Gündem

Sedat Ergin yazdı: Kayyım atamaları AİHM içtihatlarını nasıl ihlal etti?

21 Ağustos 2019 10:15

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, İçişleri Bakanlığı tarafından HDP'li Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasını köşesinde yorumladı. Ergin, “Mardin İl Seçim Kurulu bu çerçevede yaptığı incelemede hakkında yürümekte olan kovuşturma ve soruşturmalara karşılık, bir mahkûmiyet kararı olmadığı için hukuken bir sorun görmemiş ve dosyayı Ankara’ya iletmiştir. Yüksek Seçim Kurulu da nihai aday listesini yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderince Türk’ün adaylığı kesinlik kazanmıştır. O da seçime katılıp belediye başkanı seçilmiştir” dedi.  Ergin, yazısının son bölümünde AİHM’in Yunanistan’da seçilen bir milletvekilinin mazbatasının iptaline ilişkin 2006 yılında verdiği ‘Lykourezos/Yunanistan kararını örnek gösterdi.

TIKLAYIN: HDP'li belediyelere yine kayyım!


Ergin yazısında, “ AİHM’nin bu kararına göre, adayların seçime katılmalarına izin verilmesi kendilerini seçmenler nezdinde seçilebilir hale getirip, seçmenleri bu yönde meşru bir beklenti içine sokuyor. AİHM, Lykourezos’un milletvekilliğinin sonradan iptalinin meşru beklenti ilkesinin ihlalini oluşturduğuna hükmetmiştir. AİHM’ye göre, bu şekilde bir tasarruf seçme ve seçilme hakkını “yanıltıcı/aldatıcı” (illusory) bir duruma sokmaktadır” ifadesini kullandı.

AİHM’in içtihatları çerçevesinde kayyım kararı değerlendirildiğinde  seçme hakları konusunda sorunlu bir durum yarattığına dikkati çekti.

Yazının devamı için tıklayın