'İkinci Kandil'e müsaade etmeyeceğiz'

Türkiye'nin Sincar ve Karaçok Dağı'ndaki terör örgütü PKK hedeflerine yönelik düzenlediği hava harekatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Işık, "Sincar'ın ikinci kandil olmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye, terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında dün Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı'na hava harekatı düzenledi.

Operasyonun ardından ABD'den gelen 'kaygılıyız' açıklamasına Türkiye'den tepki geldi. 

Harekata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Sincar'ın ikinci Kandil olmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Işık; "Sincar ve Karaçok operasyonu terör örgütüne yapılmış operasyondur. Herkes şunu iyi bilmelidir ki PKK terör örgütüne ve onun uzantılarına kesinlikle Sincar'da yeni bir üs kurmaları imkanı tanınmayacaktır" diye konuştu. Bakan Işık ayrıca, 23 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 10 bin 100 teröristin etkisiz hale getirildiğini de bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:
Müttefiklerimizi bilgilendirdik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da operasyondan önce hem askeri kanaldan hem de diplomatik kanallardan müttefik ülkelerin bilgilendirildiğini belirterek, "Buradan bize tehdit geliyor. Teröristler, Türkiye'ye değişik yollardan giriyorlar. Biz milli güvenliğimizi, yani bize yönelik tehditleri bertaraf ederek halkımızın, milletimizin vatan topraklarının güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri almakla sorumluyuz." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik:
ABD'ye Karaçok tepksi

AB Bakanı Ömer Çelik ise, operasyon sonrası ABD'li yetkililerin Karaçok'ta inceleme yapmasını eleştirerek şunları kaydeti:

"Bir NATO ülkesi Türkiye, kendisine tehdit oluşturan bir terör kampını vurmuştur. O terör kampı bir başka NATO ülkesinin, ABD'nin bir komutanı ve o terör örgütünün mensubu tarafından ziyaret edilmiştir. Bunun arkasında gelecek 'endişeliyiz' açıklaması doğru bir yaklaşım üretilmediğini gösteriyor. Esas sorgulanması gereken bu fotoğraftır." 


Cumhurbaşkanı Erdoğan: 
Sincar'da 2 bin PKK'lı var

Harekat sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgeye yönelik operasyonların sürecebileceği mesajını vererek şöyle konuştu:

"Sincar bizim için ikinci Kandil'dir; buna müsaade etmeyeceğiz Sincar'da yaklaşık 2 bin PKK'lı var; tedbirimizi almaya mecburuz, aksi takdirde orası bir tehdit oluşturacak."

IKBY Peşmerge Bakanlığı: 
PKK bölgeden çekilmeli

Operasyon sırasında peşmergelerin de vurulduğunu belirten Irak Kürt Bölgesel Yönetimi IKBY Peşmerge Bakanlığı, "Peşmergenin Türkiye uçakları tarafından bombalanması kabul edilemez" açıklaması yaptı.

Peşmerge Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yaşananlardan PKK sorumlu tutularak, "Onların (PKK'nın) orada bulunması, bölge halkı ve Kürdistan Bölgesi için baş ağrıtmaktadır. Herkes tarafından defalarca Şengal Dağı'nı (Sincar) boşaltmaları talep edildiği halde PKK kimseyi dinlememiştir. Buradan bir kez daha Şengal Dağı ve bölgeden çekilmelerini talep ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Sincar Kaymakamı Mehma Halil, "Sorunun bu aşamaya gelmesinin sorumlusu PKK'dır. PKK yasalara uymuyor. Kendilerini defalarca uyardık. Şengal'in (Sincar) kendileri için bir faaliyet alanı olmadığını söyledik, uymadılar. Halk tedirgin canı tehlike altında. Şimdi ise bir kez daha bombalandı." diye konuştu.

TSK:
70 terörist etkisiz hale getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) operasyon sonrası yaptığı açıklamada Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok'ta 30 civarında teröristin etkisiz hale getirildiğini söylemişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, operasyonda en az 18 YPG'linin öldüğünü açıklarken, IKBY Peşmerge Bakanlığı da 5 peşmergenin öldüğünü duyurmuştu.

ABD:
Koalisyonun onayı olmadan gerçekleşti

Türkiye'nin Sincar'a yönelik hava operasyonu sonrasında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, harekatın koalisyonun onayı olmadan gerçekleştiğini belirterek bu durumdan kaygılı olduklarını açıklamıştı.

Ayrıca, ABD'li askerler ile YPG'liler, operasyon sonrası Karaçok Dağı'nda vurulan bölgelerde incelemelerde bulunmuştu.

Zap'a hava harekatı düzenlendiZap'a hava harekatı düzenlendi