Sarı, Kooperatifte

Sarı, Kooperatifte

Başkan Sarı, ”Enkaz edebiyatı yapmaya gelmedik, katılımcı anlayışla üreticinin alın terini nasıl arttırırız onun çabası içindeyiz.”

 


ERDEK ZEYTİN KOOPERATİFİNDE GÖREV DEVRİ 

Erdek'te hafta sonu gerçekleştirilen 162 sayılı Marmarabirlik Erdek zeytin satış kooperatifi seçimleri ardından bugün görev devir alındı.

Başkan Hüseyin Sarı kalabalık bir grupla geldiği Kooperatifte yönetim kurulu üyesi Namık Güven tarafından karşılandı.

Başkan Sarı, devir almak için geldiği kooperatife kadar kendisine eşlik eden ortaklara teşekkür ederken kurum içindeki personelle selamlaştı ve yönetim kurulu toplantı salonuna geçerek beklenen konuşmayı yaptı.

Başkan Sarı'nın konuşması eski yönetim kurulu üyesi Namık Güven tarafından da tasdiklenerek, Birlik bünyesindeki kooperatiflerin sorumluluğu olup, yetkisi olmadığı belirtildi.

Başkan Sarı'nın seçim sürecinde yaşananları tekrarladığı konuşmasında eski Genel Başkan Refi Taviloğlu için Kooperatif Refi beyin evladı gibidir, onun bu kuruma katkısı yadsınamaz, bundan sonraki çalışmalarımızda da bize yol arkadaşlığı yapacak” demesi ardından Taviloğlu, seçim öncesi süreçte liste hazırlandığını, olay ve gelişmelerin Başkan Sarı'nın söylediği doğrultuda geliştiğini teyit etti.

Başkan Sarı;

Genel kurul süreci içinde, adaylıklar netleşmeden önce bu işi partiler üstü olduğunu partilerle alakası olmadığını birlikte tek vücut olarak bir ekip kurmak için belediye Başkanı olarak tevazu içinde hiçbir ayrıştırma yapmadan birlik içinde liste yapılması için elimden geleni yaptım.”

Refi abinin önderliğinde ortak bir liste için her türlü tevazuu gösterdim. Bir şart koşmadan, tek şartım vardı. Listede benimde olmam. İstedikleri kadar inkâr etsinler Mustafa İlgen'in birlik yönetim kuruluna girişi de benim teklifimle olmuştur. Siyasi bir güç olsaydı zaten 2011 de olurdu. Mustafa İlgen'in de birlik yönetim kurulu üyesi olarak kalmasında hiçbir müdahalem söz konusu değildi. İstemişimdir kalsın, ben tek başıma Refi abinin de içinde bulunduğu önderliğinde listede olmamdı. Direttiğim tek nokta buydu. En son Sayın Asa ile' de görüştüm bu konuyu anlattım çeşitli defa, bir tek benim adımı istemedikleri için farklı iki liste olarak çıkmak durumunda kaldık. Sonuçta üreticide bir karar verdi, ona da saygılı duyuyoruz. Bu işin Erdek'te olması ‘İlle de ben, ille de ben' bu koltuklara oturacam diye bir derdim de yok, hiç bir zamanda olmadı.”

Bir tek nedense benim istenmeyişimin nedenleri vardı, o yüzden de karar verip aday olmak zorunda kaldık inşallah bundan sonra bilgimizle, donanımımızla hiç kimseyi ayırmadan yine aynı birliktelikle, kimseyi ötekileştirmeden seçim mahallinde konuşmalar olmuştur, söylenenler olmuştur, doğaldır. Bizim birlikle de hiçbir şahsi meselemiz yok, Hidamet Asa ile' de problemimiz yok yalnız yapılan olay şık değildir. Birlik yönetim kurulu Başkanının gelip burada köy, köy gezip politika yapması, hiçbir yerde uygun değildir.”

Refi abide yıllarca Birlik başkanlığı yaptı. Erdek dışında hiçbir yerde çıkıp ta böyle seçime müdahale etmedi. dedi.

Başkan Sarı, görevi devir almak noktasında aslında Cumartesi günüde gelinebileceğini ancak mesai olmadığı için bunun etik olmayacağı düşüncesi ile mesai günü almanın uygun olacağını düşündüklerini söyledi.

Başkan Sarı, ”Nezaket gereği mesai gününde gelmeyi uygun gördük, İnşallah öylesi bizim için hayırlı uğurlu olsun. Bayrağı aldığımız yerden itibaren bir adım öne getirebilmek için, örneğin bir önceki yönetim Refi abinin listesi ile seçilmiş bir yönetim. Biz borç yapmadık eskiden devir aldık.” Bir önceki yönetim Refi abinin yönetimi ile girmiş yönetim. ‘Biz borç yapmadık, eskiden devir aldık.' diyorsunuz, kötü yönetim kimin yönetimi Ertan Hamarat döneminin, Refi abinin yönetimde olduğu dönemleri kastediyorsunuz. Bunlar şık şeyler değil tabikî, biz eksikleri tespit edebiliriz, ama enkaz edebiyatı yapmak içinde buraya gelmedik.”

