Şehidlik kelimesinin aslı Arapça olup aslına uygun okumasak da aslına uygun yazdık.

Son günlerde gerek Afrin'de ve gerekse başka yerlerde öldürülen vatan evlatları için kullanılan 'ŞEHİDLİK' unvanı; devletin dağıttığı unvanmış gibi takdim edilerek bazılarını rahatsız ettiğini görüyoruz.

Belirtelim ki, bu unvan verilmez, can ödeyerek alınır.

Lüks koltuklarda oturarak yada lüks kürsülerde konuşarak Türkiye'yi Dar'ulharb ilan ederek alınmaz, alınamaz da.

Şehidlik makamı, Müslüman'ın cihat yolunun en önemli işaret taşlarından birisidir

Şehid sözlükte; tanık yada tanıklık yapılan, görülmüş anlamındadır.

Hayatını inandığı gerçeğe tanık göstermiş kişi demektir.

Kavram olarak İslam'da ise şöyle tanımlanmıştır:

Zulmen öldürülmüş ve öldürülüşünden dolayı bir mal vacip olmayan ergin, temiz Müslümana denir.

Savaşılan asker, isyankar yada yol kesici kişiler tarafından öldürülenlerde yaralayıcı aletlerle öldürülmek şart değilse de diğerlerinde şarttır. Bu tanım şehid-i hükmi denilen şehid-i kamil ile ilgilidir.

Şehid, İslam'a özgü kavramlardan biridir. Allah'in huzurunda bulunan, Melekler tarafından Cennet'le müjdelenen kimsedir.

İslam alimleri şehidliği üç başlık altında izah etmişlerdir:

1-Dünyada ve Ahiret'te şehid sayılanlar: Bunlara kamil- tam şehid denir. Bunlar, gerekli altı şartı taşıyanların cenazeleri yıkanmaz, kanları ve elbiseleriyle defnedilirler. Bu hüküm, vurulduktan sonra hemen ölenler içindir. En yüksek makamdır.

2-Yalnız dünyada şehid sayılanlar: Bunlar inanmadıkları halde inanmış gibi gözüküp Müslümanların saflarında savaşarak öldürülenlerdir. Bunlara tam şehid muamelesi yapılır. Ancak Ahiret'te işleri Allah'a aittir.

3-Yalnız Ahiret'te şehid sayılanlar: Bunlar Müslüman olmak kaydıyla çeşitli hastalıklardan ve durumlardan ölenlerdir. Örneğin; Suda boğulanlar, ateşte yananlar, bina altında kalanlar, vebadan ölenler, gurbette çocuklarının rızıklarını helalden temin ederken ölenler, ticaretine hile karıştırmadan ölen tüccarlar, İslami ilimleri öğrenir ve öğretirken vb. gibi ölenler Ahiret şehididirler.

Bunlara da Ahiret'te Allah tarafından kamil şehidler sevabı ve dereceleri verilir(Yazır,Fıkıh Istılahları Kamusu, c.5/35)Devam umuduyla şehidlerimize selam ve dualarımızla…