SBS sorgusu sürüyor

Diyarbakır merkezli, SBS operasyonunda gözaltına alınan 6'sı polis 17 kişinin, Emniyetteki sorgusu devam ederken, bugün Adliye'ye sevk edilmeleri bekleniyor.

SBS sorgusu sürüyor

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün 2010 yılında yoksul kız çocuklarının dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6’sı polis, 17 kişinin Emniyet Müdürlüğündeki sorgulaması devam ederken, şüphelilerin bugün Adliye'ye sevk edilmeleri bekleniyor.

DERSHANE İHALESİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile Uluslararası Polis Birliği (İPA) Diyarbakır Şube Başkanlığı adına Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından 2010 yılında "Bilinçli Kadın Aydınlık Gelecek Projesi" hayata geçirildi. Proje kapsamında kız çocukları dershaneye gönderilirken yoksul kadınların da meslek edinmeleri sağlandı.  Proje kapsamında, okullarında başarılı olan fakat maddi imkânsızlıklar yüzünden dershaneye gitme imkanı olmayan dezavantajlı 250 kız çocuğu tespit edildi. Başarılı kız çocuklarının dershaneye gönderilmesi için ihale yapıldı.

USULSÜZLÜK İDDİASI

İhaleyi Sur Dershanesi, Pratik SBS Dershanesi ve Pi Analitik Dershanesi kazandı. İhaleye katılan firmalardan biri, usulsüzlük yapıldığını gerekçe göstererek, suç duyurusunda bulundu. O tarihte, suç duyurusuna Savcılık tarafından takipsizlik kararı verildi. Ancak geçtiğimiz yıl yeniden, SBS ihalesiyle ilgili iddialar gündeme gelince, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ikinci bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında bazı kişiler gözaltına alınıp, daha sonra serbest bırakıldı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü sabah, Diyarbakır dahil, Ankara, İstanbul ve İzmir ile Bursa illerini kapsayan gözaltı operasyonuyla, 6'sı polis, 17 kişi gözaltına alındı.

2010 yılında Sur Dershanesi’nin yönetiminde bulundukları gerekçesiyle Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaattin Korkutata ve işadamı Ahmet Kamil Torun ile projeyi yürüten eski emniyet müdür yardımcısı Metin Murat Arslan’ın da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alınarak, Diyarbakır İl Emniyet müdürlüğüne getirildi. İki günden buyana sorgulamaları devam edilen ve bazılarının ise halen ifadelerinin alınmadığı şüplelilerin bugün Adliye'ye sevk edilmeleri bekleniyor.

AVUKAT TEK: SAVCILIK İFADESİNİ BEKLİYORUZ

Alaaddin Korkutata’nın avukatı Zeki Tek, müvekkilinin sağlık sorunları olmasına rağmen iki günden beri nezarethanede tutulduğunu, herhangi bir işlem yapılmadığını öne sürdü. Tek, iddialarda bulundu “Müvekkilimin ifadesi alındığında iğne ucu kadar bile suçu olmadığı ortaya çıkacak. Müvekkilim Diyarbakır’ın saygın ailelerinden birine mensup, yıllardan beri STK başkanlığı yapan son derece saygın bir isim. Gözaltı bile büyük haksızlık. Savcı bey çağırsa koşa koşa gider ifadesini verirdi. Dezavantajlı çocukların dershaneye gönderilmesinde, meslek sahibi yapılmasında nasıl bir sakınca olabilir? Ortada bir delil, belge falan yok. Tamamen algı operasyonu.  İhalenin yapıldığı dönemde benzer iddialar gündeme getirilmiş, idari ve adli soruşturma yürütülmüş ve herhangi bir usulsüzlük tespit edilmemiş.  Dosyanın içerisinde yolsuzluk veya menfaat temini gibi bir suçlama da yok. Eninde sonunda adalet tecelli edecektir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz