Abone Ol

Seçim öncesi dolaylı af mı geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı Yarfı Reformu Strateji Paketi'ndeki dar kapsamlı da olsa bazı düzenlemelerin 23 Haziran öncesinde hızla Meclis'ten geçirilmesi bekleniyor.

Seçim öncesi dolaylı af mı geliyor?

Kulislerde, MHP’nin ‘af’ düzenlemesine karşı çıkan AKP’nin doğrudan değil ama dolaylı olarak tahliyeleri sağlayabilecek bir düzenlemeyi seçim öncesi gündeme getirebileceği kaydediliyor.

Edinilen bilgiye göre, pakette hangi düzenlemelerin yer alacağına Erdoğan’a yapılacak sunumun ardından karar verilecek.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, AKP yöneticileri, Adalet Bakanlığı’nın öncelikli hangi düzenlemelerin çıkarılacağı konusunda çalışma yaptığını belirtti.

Yargı paketinde yer alması beklenen düzenlemeler arasında ise eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin cezaevine girmesiyle tartışma konusu olan 5 yıla kadar hapis cezalarında temyiz için Yargıtay’a gidelemeyeceğine ilişkin yasa hükmünün değiştirilmesi sayılıyor.

Yargı reformu strateji belgesinde, konuyla ilgili olarak “İfade özgürlüğünü etkileyen mevzuat üzerinde öngörülen değişiklikler, haber verme sınırları içerisinde yer alan, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağına ilişkin düzenlemelerin ceza mevzuatının bütününün değerlendirilmesi suretiyle etkin biçimde uygulanmasına yönelik olacaktır.

Bölge adliye mahkemelerince istinaf incelemesi sonucunda verilen kararların kesinlik sınırının ifade özgürlüğünü ilgilendiren maddeler açısından yeniden belirlenmesi öngörülmektedir.

Böylelikle, kararların Yargıtay tarafından da incelenmesi sağlanarak bireylere ek bir güvence getirilmesi amaçlanmaktadır” hedefi yer aldı.