Can Kantar Sektörde taşlar yerine oturuyor
HABERİ PAYLAŞ

Sektörde taşlar yerine oturuyor

Pandemi krizi ile pek ilişkilendirmiyorum ama sigorta sektöründe taşlar yerine oturmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl içerisinde sigorta sektörünü düzenlemek için Kanun ile kurulan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) için atamalar nihayet yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü o kanunla artık lağvedilmişti.

Ama diğer yandan son aylarda bu kurum arka arkaya yönetmelikler çıkarmaya başlamıştı. Sektörde ortalık karıştı. Her düzenlemeden elbette bir paydaş rahatsız oldu. Sonra eline dosya alan SGM’ye, arada bağlantı bulan Sayın Bakanlarımıza ulaşmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Bütün yazılarımda; “Doğrusu artık lağvedilmiş bir kurumun köklü düzenlemeleri yeni kurulan SEDDK bırakması daha doğrudur. Bir an evvel atamaların gerçekleşmesi bu kaosu sonlandırır “ demiştim. Ben değil sektörün genel görüşü de böyleydi.

SEDDK’DA BES AĞIRLIĞI

SEDDK ilk kurulduğunda da “İnşallah bu kuruma sigortacılığı bilmeyen, siyaset yapmış kişiler hatır için atanmaz” demiştim. Ve aynen düşündüğümüz gibi oldu. Sigortacılığın içerisinden 5 kişinin ataması yapıldı. Sektör elementer şirketlerin ağırlığında olsa da atanan yöneticiler tam tersi BES ve hayat şirketlerinde görev yapmış kişiler. Onu da anlamak mümkün. Bakanlığın Türkiye ekonomisi için gerekli fonları büyütmesi için önceliği BES’e vermesi beklenen bir şey. Sanırım SEDDK’ın aldığı ilk kararlar da bu yönde olacaktır. Atananlar sektörün içinden kişiler ve emin olun sektör paydaşlarının sorunlarını STK yöneticilerinden çok daha iyi bilen ve karar alabilecek kişiler. Orada temsil edilmiyoruz diye kimse endişe etmesin.

DEV ŞİRKET KURULUYOR!

Diğer taraftan Kamu Sigorta Şirketleri bir arada toplanıyor. Operasyonel maliyetler çok çok düşecek. TVF çatısı altında Holding kuruldu. Şirketler kurulma aşamasında hatta aşağı yukarı genel müdürlerin isimleri bile kulislerde dolaşmaya başladı.

Tepede bir CEO altta ise şirketlerin genel müdürleri olacak. İsim olarak ise büyük ihtimalle; “Türkiye Sigorta” veya “Türkiye Hayat ve Emeklilik” denileceği kulislerde konuşuluyor. Atamalar açıklandığında emeklilik şirketinin başına geleceği konuşulan kişi sürpriz değil ama elementer şirketin başına gelecek kişi oldukça sürpriz olarak adlandırılabilir. Ama sürpriz sadece ismi.

Haberin Devamı

Çünkü o da sektörde uzun zaman çalışmış bir yönetici. Tabii ki devlet işi olduğu için her an her şey değişebilir. Ama bu organizasyonu başından beri yöneten TSB Başkanı ve Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli’nin holdingdeki görevinin dışında bu kurulacak şirketlerin CEO’su olacağı sürpriz olmaz elbet. Türkiye Sigortalar Birliği’nde de seçim pandemi krizi ile ertelenmişti. Buradaki seçimde de başkanlığı yürüten Atilla Benli’ye rakip yok.

Sayın Atilla Benli ise bir koltukta iki karpuz taşıyacağı için seçilirse yönetim kurulunu sektörde icra görevini yürüten aktif tecrübeli isimlerden seçeceği bekleniliyor. Bununla ilgili de kendisinin de uzun zamandır üzerinde düşündüğü ve ufak ufak nabız yokladığı biliniyor. O isimlerde bende saklı ::)) TSB’de de bazı değişikler olur ve yeni çağda sigorta sektörünün istenilen seviyeye sıçrama yapması için önemli adımlar atılır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder