Gazete Vatan Logo

Avrupa'da corona virüs nedeniyle 108 Türk hayatını kaybetti

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Avrupa genelinde 108 Türk hayatını kaybetti. ABD'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 920 artışla 4 bin 90 oldu. Ülkedeki dağılıma bakıldığında ise ABD'de salgının en fazla etkili olduğu eyaletler, New York ve komşusu New Jersey olmaya devam ediyor. İspanya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 9 bin 53'e, vaka sayısı da 102 bin 136'ya çıktı. İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 2 bin 352'ye ulaştı.

Avrupa'da corona virüs nedeniyle 108 Türk hayatını kaybetti

Avrupa'da Türklerin yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Belçika, İsveç, İsviçre ve Avusturya'da da virüs kaynaklı ölümler oldu.
Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avusturya'da 2 Türk'ün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Ceyhun, ülkede 300 bine yakın Türk'ün yaşadığını belirterek özellikle Kovid-19 nedeniyle tedavi gören ya da test sonucu bekleyen vatandaşlarla düzenli görüştüklerini ifade etti.
Hastalarla görüşmenin, bu kişilerin morallerini yüksek tutma ve kendilerini yalnız hissetmemeleri açısından önemli olduğunu vurgulayan Ceyhun, Türkiye'nin her şart ve koşulda vatandaşlarının yanında olduğunu yineledi.
Ceyhun, "Bu zor günlerde bir yetkilinin vatandaşlarını arayarak destek olması, bu insanlara ciddi anlamda güç veriyor. Psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerine neden oluyor. Bu tür hastalıklarda ruh halinizin güçlü olması çok önemli." diye konuştu.
En çok can kaybı Fransa'da
Fransa'da ise 40 Türk virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
İngiltere'de, en son Kahramanmaraşlı bir vatandaşın hayatını kaybetmesiyle Kovid-19 nedeniyle vefat eden Türklerin sayısı 6 oldu.
Hollanda'da 1'i dün olmak üzere, toplam 21 Türk yaşamını yitirdi.
Almanya'da en son dün 4 olmak üzere, toplam 20 Türk hayatını kaybetti.
Belçika'da ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği 4 Şubat'tan bu yana toplam 10 Türk vefat etti.
Kovid-19, İsviçre'de 3, İsveç'te ise 6 Türk'ün ölümüne neden oldu.

Haberin Devamı

ABD'de 24 saatte 920 can kaybı yaşandı

ABD'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 920 artarak 4 bin 90'a yükseldi.

Kovid-19 salgınında vaka sayısıyla dünyada ilk sıraya yerleşen ABD'de, vaka ve ölü sayısı her geçen gün artıyor.

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı son verilere göre, ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı son 24 saatte 25 bin 23 artışla 189 bin 633'e, ölü sayısı 920 artarak 4 bin 90'a çıktı.

Haberin Devamı

Dünya genelinde ABD'yi 105 bin 792 vakayla İtalya, 102 bin 136 vakayla da İspanya takip ediyor.

ABD'de salgının merkezi New York

Ülkedeki dağılıma bakıldığında ise ABD'de salgının en fazla etkisini hissettirdiği eyaletler ise New York ve komşusu New Jersey olmaya devam ediyor.

New York eyaletinde dün 67 bin 384 olan vaka sayısı, 8 bin 665 artışla bugün 76 bin 49'a çıkarken, bu eyaleti 18 bin 997 vakayla New Jersey, 8 bin 558 vakayla California takip ediyor.

Can kaybı bakımından da New York 1714 ölü sayısıyla ilk sırada yer alırken, onu 267 ile New Jersey ve 259 ile Michigan eyaletleri izliyor.

İspanya'da Kovid-19 salgınında ölü sayısı 9 bini aştı

İspanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 864 artarak 9 bin 53'e yükselirken, vaka sayısı da 100 bini aştı.

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 ile ilgili bilgileri güncelledi.

Buna göre, dünyada İtalya'nın ardından Kovid-19'dan en fazla ölümün yaşandığı ikinci ülke olan İspanya'da salgının başladığı andan bu yana günlük en yüksek ölüm artışı kaydedildi.

Haberin Devamı

Ölü sayısı düne göre 864 artışla 9 bin 53'e çıktı. Vaka sayısı da son 24 saatte 7 bin 719 artışla 102 bin 136'ya yükseldi.

Ülkede Kovid-19 hastalarından son 24 saatte 265 artışla 5 bin 872'si yoğun bakımda tutulurken, taburcu edilenlerin sayısı 3 bin 388 artışla 22 bin 647'ye çıktı.

Virüsten en fazla etkilenen Madrid özerk yönetiminde ise ölü sayısı düne nazaran 262 artışla 3 bin 865 oldu.

Kentteki vaka sayısı düne göre 2 bin 331 artışla 29 bin 840'a çıkarken, 1514 hastanın yoğun bakımda olduğu bilgisi paylaşıldı.

Madrid'in ardından İspanya'da en fazla Kovid-19 vakasının görüldüğü özerk yönetim Katalonya olurken, son rakamlara göre burada 1849 ölü ve 19 bin 991 vaka bulunuyor.

En çok etkilenen aile ve şirketlere yönelik yeni tedbirler

Öte yandan, Kovid-19 ile mücadele kapsamında 14 Mart'tan bu yana olağanüstü halin ilan edildiği İspanya'da sol koalisyon hükümeti, üçüncü ekonomik yardım paketini açıkladı.

Haberin Devamı

Alınan yeni önlemlerden bazıları şöyle:

"Salgından ekonomik boyutta en çok etkilenen yerlerde su, gaz ve elektrik kesintisi yapılması yasaklanarak ödeme sıkıntısı çeken ailelere yüzde 40'a varan indirimler yapılması, işini kaybeden veya geliri yüzde 40'tan fazla düşen ailelerde ipotek ödemelerinin en az 3 Mayıs'a kadar ertelenmesi, kira ödemeyecek durumda olanların evden çıkarılmalarının en az 6 ay askıya alınması ve bu durumda olan kişilere faizsiz ve 10 yıl geri ödemeli küçük kredi imkanı sağlanması, firmalara, çalışanlarının sosyal güvenlik prim ödemelerinde 6 aya kadar erteleme olanağı getirilmesi, işsizlik maaşı hakkı olmayan ve işini kaybedenlere aylık 447 avro yardım yapılması."

Kovid-19 İspanya'da hükümet krizine neden olabilir

İspanya'da ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile üçüncü büyük parti konumundaki aşırı sağ görüşlü Vox partisi, Kovid-19'la mücadelede alınan kararlar ve kriz yönetiminden dolayı hükümeti sert dille eleştirmeye başladı.

Hükümeti, "geç ve yetersiz tedbir almakla" suçlayan PP, 11 Nisan'da sona erecek olağanüstü halin uzatılmasına destek vermeyeceğini açıkladı.

Vox partisi ise Başbakan Pedro Sanchez'in istifa etmesini ve Kovid-19 salgını süresince ülkedeki en büyük 3 siyasi partinin (şu anda iktidarın büyük ortağı olan Sosyalist İşçi Partisi ile PP ve Vox) katılımıyla yeni bir hükümet kurulmasını önerdi.

Ülkede, sol görüşlü Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve aşırı sol görüşlü Unidas Podemos arasında ocak ayı başında kurulan azınlık koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren küçük siyasi partilerden bazıları da hükümetin Kovid-19 salgınındaki yönetimini eleştiriyor.

Hükümet temsilcileri, siyasi partileri ve özerk yönetimleri eksik bilgilendirme gibi bazı konularda hata yaptığını kabul edip özür dilese de Kovid-19'un ileride bir hükümet krizine neden olma olasılığı da bulunuyor.

İngiltere'de bir haftada ölü sayısı 1887 arttı

İngiltere'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 563 artarak 2 bin 352'ye yükseldi.

İngiltere Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, ülkede Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 563 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 352'ye çıkarken, vaka sayısı ise 4 bin 325 artışla 29 bin 475 oldu.

Geçen hafta salı günü 465 olan kayıp sayısının, bir haftalık süreçte 1887 artışla toplam 2 bin 352'ye ulaşması endişeleri artırdı.

Sky News televizyonu, İngiltere'yi İspanya ve İtalya ile kıyaslayarak, ülkede binlerce ölümün görüleceği tahmininde bulundu.

Ülkede, kısmi karantina kararının etkileri görülmeden önce vaka ve ölü sayısının gelecek 2-3 hafta boyunca artmaya devam etmesi öngörülüyor.

