SEÇİM SONUÇLARI VE PİYASALARA ETKİSİ

Pazar günü yapılacak olan genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi genel piyasa beklentisi ve seçimlerin piyasalara etkisini kısaca değerlendirmek istiyorum.

Seçim tarihinin açıkladığı 18 Nisan'dan bu yana dolar ve euro, Lira karşısında yükselirken borsa düştü.  Merkez Bankası'nın sert faiz artışlarına gitmesine rağmen 18 Nisan'dan bu yana bakıldığında Borsa İstanbul yüzde 15.2 düştü, dolar bu dönemde Türk Lirası karşısında  yüzde 17.8, euro yüzde 10.6 değer kazandı. Faizler cephesinde 2 yıllık getiri 5 puan, 10 yıllık getiri 4 puan yükseldi. 5 yıllık CDS ise sert artışla 116 baz puan yükseldi. Bu bize gösteriyor ki seçimler genel anlamda finansal piyasalar açısından bir risk ve belirsizlik yaratmaktadır. Bu da negatif bir etki yaratmaktadır.

Peki seçim sonuçlandıktan sonra hangi senaryoda ne olacak. Bunu bizim piyasalarımızı bizden iyi tahlil eden yabancı fon şirketlerinin raporlarını derleyerek belirtmek isterim.   

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan olur ve cumhur ittifakı mecliste çoğunluğu alırsa mevcut siyasi düzenin devamı olur ve bu TCMB üzerindeki siyasi baskının devamı anlamı taşıyabilir. Bu durumda önce iyimser etki görülse de ardından negatife dönecektir.
  2. Cumhurbaşkanı İnce olur ve millet ittifakı mecliste çoğunluğu alırsa para politikasının normalleşmesi beklentisi ile piyasalarda olumlu hava yaşanır. Bir süre sonra muhalefetin uyumu ve  ekonomi politikalarında yaptıkları izlenmeye başlanır. Yani yapısal dönüşümün yaratacağı belirsizlik takip edilir.
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan olur ve millet ittifakı mecliste çoğunluğu alırsa borsada sert satış gelebilir. MB özgürleşir ancak reformlar için uygun ortam olmaz. Belirsizlik ve yeniden seçim gündeme gelir.

Bu senaryolara göre piyasaların şekillendiğini göreceğiz. Benim şahsi görüşüm ise 3 nolu senaryonun gerçekleşeceği ancak negatif fiyatlama olsa bile kısa süre sonra toparlanacağı, erken seçimin göze alınamayacağı hatta meclis tarafından denetlenebilir başkanlık sisteminin demokratik gelişme ve yabancıların bize bakışı açısından olumlu olacağıdır.

Çıkacak sonuçlara göre pazartesiden itibaren pozisyon almak en doğrusu.

Hepinize seçim sonrası huzurlu ve bol kazançlı günler diliyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.