Adalet Bakanı Bozdağ, CHP’nin referanduma dair itirazlarının reddedilmesi gerektiğini söyleyerek adeta yargıya talimat verdi. CHP’li Gök, “Bakan tehdit ediyor, anayasal bir suç işliyor” dedi

Sandıkta şaibe, yargıda tehdit!

Referandumda mühürsüz oyların geçerli sayılmasıyla başlayan şaibe tartışmaları bu kez de usulsüzlüklere yapılan itirazlar üzerinden sürüyor. CHP’nin yaptığı itirazlar için tüm ‘yolları kapatan’ Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin ‘ret’ dışında karar verme seçeneği yok" diyerek adeta talimat verirken; CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, açıklamayı ‘tehdit’ olarak niteledi.

Gök, düzenlediği basın toplantısında, şu ifadeleri kullandı; "Adalet Bakanı tweet atıyor, ‘CHP’nin başvuruları yersizdir, Anayasa Mahkemesi’ne, Danıştay’a başka yerlere başvuramaz’ diyor. Adalet Bakanı hâkimlere talimat veriyor. ‘CHP başvuruda bulunamaz’ demenin arkasında hâkimlere bir tehdit vardır, ‘Bakın, sakın ha yanlış yapmayın’ diyen bir anlayış vardır. Adalet Bakanı anayasal bir suç işlemiştir."

CHP’li Vekil, "Sayın Bekir Bozdağ, sizin bakanlığınızın döneminde Türkiye’de ‘adalet’ kavramı yerle bir edildi. Adalete güven kalmadı. Adaleti bu hale getiren birinci kişi, sizsiniz. Türkiye’de bu seçimleri kaos haline getiren mimarlardan birisiniz. Bir cumhurbaşkanı, bir başbakan, bir adalet bakanı meşru hak aramayı ne zamandan beri uygunsuz görebiliyor? Böyle bir cüret olabilir mi?" diye sordu.

Erdoğan’a gönderme: Ata binmesini bilmiyorsunuz

Levent Gök, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonuçları henüz kesinleşmeden yaptığı ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ şeklindeki açıklamasını da eleştirdi.

Gök, şöyle devam etti; "Bu ayıplı, mühürsüz seçimle kimse bu ülkeyi ‘Atı aldık, Üsküdar’ı geçtik’ anlayışında yönetemez. ‘Atı aldık, Üsküdar’ı geçtik’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı, siz zaten attan düşen bir cumhurbaşkanısınız. Hem ata binmesini bilmiyorsunuz hem de Üsküdar’da ‘Hayır’ oyları fazla çıktı. Yani ne ata binebildiniz ne de Üsküdar’ı geçebildiniz. Burası bir kapkaç, biz yaptık oldu; diye üstü örtülecek bir seçim olmaktan çıkmıştır. Bu seçimlerin meşruiyeti sonuna kadar tarafımızca tartışılacak. Hem ‘Hayır’ oyu verenlerin hem ‘Evet’ oyu verenlerin tüm vatandaşlarımızın hukuku korunacaktır. Yüksek Seçim Kurulu, bizzat bu seçimlerin meşruiyetini çiğnemiştir. Ne cüretle, ne hakla, ne adına? Milletin iradesini sakatlamıştır. Bu nedenle YSK üyeleri mutlaka bir gün hesap vereceklerdir" dedi.

Bozdağ’dan ‘açık’ talimat

Şaibeli referandumun ardından CHP’nin peş peşe yaptığı itirazlar için ‘evlere şenlik’ yorumunu yapan Adalet Bakanı Bozdağ, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘ret’ dışında karar verme seçeneğinin olmadığını söyledi.

Twitter’dan açıklama yapan Bozdağ, seçimle ilgili şikâyet ve itirazları karara bağlayabilecek tek kurumun YSK olduğunu savundu. Bozdağ, “YSK’nın verdiği kararlar aleyhine Danıştay ve Anayasa Mahkemesi dahil hiçbir mahkemeye/merciye başvurulamaz. Buna rağmen başvuru halinde, Anayasa ve yasalarımıza göre Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın ‘RET’ kararı dışında karar verme seçeneği yoktur” dedi.

Hak aramak evlere şenlikmiş

Daha önce benzer başvurulara AYM’nin ‘kabul edilmezlik,’ Danıştay’ın ise ‘ret’ kararı verdiğini belirten Bozdağ, şöyle devam etti; "Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasa’nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvurunun konusu da olamaz. Demokrasilerde milletin kararı üstünde karar yoktur. Millet adına karar veren yargı, milletin sandıkta verdiği kararı üstüne karar veremez. Milletin verdiği kararlar aleyhine hiçbir mahkemeye/merciye başvurulamaz. Milletin verdiği kararları, hiçbir mahkeme bozamaz/değiştiremez. Sandık sonuçları ve milletin iradesi, mahkeme kararıyla yok sayılamaz, değiştirilemez. Milletin kararı herkesi bağlar."

CHP’nin demokrat gibi gözüküp halka güvenmediğini, milletin kararına saygı duymadığını öne süren Bozdağ, “CHP, demokrasiyi içselleştirememiş ve millet iradesini hazmedememiştir. Ortada halkına inanmayan, demokrat davranmayan, millet iradesini ve hukuku yok sayan, milletiyle mahkemelik bir CHP var. Tam evlere şenlik. Bilmeli ki milletten alamadığı kararı CHP, millet adına karar veren mahkemelerden alamaz" ifadelerini kullandı.