20 Ekim 2020 10:45

Savcı, 10 Ekim Ankara Katliamı'nı protesto eden avukatlara ceza istedi

10 Ekim Ankara Katliamı'nı protesto ettikleri için yargılanan avukatların davasında savcı, 19 kişi için "gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "örgüt propagandası" suçlamasıyla ceza istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı'nı protesto ettikleri için yargılanan avukatların duruşması görüldü. Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, 19 avukat için "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla ceza istedi. Bir sonraki duruşma 15 Ocak 2021’de saat 10.00’da görülecek.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI, CEZA İSTEDİ

10 Ekim Ankara Katliamı’nı protesto ettikleri için haklarında dava açılan avukatların 20. duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde, görüldü.

İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya tutuksuz yargılanan avukatlar Sezin Uçar ve Ali Coşkun katılırken yargılanan diğer avukatlar mazeret bildirerek katılmadı.

Yargılanan meslektaşlarının avukatlığını üstlenen İlknur Alcan, Gülhan Kaya, Gülvin Aydın, Emrah Baran, Serhat Çakmak, Can Tombul ve Sema Özdemir'in hazır bulunduğu duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Savcı mütalaasında yargılanan 19 avukat için "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "örgüt propagandası" suçlamalarından ceza istedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 15 OCAK 2021’DE

Ardından söz alan avukatlar, mütaalaya karşı savunma yapmak için süre talep etti.

Dosyada sanık olarak yargılanan Ali Coşkun’un avukatı Müslim Eriş, söz alarak “Müvekkilimin iddianamede adı geçen ve eyleme katılan Ali Coşkun olmadığının tespiti için bilirkişi talep ediyoruz” dedi.

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti süre taleplerini kabul etti. Ali Coşkun’un bilirkişi talebini ise reddeden mahkeme heyeti, başka bir suçlamayla tutuklu bulunan Oya Aslan’ın SEGBİS ile hazır edilmesine karar verdi.

Mahkeme bir sonraki duruşmanın 15 Ocak 2021 saat 10.00’da görülmesine hükmetti.

NE OLMUŞTU?

10 Ekim 2015’te Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yönelik IŞİD'in bombalı saldırısının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 12 ve 13 Ekim’de grev ilan etmiş, emek ve meslek örgütleri de bu çağrıya destek vermiş, avukatlar da 12 Ekim’de bu çağrıya uyarak adliye içerisinde eylem gerçekleştirmişti.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz’a 14 Ekim’de adliye görüntülerinin incelenmesi ve avukatların tespit edilerek haklarında işlem başlatılması için başvuran İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, katliamın ikinci ayı olan 10 Aralık’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği yazıda, yaptıkları eylem nedeniyle 19 avukat hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Avukatlar hakkında hazırlanan tutanakta DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcısı olduğu 10 Ekim Barış Mitingi’nden bahsederken “Barış mitingi adı altında” ifadesi kullanılırken, yaşanan saldırı da “patlama” diye ifade edilmişti.

Davaya dönüşen soruşturmada 19 avukata "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "örgüt propagandası" suçlamaları yöneltilmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Belediyesi 500 günlük hizmetlerini duyurdu

SONRAKİ HABER

Sınır Tanımayan Gazeteciler, TCK 299'un kaldırılmasını istedi: Kötüye kullanılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa