Savcı Gezi Davası'nda üç kişi içi müebbet hapis istiyor

Osman Kavala'nın tutuklu 15 kişinin tutuksuz yargılandığı Gezi Davası'nda savcılık esas hakkındaki mütalaasını İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Savcılık Osman Kavala, Yiğit aksakoğlu ve Mücella Yapıcı için ağırlaştırılmış müebbet hapis talep ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkında 10 Aralık’ta verdiği  “derhal serbest bırakılmalı” hükmüne rağmen mahkeme bir önceki duruşmada Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar vermişti. 18 Şubat'a ertelenen duruşmada savcılığın esas hakkındaki mütalaasını vermesi bekleniyordu. Basına yansıyan haberlere göre savcılık iki yılı aşkın süredir (828 gün) tutuklu bulunan Osman Kavala'nın yanısıra, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı için ağırlaştırılmış müebbet hapsi istedi.

Savcılık Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis istedi ve bu isimlerin “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ” suçunu işlediğini iddia etti.

Yurtdışında bulunan sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi’nin dosyalarının ayrılmasını isteyen savcılık bu sanıkların Kavala, Aksakoğlu ve Yapıcı ile aynı eylemlerde bulunduğunu iddia etti.

Gezi Davası'nın 5. duruşması 28 Ocak'ta Silivri'deki 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüştü. Avukatların redd-i hakim talebinde bulunduğu duruşmada mahkeme heyeti bu talebi reddetmişti. Avukatlar bunun üzerine duruşma salonunu terk etmiş ancak mahkeme başkanı avukatlar olmadan yargılamayı sürdürmüştü.  Mahkeme, Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı 18 Şubat Salı gününe ertelemişti.

Duruşma sonrası bir açıklama yapan eski AİHM yargıcı Dr. Rıza Türmen Kavala'nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesini ve mahkemenin "kararın kesinleşmesinin beklenmesi " yönündeki gerekçesini değerlendirmiş,  kararın kesinleşmesinin çok uzun süreceğini, AİHM'nin de zaten bunu dikkate alarak "derhal" kelimesini kullandığına dikkat çekmişti.

Kategoriler

Güncel