Emniyet'ten gözaltı açıklaması: 'Gezi artık darbe!'

Emniyetten gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili açıklama geldi.

Emniyet'ten gözaltı açıklaması: 'Gezi artık darbe!'

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında olduğu en az 10 kişi bu sabah saat 06.00'da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Operasyonun Anadolu Kültür AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlar Kavala ile hiyerarşik bir yapı içinde Gezi Parkı eylemlerini yaygınlaştırmaya çalışmakla suçlanıyor. Hakkında gözaltı kararı verilen kişi sayısının 20 olduğu belirtildi.

İstanbul Emniyeti, gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, gözaltına alınan akademisyenlerin Gezi'de yurt dışından profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın)" getirdikleri tespit edilmiştir" denildi.

Avukat Efkan Bolaç basın bilgi notunu twitter hesabından paylaştı. Bolaç, "Gezi’ye darbe diyorlardı ama henüz soruşturma açmamışlardı (Çarşı Davası hariç) . @turgut_tarhanli’nın gözaltı kararıyla resmen gezi darbe olarak soruşturulmakta. Gözaltı sebebi olarak darbe yapmaya teşebbüs gösterilmekte!" dedi.

Emniyet'ten gözaltı açıklaması: 'Gezi artık darbe!' - Resim : 1

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

Söz konusu bilgi notunda "Kavala’nın Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek, bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir" ifadesi yer alıyor.

Gözaltına alınanların Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde hareket ettiği iddia edilirken suçlamalar şöyle:

"* Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ’ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri,

* Sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri.(Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vs.)

* Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını amaçladıkları

* Osman Kavala’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir."


Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Emniyet'ten gözaltı açıklaması: 'Gezi artık darbe!' - Resim : 2

Etiketler
Gezi davası Akademisyen Gözaltı