Şanlıurfa’da sandık tartışmaları

Şanlıurfa’da sandık tartışmaları
56 milyon vatandaşın sandıklara gittiği baskın erken seçimde vatandaşlar oylarını kullanmaya devam ederken, Şanlıurfa’da sandık müşahitlerinin sandıklardan uzaklaştırıldığı iddia edildi. Konuya ilişkin YSK'dan açıklama geldi.

24 Haziran baskın erken seçimleri tüm heyecanıyla devam ediyor. Sandıkların saat 08:00’da açılmasıyla vatandaşlar sandık başına giderken Şanlıurfa’da skandal bir iddia gündeme geldi.

Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre Şanlıurfa’da müşahitlerin sandık başından tehdit ve baskı ile uzaklaştırıldığı bildirildi.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulunan CHP PM üyesi Mehmet Ali Çelebi, “Şanlıurfa’da 30’a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı. Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Ne olursa olsun milli irade kazanacak!” ifadelerini kullandı.

MERAL AKŞENER'DEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı adayı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Şanlıurfa'da yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Şanlıurfa'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Milletin oyunu özgürce ve güven içerisinde kullanabilmesi devletin namusudur. Konuyla ilgili devlet görevlilerini, devletin namusuna sahip çıkmaya davet ediyorum" ifadelerine yer verildi.

BÜLENT TEZCAN’DAN SURUÇ AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan Suruç’ta 1043 numaralı sandıkta toplu şekilde oy kullandırıldığını söyledi.

Tezcan’ın açıklamaları şöyle:

“Suruç 1043 no’lu sandıkta çok açık bir şekilde toplu oy kullandırılmış. Sabah erken saatlerde sahte oy kullandırılmış. Suçüstü yakalandılar. Görüntü gerçektir. Yine Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Yaşar Köyünde 2313 no’lu sandıkta gece 100 oy kullandırılmış sandığa getirilmiş, 100 oy oradaki görevli arkadaşlar tutanak tutuyorlar. 100 oy ‘Cumhur İttifakı’na kullanıldığına ilişkin de tespit var.

Urfa’da milletvekillerimiz gerekli müdahaleyi yaptı. YSK’ya gerekli müraacatı yaptık. Gördüğünüz gibi oylar kullandırılmadan sandığa oy atılıyor. Uluhan ilköğretim okulunda müşahitlerimiz darp edilmiştir. İçeride görev yapanlar dışarıyla çıkarılıyor. Şanlıurfa Eyyübiye bölgesinde sandık müşahitlerinin fiilen sandık kurulu üyesi olmasına rağmen görevliler içeri alınmıyor. Şanlıurfa’da bu olayların tümü tespit edilip ilçe seçim kurallarına bildirildi."

"VALİ AÇIKLAMA YAPMALI"

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcü Aytun Çıray'da Twitter hesabından Urfa Valisi'ne seslenerek bir açıklama yapılması gerektiğini söyledi. Çıray "Urfa Valisi derhal bir açıklama yapmalı" ifadelerini kullandı.

vali.jpg

"GERİ ÇEKMEK ZORUNDA KALDIK"

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Şanlıurfa’da müşahitlerin sandıkların olduğu okullara girişinin engellendiğini,
sabah erken gidip okullara giren müşahitlerin ise darp edilerek sandık başından uzaklaştırıldıklarını açkıladı. Darp ve tehditler nedeniyle, başta Şanlıurfa Merkez’e bağlı Eyyübiye ve Halliye köyleri olmak üzere pek çok köyde müşahitleri geri çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen Emir, "Ancak şimdiden sandıklar boşaltılarak, blok oy kullanmaya hazır hale getirildi. Biz tutanakları tuttuk. Gerekli itirazları yapacağız" dedi.

SANDIKLARA FAZLA OY ATILDI İDDİASI

Öte yandan Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde bir sandığa fazladan oy atıldığı iddia edildi. Duruma itiraz eden sandık müşahitlerinin talebi üzerine tutanak tutulduğu bildirilirken o anın görüntüleri sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu.

ŞANLURFA VALİLİĞİ’NDEN İDDİALAR İÇİN AÇIKLAMA

Şanlıurfa Valiliği'nden Suruç'taki iddialara ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Suruç ilçesinde 14 Haziran günü yaşanan ve adli, idari soruşturması devam eden olaylar üzerinden yanlış ve abartılı bir algı yürütülmeye çalışılmaktadır. Seçimlerin güvenlik içinde gerçekleşmesine yönelik Suruç ilçemizde her türlü tedbir alınmıştır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Suruç ilçemizde çıkan olaylarda ölü olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.

YSK'DAN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Sadi Güven, Suruç’taki bazı sandıklarda asayişe yönelik duyumlar alınması üzerine kurul tarafından idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.Seçimin Türkiye genelinde sükunet içinde geçtiğini, katılımın iyi olduğunu belirten Güven, Suruç’taki bazı sandıklarla ilgili asayişe yönelik duyumlar alındığını söyledi. Sadi Güven, "Duyumlar üzerine kurulumuzca idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için ilgili makamlara gerekli girişimlerde bulunulmuştur." dedi. Başkan Güven, 08.00’de başlayan oy verme iş ve işlemleriyle ilgili şu ana kadar önemli bir olumsuzluğun kendilerine bildirilmediğini dile getirdi.

SAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki olaylar nedeniyle soruşturma başlatıldı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, "Suruç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından bazı iddiaların araştırılması için Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımıza suç duyurusunda bulunulmuştur" dedi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Suruç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından bazı iddiaların araştırılması için Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımıza suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu hususlar ile oyların kullanımı ve bir okulun çevresinde yaşanan yaralama olayıyla ilgili gerekli soruşturma işlemleri başlatılmıştır."

İlgili Haberler