Türkiye'de şeker fabrikalarının kapatılarak özelleştirilmesi kararının yangından mal kaçırır gibi verildiğini savunan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Hukuk Sekreteri Ahmet Ender Kılıç, "Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Anadolu'daki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Çiftçimizin gözbebeği şeker pancarının ve şeker fabrikalarının idam fermanı imzalanıyor" ifadelerini kullandı.

RAPOR SAKLANIYOR

Özelleştirme İdaresi'nin fabrikaların satışıyla ilgili hazırlattığı stratejik raporun kamuoyuna açıklanmadığını söyleyen Kılıç, "Bu durum, fabrikaların satışıyla ilgili farklı iddiaları gündeme getiriyor. Fabrikaların birçoğunun değerli arazisi ve şeker kotası için satılacağı iddia edilirken, bu satıştan sonra Orta Anadolu Bölgesi'nde pancar üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Avrupa'da pancar üretiminde söz sahibi olan ülkeler şeker fabrikalarını gözü gibi korurken, hükümetin hiç tartışmadan bu fabrikaları gözden çıkarmasını büyük bir hata olarak görüyoruz" dedi.

İTHALATÇI OLACAĞIZ

AK Parti'nin 16 yıllık iktidarı boyunca rant ekonomisini tercih ettiğini iddia eden Kılıç, "Ülkenin en milli fabrikaları tek kalemde satılmak isteniyor. Bu büyük satış sonrasında Anadolu topraklarında şeker pancarı üretimi tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç, bu fabrikaların satışıyla birlikte daha da artacaktır. Türkiye, kendi ürettiği ve güçlü olduğu şeker pancarından vazgeçerken, hem ithalatçı duruma düşecek hem de sağlık açısından zararlı olan mısır şekerine mahkum olacak" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR