Seçim 2018: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk lideri Erdoğan

Türkiye Pazar günü 13. cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,5´ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan böylece Türkiye´nin bu seçimlerle geçtiği ´cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin´ ilk lideri oldu.

Toplum
25 Haziran 2018 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın rakibi olan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce oyların yüzde 30,6'sını aldı. Cezaevinde bulunan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8,3, Meral Akşener yüzde 7,3, Temel Karamollağlu yüzde 0,8 ve Doğu Perinçek yüzde 0,2 oranında oy aldı.

AKP ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı ise milletvekili seçimlerinde oyların yüzde 53,6'sını alarak parlamentoda çoğunluğu kazandı. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nden oluşan Millet İttifakı ise oyların yüzde 34'ünü aldı. HDP ise yüzde 10 barajını aştı, yüzde 11,6 oy oranıyla parlamentoya 67 milletvekili soktu.

Katılım oranı milletvekilliği seçimlerinde yüzde 86,6 cumhurbaşkanlığında yüzde 88,1 olarak kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada "Türkiye yüzde 90'lara yaklaşan seçimlere katılım oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir" diye konuştu. Bu seçimlerle yeni sistemin de yürürlüğe gireceğini hatırlatan Erdoğan, "Yeni sistemi süratle ve en iyi şekilde hayata geçireceğiz" dedi.

Erdoğan, İstanbul Tarabya'daki Huber Köşkü önünde toplanan destekçilerine de seslendi. Yurt içi ve yurt dışından tebrik telefonları aldığını söyleyen Erdoğan, "Parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamadıysak da, inşallah elimizden gelen bütün gayretle Cumhur İttifakı olarak bunu çözmeye çalışacağız" diye konuştu.

Oy verme işlemi Pazar günü TSİ 08.00'de başladı, 17.00 itibarıyla sona erdi. YSK, 24 Haziran seçimlerinde Türkiye'nin farklı bölgelerinde sandıkların farklı saatlerde açılıp kapatılma uygulamasına son verdi.

Türkiye'de yurt içinde toplam kayıtlı seçmen sayısı 56 milyon 322 bin 632. Türkiye'nin 81 ilinde kurulan toplam sandık sayısı 180 bin 65 oldu.

Yurt dışında oy verme işlemi ise hafta içinde tamamlandı. Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 1 milyon 486 bin 408'ünün oy kullandığı ve katılım oranı açısından bugüne kadarki en yüksek düzeye ulaşıldığı açıklandı.