"İşler daha da kötüleşecek"

Kovid-19 testi pozitif çıkan Başbakan Boris Johnson, ülkedeki her haneye gönderdiği mektupta; salgında "işlerin iyiye gitmeden önce daha da kötüleşeceğini" belirtmişti.

İngiltere Ulusal Tıp Direktörü Prof. Stephen Powis ise ülkede, ölümlerin 20 binin altında kalmasının "iyi bir sonuç" olacağını söylemişti.

İlk etapta "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü şekilde yayılması" stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının 277 bini bulabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmıştı.

Geçen hafta alınan kararlarla, halkın evden çıkmasına sınırlama getirilirken marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmeler de kapatılmıştı.

İngiltere'de tahtın varisi Galler Prensi Charles'ın 25 Mart'ta, Başbakan Johnson ile Sağlık Bakanı Hancock'un ise 27 Mart'ta Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı, 3 isimde de hastalığın hafif belirtiler gösterdiği açıklanmıştı.

Kovid-19 salgını Avrupa'yı etkilemeye devam ediyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Avrupa genelinde can kayıpları artarken, salgın birçok ülkeyi ekonomik açıdan olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Avusturya Sağlık Bakanlığının verilere göre, ülke genelinde virüs bulaşan kişi sayısı 10 bin 372'ye yükselirken, can kaybı da dünden itibaren 18 artarak 146 oldu. Salgının başından beri 56 bin test yapılırken, iyileşen kişi sayısı da 1095'e çıktı.

Salgın nedeniyle 200 bine yakın kişi işsizlik başvurusu yaparken, ülkedeki toplam işsiz sayısı 562 bin 522 oldu. Avusturya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez işsiz sayısı yarım milyonun üzerine çıktı.

Ülkedeki işsizlik oranı 4,7 puan artarak yüzde 12,2'ye çıkarken bu, ülke tarihinin en yüksek oranı olarak kayıtlara geçti.

Avusturya'dan Fransa'ya yardım

Fransa'da yoğun bakımda tedavi gören üç hasta, Avusturya'nın Salzburg kentindeki bir hastaneye getirildi. Başbakan Sebastian Kurz, Fransa'nın kendilerinden yoğun bakımdaki birkaç koronavirüs hastasını alma ricasında bulunduğunu belirterek bu kapsamda üç hastanın Salzburg'a getirildiğini söyledi.

"İtalya'daki olaylar Çekya'da yaşanmayacak"

Çekya Sağlık Bakanı Adam Vojtech, ülke genelinde virüs bulaşan kişi sayısının 3 bin 330'a, can kaybının ise 32'ye ulaştığını açıklarken, ülkesinin salgına karşı başarılı bir mücadele yürüttüğünü ve bu nedenle İtalya'daki gibi olaylarla karşılaşılmayacağını vurguladı.

Öte yandan, uzmanlar nisan sonuna kadar Çekya'daki vaka sayısının 14 bine ulaşacağını ancak ülkenin sağlık sisteminin bu seviyeyi kaldırabilecek düzeyde olduğunu belirtirken, vaka sayısının 45 binin üzerine çıkılması durumunda sorunlar yaşanabileceği de kaydedildi.

Sırbistan'da ekonomiye destek programı

Sırbistan Maliye Bakanı Sinisa Mali, 5,1 milyar avroluk ekonomiye destek programı açıklayarak bu programla istihdamın korunmasının, küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olunmasının hedeflendiğini bildirdi.

Bu arada, Karadağ'da hükümet, salgına karşı alınan tedbirlerin 15 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Vakalar da can kayıpları da artıyor

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, Avrupa'nın birçok ülkesinde vaka ve can kayıpları da artmaya devam ediyor.

Bazı Avrupa ülkelerindeki vaka ve can kaybı sayıları şöyle:

"Polonya 2 bin 347 / 35, Arnavutluk 259 / 15, Litvanya 581 / 8, Slovenya 841 / 15, Estonya 779 / 4, Bosna Hersek 448 / 13, Bulgaristan 412 / 8, Karadağ 120 /2, Norveç 4 bin 651 / 39, Sırbistan 900 / 23, Hırvatistan 867 / 15, Kuzey Makedonya 329 / 9, Kosova 112 / 1, Macaristan 525 / 20, Finlandiya bin 418 / 17, Romanya 2 bin 245 / 85, Danimarka 2 bin 860 /90, İsveç 4 bin 435 / 180."