Savcılıktan  Nuriye-Semih eylemleri için şantaj gibi 'öneri': Parayı vermezseniz dava açarız!

UĞUR KOÇ

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevinin 100. gününde eylem yapan Eskişehir Eğitim Sen Şubesi üye ve yöneticilerine savcılık ilginç bir ‘öneri’ gönderdi. Şantaj gibi ‘öneri’de her bir kişiye 911 TL para cezası kesildiği, ödemeyen kişilere kamu davası açılacağı bildirildi.

Eskişehir Eğitim Sen Şubesi, KHK ile ihraç edilen üyeleri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerine geri dönmek için sürdürdükleri açlık grevinin 100. gününde eylem düzenledi. 16 Haziran’daki eylemde basın açıklaması yapan Eğitim Sen’liler, açlık grevinin 100. gününe gökyüzüne 100 balon bırakarak dikkat çekti.

Eylemin üzerinden 2 ay geçtikten sonra ise Eğitim Sen Eskişehir Şubesi üye ve yöneticilerine ilginç bir tebligat gitti. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu tarafından, Cumhuriyet Savcısı Hayri Kayalıca imzasıyla gönderilen tebligatın başlığı “Ön ödeme önerisi.”

savciliktan-nuriye-semih-eylemleri-icin-santaj-gibi-oneri-parayi-vermezseniz-dava-acariz-337569-1.

OHAL kanunu kapsamında “Valinin aldığı tedbirlere aykırı hareket etmek” suçunun işlendiği iddia edilen ‘öneri’de, eyleme katılan kişilere 911 TL para cezası kesildiği bildirildi. 10 gün içinde ödenmesi istenen para cezasının ödenmemesi halinde yapılacak işleme dair ‘uyarı’ ise akla Yeşilçam filmlerindeki ‘şantaj’ sahnelerini getirdi:

“… Cumhuriyet Başsavcılığımızdan alacağınız tahsilat fişi ile Maliye veznesine ödeyip vezne alındı makbuzunu Cumhuriyet Başsavcılığımıza ibraz ettiğiniz takdirde hakkınızda kamu davası açılmayacaktır. Ancak yukarıda belirtilen adli para cezasını süresi içinde ödemediğiniz taktirde hakkınızda kamu davası açılacağı TCK’nun 75. maddesi uyarınca tebliğ olunur.”