Sağlık Serbest Bölgesi Mimarlar Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda tartışıldı. Toplantıda söz alan TEMA Yalova Temsilcisi Faruk Tezcan Organize Sanayi Bölgeleri adıyla İstanbul’dan Yalova’ya taşınacak kirli sanayi bölgelerinin karşısında Sağlık Serbest Bölgesi, turizm ve tarım gibi alternatif çözüm önerileri olduğunu dile getirdi. 
Organize Sanayi bölgelerinin Yalova'ya artıları ve eksileri Mimarlar Odasında düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıya İnşaat Mühendisleri Odası, Tema Vakfı Yalova İl Temsilciliği, Dünya Ekolojik Yaşamı Sürdürme Derneği, Samanlı Dağları Koruma Derneği, Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı. Burada Organize Sanayi Bölgeleri adıyla İstanbul’dan Yalova’ya taşınacak kirli sanayi bölgelerinin karşısına Sağlık Serbest Bölgesi, turizm ve tarım gibi alternatif çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda Yalova’nın doğal güzelliklerinin korunmasını, kalkınma adı altında tarım topraklarının elden çıkarılmaması gerektiği konusunda görüşbirliğine varıldı. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Metin Soysal toplantıda yaptığı sunumla önce Yalova’nın doğal güzellikleri ve konumu itibariyle avantajlarını anlattıktan sonra Sağlık Serbest Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Türkiye’de kurulması düşünülen 4 sağlık serbest bölgesinden bir tanesinin Yalova olması gerektiği ve bütün şartları taşıdığını ifade eden Soysal oluşacak sağlık turizminin de Yalova’ya büyük gelir getireceğini söyledi.
Yapılan konuşmalarda 25 binlik planlarda yapılan sürekli düzenlemelerle bütünlüğün bozulduğu, belediyelerin alt ölçekli planlarda 25 binliklere aykırı olarak yaptıkları kat artışlarıyla, tarım topraklarının imara açılması yönünde oluşturulan baskıyla gelişigüzel bir planlamaya gidildiğini tüm bunlar yaşanırken şimdide 50 binlik planların yapılmak istendiği, tarım toprakları üzerinde on bir adet organize sanayi bölgesi kurulacağı duyumlarının ürkütücü olduğu görüşleri ortaya atıldı.
"Türkiye’nin en küçük ili Doğu, Batı diye ikiye ayrılamaz"
Toplantıda söz alan Tema Temsilcisi Faruk Tezcan ise, “Yalova’nın doğusunda sanayi yatırımları batısında turizm ve sağlık serbest bölgesi gibi bir mantığı kabul etmek çok zor. Çok az toprağımız var birbirini etkilemesi kaçınılmazdır. Tarım Bakanlığının kamu spotlarında belirttiği gibi yurdumuzda her yatırım için uygun topraklarımız var. Tarım toprakları hiçbir şekilde sanayiye ve konutlara kurban edilmemeli. Doğal güzellikleri yok edilmiş bir kente Sağlık Serbest Bölgesi kurulamaz” dedi.
İl genelinde istihdamın yüzde 38’inin tarım sektöründe olduğu Yalova’da tarımın göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Tezcan, "İl sınırları içinde yaklaşık 4.709 çiftçi ailesi tarımla 
uğraşmaktadır. İlin tarım geliri daha çok meyvecilik, çiçekçilik ve seracılığa dayanmaktadır. Buna bağlı sektörleri de hesaba katarsanız rakam çok daha büyümektedir. Tarım topraklarımız giderek azalmaktadır. Sıranın ormanlarımıza geleceği endişesi yaşanmaya başlamıştır" şeklinde konuştu.
Tema Temsilcisi Faruk Tezcan Yalova’yı tehdit eden unsurlarında sürekli akılda tutulması gerektiğini hatırlatarak bu konuda 2015-2019 Yalova İli Staratejik Planında belirtilen tehditlere dikkat çekti.
YALOVA’YI ETKİLEYEN TEHDİTLER
• Yalova’nın deprem kuşağında yer alması
• Kentsel rant beklentisinin yüksek olması
• İlin kontrolsüz bir şekilde göç alması ve son yıllarda dış göçlerdeki yüksek artış
• Sanayileşme baskısı ile doğal alanların korunamaması tehlikesi
• İlin yüzölçümünün küçüklüğünden dolayı nüfus yoğunluğunun fazla olması ve bunun da ekonomik ve
mekânsal büyümeyi zorlaması
• Yalova’nın Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul- İzmir Otobanı güzergâhının büyük ölçüde imarsız oluşu
• Maden arama ve taş ocağı açma taleplerindeki yüksek yoğunluk
• Meteorolojik kuraklığa bağlı olarak; içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçlarının yeterince karşılanamaması
Editör: TE Bilişim