Selahattin Demirtaş Kongre'de aday olmayacak

HDP'de iki dönemdir eş genel başkanlık görevi yapan ve 13 aydır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın şubat ayında yapılacak HDP 3. Genel Kongresi'de aday olmayacağı belirtildi.

Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Demirtaş'ın bu kararı almasında hakkında süren davalar kapsamında siyaset yasağı getirilme ihtimalinin etkili olduğu konuşuluyor.

HDP'nin 11 Şubat’ta yapacağı 3. Olağan Kongresi öncesi parti kurullarında yürütülen eş başkan adayları tartışmasında sona gelindi. Cezaevinde bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kongrede aday olmayacağı bildirildi. Siyaset yasağı ihtimali ile karşı karşıya bulunan Demirtaş’ın bu kararı 'partiyi rahatlatmak' ve 'partinin yıpranmasını önlemek' amacıyla aldığı konuşulurken, kararın gerekçesini içeren mektubun bugün açıklanması bekleniyor.

4-5 Ocak tarihlerinde tüm milletvekillerinin katılacağı kapalı bir Meclis grubu toplantısı planlandı. Diyarbakır’da yapılacak bu toplantıda Kongre sürecinin masaya yatırılması, eş başkan adaylığı ile ilgili milletvekillerinin görüşünün alınması bekleniyordu. Ancak Genel Merkez tarafından yapılan açıklamada Eş Başkan Serpil Kemalbay, MYK üyeleri ve milletvekillerinin katılacağı bir basın toplantısında Demirtaş’ın kongreye ilişkin mektubunun okunacağı duyuruldu. Mektupta Demirtaş’ın kongrede aday olamayacağını gerekçeleriyle birlikte anlatması bekleniyor.

Demirtaş’ın durumu için formüller de üretilmeye başlandı. Edinilen bilgiye göre HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’ye yapıldığı gibi Demirtaş’a da 'Onursal Başkanlık' unvanı verilebilir. Diğer taraftan Demirtaş’ın bir siyaset yasağı gelmezse 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylığı için de hazırlanabileceği konuşuluyor.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında