Sarıyer’in en işlek caddesi olan Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’ndeki araç trafiği Sarıyerlileri isyan ettiriyor. Konuyla ilgili onlarca başvuru yapılmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinin herhangi bir adım atmaması vatandaşlardan büyük tepki alıyor.

İlçenin en büyük sorunlarından biri olan trafik yoğunluğu, yıllardır çözüme kavuşturulamıyor. Sarıyer Posta Gazetesi olarak Merkez Mahallesi Muhtarı Sinan Yüksel ile vatandaşı canından bezdiren araç trafiğini ve bu sorunun çözümüne ilişkin keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na özel açıklamalarda bulunan Yüksel, trafik sorununu bitirecek önerilerde bulundu.

İŞTE ÖZEL ROPÖRTAJDAN ÖNE ÇIKANLAR:

“AYNI KARARLILIKLA ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

“Semt bizim semtimiz ve hepimiz bir aileyiz” diyen Yüksel, “Hizmet ediyorsak ahbabımızda, dostumuza yapıyoruz. Sarıyer için çalışmak benim için bir gururdur. Allah bana böyle bir görevi nasip etti. İnşallah bundan sonra da aynı kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sarıyer’in en büyük sorunlarından bir tanesi trafik yoğunluğu. Sarıyer Merkez’i sadece bu bölgeden ibaret ele almamalıyız. Sarıyer’de toplam 38 mahalle var. Bu bölge de ilçenin tam ortası. Bu yüzden araç yoğunluğu çok olan bir yer. İlçe merkezinden hastanenin ve kaymakamlığın kalkması bürokratik işlemlerinin azalması sağladı fakat trafiği hiçbir etkisi olmadı. Aksine her geçen gün yoğunluk artıyor. Oldukça basit yöntemler ile çözülebilecek trafik sorununu artık devlet kanallarıyla halledemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜNEL TRAFİĞE ÇARE OLAMADI”

Tünelin trafik sorununa çözüm olamadığını söyleyen Yüksel, “Çok büyük umutlarla yapılan tünel de bu sorunu ortadan kaldırmaya yetmedi. Çünkü tünel amacına ulaşamadı. Özellikle Sarıyer’den Büyükdere’ye istikametinde çıkışı kullanılmıyor. Peki neden? Bir okul, hastane veya ibadethane yaparken öncelikle oraya ulaşımın nasıl olacağı hesaplanmalı. Evet tünel yapıldı ve tam yanında da yeni hastanemiz var. Sarıyer’imize de yakışan bir hastane. Ancak yolu yok. Acil bir durum olduğunda hastaneye gitmek için tünelden girdiğiniz takdirde Hacıosman’a çıkıp tekrar inmeniz gerekiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu nasıl planlama? Öncelikle yolların en ince ayrıntısına kadar hesaplanması gerekiyordu. Tünelden hemen bir çıkış yapılmalıydı. Geçtiğimiz haftalarda İBB’de yapılan bir toplantıda konuyu dile getirdim ve çözüm ile ilgili fikirlerimi beyan ettim. Peki bu öneriler neler? İlk olarak hastane çıkışıyla Hacıosman’a bağlanan yer çok geniş. Yaklaşık 4 şerit sığabilir. Orayı iki bölelim ve bir araba insin bir araba çıksın. Sadece o bölgeye bir ağız yapılsın. Yol Bakım Müdürlüğü yetkililer konuyu değerlendireceklerini ifade ettiler” diye konuştu.

