ABD'den iki farklı referandum açıklaması: Beyaz Saray ayrı, Dışişleri ayrı...

ABD'den gelen 16 Nisan açıklamaları kafaları karıştırdı. Dışişleri Bakanlığı AGİT bulgularına atıf yaparken, Beyaz Saray'dan Erdoğan'a tebrik geldi.

Dış Haberler

16 Nisan referandumunun şaibeli sonuçları tartışılmaya devam ederken dünyadan da farklı tepkiler gelmeye devam ediyor.

Açıklamalar devletlerin içinde de farklı tutumlara işaret ediyor.

Örneğin ABD'de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan referandum açıklamasında, tüm seçmenlere ve partilere "Türkiye'nin geleceği için birlikte çalışma" ve siyasi diyalog çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri, "demokrasiler, özellikle zor konularda, farklı bakış açılarına saygı gösterilerek kuvvetlendirilir" dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ön raporuna da atıf yapan Bakanlık, AGİT bulgularından duyduğu "kaygıları" dile getirdi. Açıklamada, seçim sırasında yapılan değişikliğe, eşitsiz seçim kampanyalarına ve OHAL'e değinilerek AGİT'in nihai raporunun bekleneceği vurgulandı.

ABD Dışişleri, Türkiye'den tüm yurttaşlarının temel haklarının ve özgürlüklerinin, 16 Nisan'dan bağımsız olarak, Türk Anayasası'nın hükümleri doğrultusunda korumasını beklediklerini de kaydetti.

BEYAZ SARAY FARKLI TELDEN

Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklama ise farklı bir tondaydı.

Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak "referandum zaferi" dolayısıyla tebrik ettiği belirtildi.

Görüşmede, ABD'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısı da gündem olurken, liderlerin İdlib'deki "kimyasal saldırı"dan Beşar Esad'ı sorumlu tutma konusunda mutabık kaldığı vurgulandı.

Beyaz Saray açıklamasına göre iki lider, IŞİD'e karşı mücadele ve "terörü amaçlarına ulaşmak için kullanan tüm gruplara karşı işbirliği gerekliliğini" konuştu.