Eskişehir Sanayi Odasında seçim süreci bitti. Pazartesi günü de yaklaşık 30 yıllık bir dönem sona erdi. ESO Başkanlığı görevini 29 yıldır sürdüren Savaş Özaydemir, görevini Celalettin Kesikbaş'a devretti. Savaş Özaydemir ile biz gazetecilerin o kadar çok fazla anısı vardır ki bunları yazmaya kalksak inanıyorum ki ortaya her satırı gülümseten bir hatırat çıkar.
Tam tarihini hatırlamıyorum. Bugün Başbakan o tarihlerde Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, bir dizi temas için Eskişehir'e gelmişti. Programı oldukça yoğundu. Ben de o zamanlar çalıştığım gazetede Ekonomi Editörüydüm. Saat 15.00'de Bakan, Eskişehirli iş insanlarıyla bir araya gelecekti. Tüm gün Bakanı takip etmiştik. Sabah 9'da başlayan temasların son etkinliğiydi ve birçok meslektaşım son programı takip etmeyi bırakmıştı. Sadece ben ve ajanstan temsilci arkadaşlar vardık.
Bakan Yıldırım, Eskişehir'in konumu ve potansiyeli ile ilgili konuştuktan sonra 'Eskişehir'in ihracatı 780 milyon dolar civarında. Bu Eskişehir'e hiç yakışmıyor, bu rakamı arttırmanız lazım' dedi. Bakan, en hassas yerden girerek sanayicileri 'haşlarken' Özaydemir, oturduğu yerden yüksek sesle 'Sayın Bakan, sizi yanlış bilgilendirmişler, bizim ihracatımız 780 milyon dolar değil' deyiverdi. Bakan daha konuşmasını bitirmemişti ve salon buz kesti.
Bakan, Özaydemir'e bakarak gayet kendinden emin 'Devletin kaynakları öyle diyor' dedi. Özaydemir 'Ben size gerçek rakamları getirteyim hemen' dedikten sonra arkasına bir işaret verdi. Birisi bir not kağıdı uzattı ve oradan okudu, 'Eskişehir'in ihracatı 1,7 milyar dolar. Eskişehir'de üretip merkezleri başka yerde olan firmalardan kaynaklı bir sorundan dolayı TÜİK 780 diyor, bizim gerçek rakamımız 1,7 milyar dolar' Sonra da Eskişehir'in dış ticaret rakamlarını tek tek anlattı.
Şimdi düşünüyorum da öyle bir toplantıda Bakan'a o şekilde cevap verebilecek tek kişi sanırım Savaş Özaydemir'den başkası olamazdı.
Özaydemir, sadece Eskişehir sanayisinin değil ülke sanayisinin gelişme hatlarını en iyi bilen, inandığı doğruları karşısında kim olursa olsun her zaman savunan bir isimdi.
28 yılda Eskişehir sanayisine katkılarını anmamak olmaz.

ESO ve EOSB'nin TÜRKİYE'DE İLKLERİ