SEYİT ÖMER YILDIZ

Dağlık alanlarda yetişen kenger dikeninden elde edilen kenger sakızı Sivas’ta ilgi görmeye devam ediyor. İlimizde kenger satışı yapan Abdurrahman Güler, Kenger sakızının Sivas’a özgü bir sakız olduğunu söyledi.

Kenger sakızının Sivas’ın yanı sıra farklı bölgelerde de yetiştiğini aktaran Güler, “Kenger sakızının insan sağlığına oldukça fazla faydası var. Kenger sakızının dişleri beyazlatıcı etkisi var. Aynı zamanda midenin suyunu alır, yüz felcine iyi gelir, kulak çınlaması gibi birçok sorunlara faydaları bulunmaktadır” dedi.

Kenger sakızının baharın müjdecisi olduğunu aktaran Güler; “ Kenger sakızı ilkbaharda dağlarda kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmına kesici bir alet yardımı ile kesik atılılıyor ve bitkiden akan süt donduktan sonra elde ediliyor. Doğal bir ürün olması sebebiyle sıkça tercih eden bir sakız. Sivas’ta insanlar bu konuda oldukça bilinçli faydası bilen bir vatandaşımız gelip kenger sakınızı alıyor. Kenger sakızı katkısız ve doğal bir ürün olması nedeniyle büyük ilgi görüyor. Kenger sakızı Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları, iltihaplanan veya patlayan kulak zarının tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, iştah açıcı ve hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış bulunuyor. Bizde şuanda tanesini 2 buçuk liradan satıyoruz”. diyerek sözlerini sonlandırdı.