog halinde olarak çözüm yollarının birlikte aşılacağı düşüncesi ile hareket edeceğiz.”

 

ÇABA SARF EDECEKLERİNİ SÖYLEDİ

Bürokratik görüşmelerinin iyi bir seviyede olduğunu söyleyen Bozkurt, “Bilindiği gibi iki yıllık kısa bir süre içerisinde OSB başkanlığını yürüttüm. Bu süre içerisinde tanışmadığım devlet ve bürokratik ve yetkili kalmadı, çalmadığımız kapı kalmadı. Van’ın gelişimi ve kalkınması adına elimden gelen her şeyi yaptım, bundan sonrada bu çaba devam edecektir. Bu tanışmalar doğrultusunda çok ciddi dostluklar ve kazanımlar elde ettim. Bu kazanımlarımızı Van’a kazandırmak için bir çatı oluşturmak için böylesi bir dernek kuraya karar verdik. Biz bu dernek ile daha özgür ve özgün olarak bütün fikirlerimizi, düşüncelerimizi özgürce kullanabileceğimize inanıyorum.” Diye konuştu.

 

BOZKURT: 20 YILDA YAPILMAYANI YAPTIK

Van OSB’de yaptıkları çalışmalar hakkında konuşan Bozkurt şöyle devam etti: “Organize Sanayi Bölgesinde 20 yılda yapılmayan hizmetleri yaptık. Yön Tabelalarını, Çöp aracını, OSB Giriş Tagı’nı, 4. Etap alt yapısını, OSB dergisi, İdare binasının projelerini, Tekstil kentin otomasyon ve kanalizasyon işlerinin ihalesini, Fuar ve Kongre merkezinin çevre düzenlemesi gibi hizmetleri OSB’de biz gerçekleştirdik. Yine OSB’de çözüm üretme noktasında ciddi sorunların aşılması yolunda başarılı bir yol kat ettik. OSB kurulduğu dönemden buyana 22 Tapu verilirken bizim iki yıllık dönemde 66 adet tapu verilmiştir. Sorunları çözme noktasında ve sorunları doğru teşhis ettiğimize inandığınız için bugün böylesi bir çatı altında dernek kurduk.”

 

“ALT YAPISI OTOMASYONA KAVUŞTURULMALI”

Bozkurt konuşmasının devamında, “Yine Van için basına da yansıdı bizim özelikle takip edeceğimiz ve arkadaşlarımıza da hatırlatacağımız başlıklar halinde birkaç tane projemiz var. Bilindiği üzere tren iltisat hattı projesinin ön protokolünü imzaladık, bunu diğer kurumlar ile birlikte takip edeceğiz. Lojistik merkezi için çok büyük yol aldık ve bundan sonrada takipçisi olacağız. Güneş Enerjisi projesini, Arıta tesisi projesi verdik ve bunların takipçisi olacağız. Verimliliğin arttırılabilmesi için OSB’nin alt yapısının otomasyona kavuşturulması gerekiyor. Van için hem kalifiye eleman bakımından hem de Sanayi Kültürünün ahlaklı gelişesi bakımından OSB’ye Meslek Teknik Lisesinin kurulması gerekiyor, bunun için çok çaba gösterdik bundan sonrada göstereceğiz.” Dedi.

 

“ÇOK BÜYÜK BİR HAKSIZLIKTIR”

Cazibe Merkezleri Programı hakkında da konuşan Bozkurt şöyle devam etti: “Cazibe Merkezi Programı açıklandıktan sonra Van ilinde yatırım yapmak isteyen ciddi bir iş adamı kitlesi var. Bunu değerlendirebilme adına OSB 5. Etabın devreye sokulması gerekir. Kent planlaması ve özellikle çarpık kentleşmenin önüne geçmek adına Kentin bütüncül bir imar planlaması yapılası gerekir. Van geleceği, kentte iki yıl görev yapacak bir bürokratın iki dudağının arasından çıkacak kelimeye mahkum edilmemeli. Van’ın bir kültürü, bir geleneği ve projeleri olmalı. Örneğin Van’ın Alipaşa Mahallesinde kanalın bir tarafına 8 kat imar izni var, kanalın öbür tarafında imarsız iki üç katlı çarpık yapılara izin verilmiş. Bu çok büyük bir haksızlık ve adaletsizliktir.”