Doğruları tespit ederiz, bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Ne durumda aldığımızı, ne duruma getireceğimizi onun hedeflerini de koyacağız inşallah hayırlı uğurlu olsun 1952 den beri bu güne kadar bu kurumu kurmuş, hizmet etmiş, ebedi hayata intikal etmiş bütün büyüklerimize Allahtan rahmet diliyorum. Emeği geçmiş hayatta olan herkese de teşekkür ediyorum.”

Neticede bu işler öyle kolay işler değil, aday olmak cesaret ister, aday olmak seçim kazanmak yönetim kurullarında görev almak çoluğundan çocuğundan çaldığın vakti ve nakdi kamuya harcamak öyle kolay işler değil, onun için herkesi de takdirle karşılıyoruz. Ellerinden geldiği kadar çalışmışlardır. Onlara da sonsuz teşekkür ediyorum. Şimdi bir dönem bu hizmet bayrağını daha üst noktalara getirmek için çabalayacağız. Destekleyen herkese teşekkür ediyorum.”

Başkan Sarı'ya, Genel kurul öncesinde birlik Başkanlığı noktasında 1000 araçlık konvoyla geliriz” sözü hatırlatılıp, Kooperatif seçimlerinden sonra birlik noktasında olup olmadığı soruldu.

Sarı; Kooperatifin durumu sadece kooperatifin politikaları ile ilgili değil. Bütün politikayı belirleyen birlik çiftçinin kar mı? Zarar mı? Edeceğine karar veren aslında Birlik yönetim kurulu. Dolayısı ile birlik politikasını, bayi politikasını kim belirliyor? Birlik tabikî birlik bünyesindeki üç büyük kooperatiften biri olarak söz sahibi olmak için gerekli iradeyi gösteririz. Bir sıkıntı olacağını artık bundan sonraki dönemde tahmin etmiyorum. Yeni yasal değişiklikle birlikte Birlik yönetimi zaten 6 üyeye çıktı, Erdek, İznik, Mudanya bir arada olduğu sürece bir sorun olacağını tahmin etmiyorum.”

Kişiselleştirmenin manası yok seçim biter, kimlikler bir kenara bırakılır, Kamu yararına, halkın yararına, üreticinin yararına, bir takım kararlar alınır. Hiç kimsenin ne Erdek'i dışlamaya hakkı var, Refi abi yıllarca birlik başkanlığı yaptı. Mudanya çiftçisi zarar mı gördü?  Erdek'te zeytin 1 lira ise orada da bir lira. Erdek'te 10 lira ise orada da 10 lira, önemli olan birliğin genel politikasında, zeytin üreticisinin her aşamasında bilimsel çalışmayı yerleştirip pazarlama noktasında da geniş bir yelpazeye nasıl hitap ederiz olmalı. Zaten bunun geçmiş dönemde de bugünde muhakkak yapılan çalışması vardır. Daha ileri getirebilecek bir durum varsa şimdi durumu tespit edeceğiz, ondan sonrada yapmamız gerekenleri bir planla toplayarak hareket edeceğiz. Şimdi masanın öbür tarafında otururken konuşmak kolay masanın bu tarafında oturduğunuz zaman yapacağınız şeyler bellidir.

Ama neticede Amerika'yı bir daha keşfetmeyeceğiz. Dünya üretimi nasıl yapıyorsa, üretimin her kademesinde neler yapıyorsa onları yapmak durumundayız. Bunu sadece çiftçiye yükleyemeyiz.  Kooperatifte, birlikte bu işten para kazanıyorsa, birileri bu makamlarda oturuyorsa, birileri bu makamlarda güç dağıtıyorsa, bu gücü doğru tespitlerle vatandaşı kar edebilir duruma getirmek durumunda.” Dedi

Sarı, Erdek'te kooperatif seçiminin lehinde tecelli etmesi üzerine bölge basınında çıkan yorumların Erdek'teki yönetim değişimin emekçinin sesi olarak algılanmış olmasından mutlu olduğunu ifade etti.

Sarı; Erdek'te verdiğimiz mücadele sonucu bizim seçimi kazanmamız, İznik basınında da, Mudanya basınında da, diğer basınlarda da Çiftçinin sesi, Çanlar kimin için çalıyor.” haberler hep bu boyutta. Ben bu yorumları güzel algıladım. Kimsenin kişisel özel egosu yok, birlik başkanı olsam ne olacak, olmasam ne olacak. Önemli olan Birliğin faydalı bir şeyler yapabilmesi. İster Hidamet Asa devam etsin ki, ben ona da söyledim. Böyle bir düşüncem yok diye.” Dedi.



Anahtar Kelimeler: Sarı Kooperatifte
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı