Sarı Yeleklilerden beşinci cumartesi

Fransa’da 17 Kasım’daki ilk eylemlerden bu yana sokakta olan ‘Sarı Yelekliler’ (Gilets Jaunes) eylemleri sürüyor. Cumartesi günü yeninden bir araya gelen Sarı Yeleklilere karşı 8 bin polis görevlendirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da haftalardır gündemi meşgul eden Sarı Yelekliler, Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarını yeterli bulmadı. Beşinci kez cumartesi eylemlerini sürdüren Sarı Yelekliler Paris'te yeniden toplanmaya başladı. Başkent Paris'te 25 kişi gözaltına alındı.

PARİS'TE HAYAT YİNE DURDU

Ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yaparken, Paris'te 8 bin polis ile 14 zırhlı araç bulunuyor. Gösteri nedeniyle Champs-Elysees Caddesi ve çevresindeki mağaza ve restoranlar kepenkleri indirirken, çok sayıda metro hattı çalışmayacak.

MACRON'UN VAATLERİ TATMİN ETMEDİ

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan Sarı Yelekliler ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor. Gösterilerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.

Macron, Sarı Yeleklilerin protestoları konusunda pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, şirketlere ek maliyet yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılacağını açıklamıştı. Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini belirten Macron, 2 bin avronun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını duyurmuştu.

Eylemler için ilk imza kampanyasını başlatan aktivist Priscilla Ludosky dün düzenlediği basın toplantısında eylemlere devam etme kararı aldıklarını açıklamıştı. Hükümet olaylar için Paris'te 8 bin polis görevlendirdi. (Dış Haberler)