Isparta’nın en önemli dört sorunundan birisi olan şehir içi trafiğine Isparta Belediyesi tarafından neşter vuruluyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, şehir içi trafiği rahatlatmak için yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

BAKANLIK PROJELERE DESTEK VERECEK

Geçtiğimiz günlerde Isparta’ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakamı Mehmet Cahit Turhan’ın ziyaretini değerlendirerek konuşmasını başlayan Başkan Başdeğirmen; “Sayın bakanımıza bakanlığı ile ilgili olan projelerimizi söyledik. Görsel olarak sunum şeklinde anlattık. Bizzat kendisi notlar alarak ilgili müdürlüklere talimatlarını verdi. Yeni otogar kavşağı, kolçelik kavşağı ve şehir hastanesi kavşağı, ayrıca yeni alternatif yollarla ilgili projelerimize destek vereceklerini söyledi” dedi.

ARAÇ SAYISI ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Isparta’nın araç sayısı bakımından nüfusuna göre Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Başkan Başdeğirmen; “Isparta’da gün geçtikçe araç sayısı artıyor. Buna karşın 50 yıl önce imar uygulaması yapılmış yollarımızı kullanıyoruz. Mimarsinan, Cumhriyet ve 6 Mart gibi caddelerimiz 50 yıl öncesinden uygulanan imar planına göre düzenlenmiş. Baktığımız zaman mevcut caddelerimizi genişletmemiz mümkün değil. O zaman başka çare düşünmek lazım” dedi.

GÖBEKLER KALDIRILIYOR, REFÜJLER DARALTILIYOR

Trafik yoğunluğu olan kavşaklarda göbekleri kaldırdıklarını ifade eden Başkan Başdğirmen; “Trafiğin en yoğun olduğu ana caddelerde, ana arterlerde bulunan göbekleri kaldırmaya başladık. Geniş olan ara refüjleri daraltıyoruz. Böylelikle yollarda bir genişleme sağlıyoruz. Bu en çok halk otobüsleri ve servis minibüslerinin işini kolaylaştırdı. Daha önce döner kavşakta bulunan kırmızı ışıkta tüm araçlar uzun kuyruklar oluşturuyordu. Halk otobüsü veya minibüsler rahat dönemiyorlardı. Şimdi biraz rahatlama sağladık. Kırmızı ışıklarda bazı kavşaklarda sağa dönüşleri kontrollü bir şekilde geçme imkanı sağlayacağız” diye konuştu.  

OTOBÜS MİNİBÜS KARŞILAŞTIRMASI YAPILDI

Şehir içi toplu taşımacılığında otobüs ve minibüs karşılaştırması yapan Başkan Başdeğrimen; “Vatandaşımızın bir kısmı diyorlar ki madem yollarımız dar, neden büyük otobüs kullanıyoruz. Otobüse göre daha küçük olan minibüs daha iyi olmaz mı gibi düşünceleri ortaya koyuyorlar. Biz belediye olarak bu konuda araştırmalar yaptık. Bizim gibi nüfusa sahip illerde toplu taşımacılığı dolmuş ile yapan illerle görüştük. Yetkilileri dinledik, oradaki vatandaşı dinledik ve pişman olduklarını gördük. Hiçbir il toplu taşımacılığı dolmuşla yapmak istemiyor, ancak geri dönüşte yapamıyorlar” dedi.

İLK DEFA ULAŞTIRMA MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

Belediyede ilk defa kendileri tarafından ulaştırma müdürlüğü kurulduğuna dikkat çeken Başkan Başdeğirmen; “Daha önce belediyede ulaştırma müdürlüğü yoktu. Biz yönetime gelir gelmez bu müdürlüğü kurduk. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki üniversitelerin ulaştırma bölümü başkanlarını Isparta’ya davet ettik. Konusunda uzman, deneyim ve birikimi yüksek profesörlerimizi Isparta’da misafir ettik. Hocalarımız 4-5 gün Isparta’da yaşadılar. Ana arterleri, cadde ve sokakları gezdiler. Isparta’nın trafiğini gözlemlediler. Yapmamız gerekenleri bize bir öneri olarak raporla sundular. Bu raporları SDÜ ve ISUBÜ ile oturup yeniden konuştuk. Uygulanabilecek olanları uygulamaya koyduk. Bu uygulamaları belki de hemen birden hissetmeyeceğiz, ama yavaş-yavaş hissetmeye başlayacağız” dedi.    

KURALLAR ÇERÇEVESİNDE KARŞILIKLI SAYGI

Trafikte kuralların ve saygının önemine dikkat çekerek konuşmasını tamamlayan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen; “Tabi biz belediye olarak bazı düzenlemeler yapıyoruz. Ancak burada önemli olan kurallar çerçevesinde karşılıklı saygı içerisinde trafiğin akışını sağlamaktır. Tamda bu noktada toplu taşımayı sağlayan özel halk otobüsü sürücülerimiz, öğrenci veya kurum personel servisi şoförlerimiz ve taksici esnafımıza büyük görevler düşmektedir. Çünkü en çok trafikte kalan bu arkadaşlarımız bu kesimler olmaktadır. Bununla birlikte birde en önemli sorun olarak karşımıza çıkan çift park meselesi, hatta bazı zamanlarda üçlü park meselesidir. Vatandaşlar olarak bu alışkanlıklardan vazgeçmeliyiz. Ben işimi göreyim de başkası ne yaparsa yapsın mantığını terk etmeliyiz. Bu alışkanlık bir süre sonra hepimizin önüne sorun yumağı şeklinde çıkmaktadır. Biz belediye olarak otoparklarda ücretsiz süreyi 15 dakikadan 30 dakikaya çıkardık. Şehrin merkezinde her yere yakın kapalı otoparklarımız var. Herhangi bir resmi dairede veya bankada işiniz varsa rahatlıkla otoparkı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. 30 dakikada resmi daire veya bankada işinizi bitirebilirsiniz” diye konuştu./İbrahim Demirayak