YÜKSEL’DEN TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Trafik sorununun çözümüne ilişkin projeler sunan Yüksel, “Sarıyer Merkez’de yaklaşık 300 metrelik bir ana caddemiz var. Bu kadar yoğun kullanılan bir caddede 3 tane otobüs durağı bence fazla. Konuyla ilgili resmi yazışmalarımızı yaptık fakat olumsuz cevap aldık. ‘Biz de otobüs duraklarına delinatör dediğimiz turuncu renkli dubalardan birer metre ara ile 15 tane dikelim. Başına da bir tabela koyalım ve sadece otobüs bu alanı kullansın’ dedik. Bu sayede araç sahipleri arabalarını oraya park edemeyecek ve yolcu alan otobüslerin neden olduğu trafik yoğunluğu minimum seviyeye inecek. Eski Kaymakamımız Gürsoy Osman Bilgin’e de konuyla ilgili bilgi vermiştim. Örnek olarak da ilkokulunun karşısında bulunan minibüs durağını gösterdim. Yıllar önce orada da sivil araçlar park ederdi. Minibüs durağı geldi ve söylediğim şekilde delinatörleri yerleştirdiler ve artık minibüs dışında araba göremezsiniz. Ayrıca Gürsoy Bey görev yaptığı dönemde 8 bin trafik polisinin göreve başlayacağını ve iki tanesinin de Merkez Mahallesi’nde göreve başlayacağını söylemişti. Ancak aylar geçmesine rağmen herhangi bir adım atılmadı. Tabi bu fikirlerimizi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’ne de ilettik. Bu bölgeyi görmeden masa başında kağıt üzerinde yazanlar ile çalışma yapılamaz. Yetkilinin bölgeyi yerinde görüp incelemesi lazım. Mevcut sorunu UKOME’de Sarıyer bölgesi ile ilgilenen bir yetkili ile görüştüm. Bana seçim dönemini atlattıktan sonra çalışma yapmalarının daha uygun olduğunu söyledi. Gerekçesi de ‘Seçim malzemesi olarak kullanılmasın, esnaftan tepki almayalım’ oldu. Seçimin üzerinden aylar geçmesine rağmen herhangi bir çalışma başlatılmadı. Eğer trafik sorununa daha geniş kapsamlı ve kalıcı bir çözüm gelecekse bu EVKUR ile muhallebicinin arasındaki o yolun gidiş-geliş şeklinde düzenlenmesi ile olur diye düşünüyorum. Tabi bu daha geniş kapsamlı bir proje” dedi.

“O YOL ARAÇ TRAFİĞİNE AÇILMALI”

Sarıyer Merkez’deki polis karakolunun bulunduğu yolun araç trafiğine açılması gerektiğini ifade eden Yüksel, şunları söyledi: “15 Temmuz 2016 askeri darbe girişiminden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı ile kapatıldığı belirtilen Sarıyer Merkez’deki Şehit Şeker Aktaş Polis Karakolu’nun bulunduğu ara yol ile ilgili konuşan Yüksel, “İçişleri Bakanımızın şahsi numarasından söz konusu yol ile ilgili mesaj attım. Bölge halkını talebini ilettim. Zekeriyaköy, Kireçburnu ile Pınar Mahallesi’ndeki emniyet binalarının ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önleri açık. Hatta İstanbul’daki birçok karakolun bulunduğu yollar araç trafiğine açık. Fakat Şehit Şeker Aktaş Polis Karakolu’nun önü bir türlü açılmadı. O yol açık olsa Sarıyer’in mevcut trafiğini kısmen de olsa rahatlatacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra bölge esnafı da ticaretini daha kolay bir ortamda yapabilecek.”

“VATANDAŞLAR DAHA BİLİNÇLİ DAVRANMALI”

Vatandaşların da yaşanan araç trafiğinde payı olduğunu vurgulayan Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı: “Şehit Mithat Yılmaz Caddesi 2002 yılında alınan karar ile ‘1. Derecede Acil Ulaşım Yolu’ olarak ilan edildi. O zaman ortada tünel de yoktu. Trafik sorunu projeler ile çözülebilir fakat bazı vatandaşlarımızın da bu konuda duyarsız olduğu gerçeğini de göz ardı etmeyelim. Park etmemesi gereken yerlere araçlarını park ediyorlar. Sabah saatlerinde bıraktığı aracını gece saatlerinde alıyor. Tabi bir de bilinçsizce park edip trafiğe neden olanlar var. Bu yüzden herkes daha bilinçli olmalı. Sadece kendisini de değil, diğer vatandaşlarımızı da düşünmeli.”

SARIYER POSTA