Süleymanlar Mahallesi'nde bulunan Alemdar Anıtı önünde İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya'yı ama etkinliği Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından Alemdar Anıtına çelenk konulması ile başladı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Yüzbaşı Çağdaş Okay, İstiklal Savaşında büyük öneme sahip tarihi bir olayın yıldönümünü kutladıklarını ve bu uğurda şehit olan Recep Kahya'yı andıklarını söyledi.

Tarihinin hiçbir devresinde hürriyetinden ödün vermemiş Türk Milletinin istilacılara karşı kanını ve canını ortaya koyarak verdiği mücadelenin amacına ulaştığını belirten Okay yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Ereğli'deki Fransız hükümeti casuslarının haberdar ettiği Zonguldak'taki Fransız Karadeniz Komutanlığı tarafından C-27 gambotu Alemdar'ı yakalamak üzere görevlendirilmiş Alemdar Zonguldak açıklarına geldiğinde silahlarına el konularak C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a döndürülmüştür. Ereğli limanını 10 mil açıklarında gelindiğinde Alemdar personeli gemide kargaşa çıkararak Alemdar'da bulunan Fransız askerlerini etkisiz hale getirmiş ve geminin kumandasını tekrar almışlardır. C-27 Gambotu personeli gemiden çıkan bu kargaşayı fark edip ateş açarak Alemdar'a aborda olmak istemiş fakat verilen karşılık nedeniyle başarılı olamamışlardır. 9 Şubat 1921 tarihinde meydana gelen bu deniz muhaberesinde Fransızlar tarafından açılan ilk ateş ile kalbinden vurularak şehit olan serdümen er Recep Kahya, Ereğli halkının katılımı ile defnedilmiştir. Şehit Serd. Er Recep Kahya, 1 Temmuz 1873 yılında Rize Çayeli Pekmezci köyünde doğmuştur. 1. Dünya savaşında İngilizler'e esir düşmüştür. 1920 tarihinde esaretten dönüp İstanbul'a gelerek hemşehrileri ile buluşmuştur. Eski arkadaşlarından çarkçı Osman Efendi ile Alemdar Gemisinde çalışmaya başlamış ve Alemdar'ı Milli Mücadeleye katılmasında etkili olmuştur"

Okay, Gazi Alemdar'ın milli mücadeleye katılışının zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğüne gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanlarını yenen bir milletin ölümsüzlük destanlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

 

-Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikali kutlaması-

Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin yıldönümü nedeniyle sahil bandında bulunan Gazi Alemdar Müze Gemisinde kutlama programı düzenlendi.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atalay Durmaz Demiroğlu, İstiklal Savaşında Ankara hükümetinin emrindeki 22 donanma gemisinin hiç kayıp vermeden savaşan ordulara 300 bin tondan fazla silah ve savaş malzemesi taşıyarak savaşında kazanılmasında büyük pay sahibi olduğunu ifade etti.

Demiroğlu konuşmasında şu bilgileri verdi:

"Bu gemilerin en önemlisi üzerine top monte edilerek asker konuşlandırılarak savaş gemisi gibi ambarlarına malzeme yüklenerek nakliye gemisi gibi kullanılan ve istiklal savaşımızın tek deniz savaşının Karadeniz Ereğli açıklarında Fransız işgal güçlerine bağlı C-27 gambotu ile yapan ve kazanan istiklal savaşının tek deniz şehidini veren mürettebatı Ereğlili genç denizcilerden tamamlanarak milli mücadeleye katılmak üzere Ereğli'den denize açılan ve Türkiye Büyük Millet meclisinin onayından da geçen ilk uluslararası anlaşma ile kabotaj haklarımızın ilk adımının atılmasına vesile olan Alemdar gemisi ve onun kahraman mürettebatıdır"

Alemdar Gemisi mürettebatı Hasan Canver'in torunu Can Canver de yaptığı konuşmasında İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi olan Recep Kahya'nın mezarının yapılan araştırmalara göre ilçe merkezinde bulunduğunu, bu alanın anıt yapılarak olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını istedi.

Kutlama programının ardından gazetecilere açıklama yapan ilk deniz şehidi Recep Kahya'nın İstanbul'da yaşayan torunu Mehmet İpek (72) dedesinin mezarının bulunabilmesi için daha önce çalışma yapıldığını ancak bir sonuç çıkmadığını anlatarak, "Karma karışık, mezarının nerede olduğu belli değil" dedi.

Oğlu Özkan İpek'in film yapımcısı olduğunu belirten  Mehmet İpek, Recep Kahya'nın hayatını ve o dönemleri anlatacak film veya belgesel yapılabilmesi için çaba harcayacağını da sözlerine ekledi.

Anma ve kutlama programlarına Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, siyasiler, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra askeri erkan ve şehit Recep Kahya'nın yakınları katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)