Sefarad Romeo ile Aşkenaz Juliet’in imkânsız aşkı

Shakespeare’in ünlü aşk hikâyesi Romeo ve Juliet’in yeni yapımında bu kez ailelerinin karşı çıkmasına rağmen aşklarını doludizgin yaşayan gençlerden biri Sefarad diğeri Aşkenaz

Dünya
19 Haziran 2019 Çarşamba

Paris doğumlu opera sanatçısı David Serero’nun yapımcılığını üstlendiği müzikal Kudüs’te geçiyor. Aşkenaz Juliet ve Sefarad Romeo’nun imkânsız aşkını anlatan oyunda Yahudilikle ilgili bolca espri bulunuyor.

New York’ta Yahudi Tarihi Merkezinde sergilenmeye başlayan oyunda Serero Romeo’yu da canlandırıyor. Altı oyuncunun rol aldığı müzikalde genç aşıkları evlendiren Rahip Laurence’ın yerini Haham Laurence alıyor. Romeo’nun annesi Yahudi anne klişesine uygun olarak oğlunun dökülen saçları ve düşük kilosu konusunda tasalanıyor. Juliet’in babası ise kızının Haham Mordehay ile evleneceğini zannediyor ve düğün harcamalarını düşünmekten uyuyamıyor. Müzikalde Ladino, Yidiş, İbranice, Rusça ve İngilizce şarkılar yer alıyor. Serero, İsrail Devletinin kuruluş yıllarında Almanya, Fransa ve Orta Avrupa’dan göç eden Aşkenazlarla, İspanya, Kuzey Afrika ve Müslüman ülkelerden göç eden Seferadlar arasında keskin bir ayırım olduğunu, iki grup arasında evliliklerin tabu olduğunu dile getiriyor. Bugün böyle bir ayrımın kalmadığını belirten Serero, mizah yoluyla iki zengin kültürü gelenekleriyle, şarkılar eşliğine tanıtmak istediğini söylüyor. 2014’ten beri yapımı süren müzikal için Amerikan Sefarad Federasyonu Fas kökenleri olan Serero’ya destek verdi.

‘West Side Story / Batı Yakası Hikâyesi’ adlı ünlü müzikal, Romeo ve Juliet’in uyarlamalarından en öne çıkanı. Aşkenaz Yahudilerinden oluşan yaratıcı ekipten yönetmen Jerome Robbins, besteci Leonard Bernstein ve yazar Arthur Laurents ilk başta Doğu Yakası Hikâyesi adı altında Yahudi ve Katolik iki tarafın hikâyesini anlatacakken daha sonra Laurents’ın ısrarıyla Porto Rikolular ile beyazların çatışmasını ele alırlar.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün