|

Sanayi üretimi gücünü koruyor

Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 6,2 yükselen sanayi üretimi, beklentilerin üzerinde performans gösterdi. Türkiye’de, sanayinin çarklarının yılın ikinci çeyreğinin başında da dönmeye devam ettiğini gösteren veriler, 2018’in geri kalanı için büyümeye ilişkin tahminleri de olumlu etkiledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:28 - 14/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Sanayi üretimi Nisan'da %6.2 arttı.
Sanayi üretimi Nisan'da %6.2 arttı.

Sanayi üretimi nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 6,2 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 0,9 artarak beklentileri aştı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 ile tahminleri aşan bir ekonomik büyüme kaydeden Türkiye'de, sanayinin çarklarının yılın ikinci çeyreğinin başında da dönmeye devam ettiğini gösteren veriler, yılın geri kalanı için büyüme tahminlerini olumlu etkiledi.

MADENCİLİK ÖN PLANDA

TÜİK verilerine göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi de, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 arttı ve endeks 115,6 olarak hesaplandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 6,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,8 arttı.

BÜYÜME HEDEFİYLE UYUMLU İLERLİYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜİK verileri sonrası Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Sanayi üretimimizdeki olumlu seyir bu yılki büyüme hedeflerimizi yakalayabileceğimize işaret ediyor. Alt sektörler itibariyle ihracat yoğun sektörlere yayılmış bir artış olduğu görülüyor. Bu durum ekonomik faaliyetlerin yılın ikinci çeyreğinde de hızlı bir şekilde devam ettiğini göstermekte” ifadelerini kullandı. Konuya dair Malatya’da konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Birileri diyor ya, Türkiye’de üretim yok diye. Bunu söyleyenlerin tamamı art ve kötü niyetli. Türkiye’de bir algı oluşturmaya yönelik açıklama yaptıklarını görüyoruz. Sahanın durumu ve elde edilen veriler bunun tam tersini söylüyor” dedi.


YILLIK BAZDA ARTIŞ VAR

Sanayi üretimini tahlil eden ekonomistler ise, yıllık bazda artışın devam ettiğine dikkat çekiyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, sanayide geçen yıl temmuzdan itibaren hakim olan güçlü yıllık artış oranlarının Mart-Nisan’da ılımlıya dönüştüğünü ifade etti. Odeabank Ekonomisti Şakir Turan da sermaye malı üretimindeki daralmaya karşın ara malı ve dayanıksız tüketim malı üretimindeki güçlü sonuçların nisanda sanayideki yavaşlamayı sınırladığını aktardı.


ÜRETİMDE OLUMLU SEYİR

Yılın ilk çeyreğinde büyümenin güçlü gerçekleştiğini belirten AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, takvim etkisinden arındırılmış endeksin üç aylık hareketli ortalamasının yıllık değişiminin %8 olduğunu belirterek, halen üretimin gücünü koruduğunu belirtti.


Yüksek teknoloji yatırımları artmalı

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu nisan ayı sanayi üretiminde gerçekleşen artışın ileri teknoloji yatırımlarıyla desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Zeytinoğlu, “Bu kalemde aylık bazda üretim yüzde 1,3 ile müsbet olsa da yıllık bazdaki daralma dikkati çekiyor. Sanayi üretiminde gerçekleştirilecek yapısal dönüşüm ve ileri teknolojiyle birlikte imalatda çok daha üst seviyelere gelmenin mümkün olabileceğini biliyoruz” ifadesini kullandı.

#Ekonomi
#Sanayi
#Üretim
6 yıl önce