Yaşamı anlamlı ve değerli kılan ondan alınan tat değil, onu gönendirici, çekilebilir ve nitelikli kılan tutum ve davranışlardır. Başta, topluma karşı sorumluluk duygusu, görev ve ödevlerde özen, yaşam biçiminde düzeylilik, yararlılıkla hepsini kucaklayan insanlık gelir. Zaman zaman yinelediğim bir söz vardır: Övünmek ve öğüt vermek değil, örnek olmak önemlidir. Seçilmesi, yeğlenmesi ve yaşamsal ilkelerden biri olarak benimsenmesi gereken budur.
Kişilerin değerini, düzeyini ve yerini yaşamın değişik olayları daha iyi gösterir. Kimliğini, kişiliğini iyi saptayamadığımız, ne ve nasıl olduğunu anlayamadığımız kişileri, özetle yeterince tanıyamadığımız kimseleri, kimi konumlar, durumlar, olaylar nedeniyle tanır haklarında yargıya varır, kanı ediniriz.
Toplum yeterince değerbilir değildir. Gerçekten değerbilir olsaydık başta ATATÜRK’ümüz, Türkler ve Türkiye için yaptıkları unutulmayacak değerli insanların değerini bilirdik. Atatürk’e karşı uzanan dilleri, karaçalan kalemleri, olumsuz tutum ve davranışları, yadsımaları, unutturma çabalarını, Anıt-Kabir’de “Sap gibi durmak” sözüyle yakışıksız yaklaşımı, dışlama çelişkilerini ibretle izliyoruz.

Toplumun kendisi için hiçbir şey beklemeden ve istemeden özveriyle çalışarak yararlı olmayı yeğeleyen, mesleğinde, alanında, işinde ulusa yararlı olmaya öncelik ve ağırlık verenleri tanıması, onları örnek alacakların yatışması yönünden önem taşımaktadır.

BU NEDENLE

Bu yazımda başarılı çalışmalarıyla emekli olduktan sonra yine hizmetlerini sürdüren değerlerimizi örnekler olarak belirtmek istiyorum. Başta sağlık sorunları olmak üzere kimi güçlüklerini gözardı ederek özveriyle çalışan, yanındakilere güç veren, deneyimlerinden onları yararlandıran, verimin artmasını sağlayan bu örnek kişilerden sözetmeyi yararlı bir katkı saydım.

Prof. Dr. Günal AKBAY, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünden sonra kurucusu olduğu Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı’yla Ankara Üniversiteliler Vakfı ve Ankara Üniversiteliler Derneği’nde çalışmaktadır. Geliştirme Vakfı’nın özel okulları Ankara’nın seçkin bir eğitim kurumudur.

Dursun ATILGAN, Almanya Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Başkanı’dır. Yüksek Mühendis olan Atılgan ülkemizdeki olayları içtenlikle izlemekte, aykırılık ve yanlışlıkları bildirileri, yazılarıyla dile getirmektedir.

Op. Dr. Orhan GİRGİN, millî basket takımımızın başarılı oyuncularındandı. Şimdilerde Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı ile bu Vakfın kurduğu Ufuk Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı olarak etkin çalışmalarını sürdürmektedir.

Prof. Dr. Orhan GÖĞÜŞ, Ankara Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra Ufuk Üniversitesi’nde yararlı olmayı sürdürmekte, genç hekimlerin yetişmesinde önemli katkılar vermektedir.

Prof. Dr. Ruşen KELEŞ, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden emekli olduktan sonra şehircilik alanındaki çalışmalarını yine yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde sürdürdüğü gibi kitapları, yazıları ve konferansları ile yararlı çalışmalarda bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi’nin 2018-19 açılış dersini çok etkin bir konuşmayla yapmıştır.

Ömer Atilâ SAV, Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı ve milletvekilliği yapmış tanınmış bir hukukçu olarak Türk Hukuk Lügatı’nın yenilenme çalışmalarının başında bulunmakta, ayrıca tiyatro eleştirmenliğini etkinlikle sürdürmektedir.

Ayhan SÜMER başarılı bir iş adamı olmanın yanında eğitim, kültür ve spor alanlarında katkılarıyla çok kimseye örnek durumdadır. Öğrenim alanındaki okul ve yurt destekleri, parasal yardımları, etkinlikleri beğeniyle izlenmektedir.

Prof. Dr. Ömer ŞARLAK, yıllarca komutanlık yapıp tümgeneral olarak emekliye ayrıldığı Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nden sonra Ufuk Üniversitesi’nin kurucusu Modern Cerrahi Eğitim ve Araştırma Derneği’nde başkanlık yapmış, şimdilerde yönetim kurulu üyesi olarak hizmet veren bir hekimdir.

Bir de görevini sürdüren A. Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimari Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN var. Dünyanın 50’ye yakın ülkesinde çektiği fotoğraflarla düzenlediği sergiler, konferanslar, konserler, gezilerle öğrencilere katkıları ilgi çekiyor.

Hepsini en iyi dileklerle kutluyor, gençlere örnek olarak tanıtıyorum.