 

ALTERNATİF CADDELERE DİKKAT ÇEKTİ

Van’da yapılması gereken çalışmalarla ilgili konuşan Bozkurt, “Van’da caddeleri süslemekle biz kenti bir yere getiremeyiz. Alternatif caddeler açılmalıdır, kent meydanı yapılmalıdır, Kente özel hastaneler getirenlerin isimleri tarihe altın harflerle yazılır. Kentin sorunları geçici çözümler ile geçiştirilmemelidir. Dolayısıyla bizler bunlarla ilgili toplumda fikir, görüş, öneri ve konferanslar düzenleyeceğiz. Zaman zaman Türkiye’de ön plana çıkmış önemli isimleri Van’da misafir etmek istiyoruz. Özellikle Turizm, Sanayi, Doğa, Kültür, İnanç Turizmi açısından önemli misafirler konuk edeceğiz. Kamuoyunda Van’ın ihtiyaçlarını devamlı diri tutmaya çalışacağız.” İfade etti.

 

BOZKURT: KENT HAFIZASI OLUŞTURULMALI

OSB başkanlığının kendisine tecrübe kazandırdığını söyleyen Bozkurt şunları söyledi: “OSB Başkanı iken bile çok açık yüreklilikle Van’ın bütün sorunlarına eğilerek çözüm noktasında görüş ve önerilerimiz oldu. Bir alman ve bir İran grubunun Van’da yatırım yapma algısını oluşturmaya çalıştık. Özellikle bazı çevreler tarafından bunun yanlış olduğu ve uyarılarak yaparak bu tür yatırımların yapılmayacağı ile ilgili telkinlerde bulunarak sessiz kalmamı istediler. Fakat ben konuştum, dile getirdim getirmeye de devam edeceğim. Van’ın kent hafızası hem imar anlıda hem de kalkınma anlamında herhangi bir hafıza oluşturulmadı. İki sene için Van’a gelen bir siyasetçi kentin ekonomisine yön veremez, kentin yatırımları için ciddi kararlar alamaz. Bunu için bir kent hafızası oluşturularak herkesin bunun etrafında birleşmesi gerekir.”

 

“KİMSE İSİMLERİNİ BİLE HATIRLAMAZ”

Van’da önemli projelerin yapılması gerektiğini söyleyen Bozkurt, “Kentin kangren haline gelen sorunlarını hepimiz bilmekteyiz, fakat tek kişi çıkıp bu sorunları dile getirdiğinde sanki Amerika’yı yeni keşfetmiş gibi seviniyoruz. Bu davranış çok yanlış bir şeydir. Bu hafıza herkeste olmalıdır ama birilerinin karşısına çıktığımız zamanda kentteki sorunların çözümünü açık yüreklilikle birliktelik için ilgili yerlerden istemeliyiz. Herkes kalkıp kendi kişisel sorunları için uğraşırsa bizler Van için bir şey elde etmiş olamayız. Yani Sunni, Palyatif, şekilsel çözümler Van’ın sorunlarına kalıcı çözümler getirmez. Bugün Dabbağoğlu Park yapmıştır, cadde açmıştır adı tarihe altın harflerle yazılmıştır. Fakat ondan sonra birçok belediye başkanı gelmiştir, hiç kimse isimlerini bile hatırlamaz.” Dedi.

 

“VAN KADAR EĞİTİMLİ AMA İŞSİZ YOKTUR”

Türkiye’nin hiçbir yerinde olduğu kadar Van’da kahvehane olmadığını savunan Bozkurt şöyle devam etti: “Van kadar eğitimli ama işsiz yoktur. Bizim bunlara odaklanmamız gerek. Herkesin siyasi sorunları kendisine olmalı ve saydı duyuyoruz. Fakat bizim muhataplarımız olan yerel yönetimlerde kim iktidar ise merkezi hükümette kim iktidar ise biz sorunlarımız onlara götürmek zorundayız, onlarla paylaşmak zorundayız ve çözüm istemek zorundayız. Dolayısıyla bizim insanımız siyaset uyuşturucusu ile o kadar uyuşturulmuş ki kendi öz sorunlarından uzaklaştırılmıştır. Kentte bulunan kütüphane ve kitapçılara baktığımda ekonomi standı göremedim. Fakat bir insana bir soru sorduğunda ilk cevabı kendi geçim sıkıntısıdır, kendi temel ihtiyaçlarıdır. Bu kadar temel ve geçim sıkıntıları belirgin bir şekilde can yakıcı iken sizin diğer taraftan sizin ihtiyaçlarınız bunlar değil, sizin ihtiyaçlarınız bunlardır diye topluma sunulursa toplum gerçek ihtiyaçlarından uzaklaştırılır. Biz VOSİAD olarak hiç kimsenin değinmediği, üzerinden geçtiği aslında çok yakıcı bir gerçekken onu görmezden geldiği sorunları masaya yatırarak ilgililerin karşısına sunacağız.”

Editör: TE Bilisim