Staj, TİM, ihracat

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Bugün ilginç bir gün. Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Hakan Güldağ’ın adını koyduğu ve yayına 2006 yılı Kasım ayının 21. günü başladığımız “ İhracat Sohbetleri ” sütunumuzun yaş günü. Güzel bir rastlantı eseri olarak bu sohbetimizin yayın günü de 21 Kasım’a denk geldi.

600’e yaslanan sohbetlere gelen tepkilerin güzelliği, yazma hevesimizi kamçılıyor. Mesleğe başladığımız yıllarda bizlerden bilgi saklayanlara inat, bilgi dağarcığımızda ne varsa, karınca kararınca sohbetlerimize katılanlara aktarmaya çalışıyoruz. Ellerimizin klavyeye vurmaya mecali kalmayana kadar da devam da edeceğiz.

Gelelim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından uygulamaya konulan "TİMStaj" sitesine. Nitelikli eleman konusuna değinirken, kaç kere biz ihracatçıların stajyer çalıştırma konusundaki tutumlarını eleştirdim sayısını bile hatırlamıyorum. Bu eleştiriler arasında gerek TİM ve gerekse İhracatçı Birlikleri de paylarını almışlardır. Zira yeni mezun veya mezuniyete yaklaşan gençlerimize iş öğrenme fırsatını tanımayan bizler, onlar iş başvurusu yaptıklarında iş tecrübesinin olup olmadığını rahatlıkla ve yüzümüz kızarmadan sorabiliyoruz.

Burada bazı güçlüklere de dikkat çekmek isterim. Staj olanağı arayan gençler, nerelere başvuru yapmaları gerektiği konusunda sıkıntı çekiyorlar. Aynı sıkıntıyı, stajyer çalıştırmak isteyen işverenlerin de çektiğini biliyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesi için okullarda yapılan toplantılar, şirketlerin internet sitelerine konulan ilanlar gibi çözüm çabaları, az da olsa fayda sağlıyordu.

Ancak staj arayanların çokluğu ve staj olanağı sağlayanların kısıtlı sayısı ve bu bilgilerin dağınık bir biçimde olması, bu çabaların verimli sonuca ulaşmasını engelliyordu.

TİM, staj ve stajyer arayanlar için bir çöpçatan bir site kurmuş https://www.timstaj.com/ Bu sitede staj ve stajyer arayanlar şehire, sektöre ve firmalara göre sınıflandırılmış. Ücretsiz olarak bu siteye kayıt yaptırarak giriyorsunuz ve staj ve stajyer ihtiyacınızı duyuruyorsunuz.

Öncelikle düşünenlerin, sonra hazırlayanların aklına ve eline sağlık. Çok amma çok önemli bir ihtiyacı gidereceğini düşünüyorum. Ancak bu sitenin fayda sağlayabilmesi için bilinmesi gerekli. TİM öncelikle bu konuyu ele alarak gerek okullar ve gerekse işverenler tarafında tanıtıcı çalışmalar ve gerekirse okullarda seminerler yapmalıdır.

Kullanıcı olarak siteye baktığımızda gözümüze çarpan bazı noktaları da vurgulamak isteriz. Stajyer olarak giriş sayfasındaki arama kutusuna “ İhracat “ ile “ Dış Ticaret “ sözcüklerini yazdığımızda sonuç alamadık. Amma staj ilanları arasında bunlar vardı. Özellikle öğrenci girişi yapmak için sayfada epeyce dolaştık ve sonunda sayfanın en altında küçük bir satırda bulduk. İki ayrı şehirde bir üniversitenin internet ağından ve fiber bağlantılı ve ciddi bir hıza sahip bir işletmeden siteye giriş yapmaya çalıştık, sayfaya erişim ve işlem sıkıntıları yaşadık.

Tüm bu aksamalar olağandır yeter ki hızla iyileştirilsin ve kullanıcı yorumlarına kulak verilsin.Tekrar elinize sağlık diyorum, dilerim çok kullanılır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019