site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Kent Konseyi’nden Res Açıklaması

Selçuk Kent Konseyi’nden Res Açıklaması
01.11.2019
A+
A-

Selçuk’un Sultaniye Köyü’nde yeni kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) reaktörleri ile ilgili olarak Selçuk Kent Konseyi, Atatürk Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Sultaniye Köy Muhtarı Selami Üyücü, Selçuk Kent Konseyi Başkanı Atay Tozlu, konsey üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşların katıldığı basın açıklamasında konuşan Başkan Sengel, kararlılık ve direnme çağrısında bulundu.

“ TEK YOL KARARLI BİR ŞEKİLDE DİRENMEK”

Selçuk Kent Konseyi tarafından düzenlenen basın açıklamasında tüm yurttaşlara çağrıda bulunan Başkan Sengel; “Bu süreçte yapılacak tek şey direnmek ve kararlı olmaktır. Şu anda ÇED Raporundan bahsedemiyoruz. Genel itibariyle RES’ler önce kurulur daha sonra hukuksal kısmı halledilir. Ama o reaktörler oraya kurulduktan sonra kaldırılması mümkün değil. Bu konuda öncelikle Belediye Başkanı olarak bana; kent konseyine, burada bulunan tüm katılımcılara, sermayenin değil, doğanın yanında olanlara büyük bir iş düşüyor. Biz hep beraber Sultaniye Köy Muhtarımız ile birlikte bölge halkının yaşam koşullarının daha da kötüye gitmemesi için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

“İNSANA, HAYVANA, DOĞAYA ZARAR”

İnsanın, doğanın ve canlının zarar görebileceği her şeyin karşısında duracaklarını kaydeden Başkan Sengel; “Sultaniye Köyü’nde sadece 35 kişi yaşıyor deyip arkamızı dönemeyiz. Kaldı ki; orada yaşayan insanların da reaktörlerden ciddi anlamda rahatsızlığı var. Gürültünün işitme kaybı başta olmak üzere insan sağlığına, nörolojik yapısına ciddi anlamda zararı olduğunu söylemek gerekiyor; reaktörlere bu kadar yakın mesafede hayvancılığın yapılamayacağını söylemek gerekiyor. Etraftaki bitki örtüsünün tamamen yok olacağını ifade etmek gerekiyor” diye konuştu.

“HEPİMİZ DOĞAYLA KALALIM”

Yerel yönetimlerin bu süreçte etkili olmadığını belirten Başkan Sengel; “Bakanlıklar nezdinde giden bir silsile var. Biz bu tür konuları duyumsayarak öğreniyoruz. İşte biz bunun için her zaman kentlerin yerinden yönetilmesi gerektiğini savunuyoruz. Şu anda ben bu kentin belediye başkanı olarak bütün doğaseverler ile bir araya gelerek bu konuda eylem yapmaya, direnmeye çağırıyorum. Bunun planını kent konseyi öncülüğünde hep birlikte yapacağız. Hepimiz doğayla kalalım” şeklinde çağrıda bulundu.

“HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR”

Sultaniye Köyü’nde bulunan 5 reaktöre ek olarak yeni kurulması planlanan 5 reaktöre karşı kamuoyu oluşturmak ve halkı bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Selçuk Kent Konseyi Başkanı Atay Tozlu, Rüzgar Enerjisi üreten reaktörlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Tozlu yaptığı açıklamada; “ Bundan 3-4 yıl önce de Sultaniye Köyü’nde kurulan RES lerle ilgili olarak yürütülen hukuk mücadelesi sonuçlanmadı. Şimdi var olan beş adet reaktörün yanına yenilerinin kurulması planlanıyor” dedi.

Uzunluğu 80 metreyi bulan reaktör kanatlarının çalışmaya başladığı zaman çevrede büyük bir gürültü kirliliği oluşturduğunu hatırlatan Tozlu; RES’lerin oluşturduğu sıcaklık değişimi sebebiyle kuşların göç yollarının değişmesine, bunun da kentin kuşlar açısından zengin olan hayvan popülasyonuna zarar verdiğini söyledi.

Selçuk’ta her zaman kamuoyu oluşturacaklarının altını çizen Atay Tozlu; “Sultaniye Mahallesi’nin nüfusu çok az olsa da Kent Konseyimiz bir insanın, bir kuşun dahi yaşamına her şeyden fazla değer verir. Hukuki sürecin başlatılmasında Sultaniye Mahallesi Muhtarına, köy halkına ve hepimize büyük görevler düşmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.