Avrupa Birliği tarafından desteklenen COCONET Projesi kapsamında, Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde sürdürülebilir balıkçılığın ve biyoçeşitliliğin korunması amacıyla belirlenen bazı bölgelerin 'Deniz Koruma Alanı' olarak ilan edilmesi yönünde öneride bulunan İstanbul, Sinop ve ODTÜ'lü akademisyenlere, Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç tepki gösterdi.

BALIK UCUZ SATILSIN İSTENMİYOR


Sinop'ta gerçekleşen toplantıda, Samsun, Trabzon, Cide, Şile ve İğneada'nın akademisyenlerce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'deniz koruma alanı' olarak önerilmesini eleştiren Malkoç, "Samsun'da şu anda Türkiye'nin her yerinden balıkçı tekneleri var. Bu yıl balıkçılık sektörü olarak sezona iyi başladık. Samsun'da, Türkiye'deki balıkçılığın yüzde 50'si yapılmaktadır. Şimdi ise ülkemizin balıkçılık açısından en verimli bölgelerini koruma alanı yapmaya çalışıyorlar. 42 yıldır balıkçılıkla uğraşıyorum, bu yılki kadar balıkçılığın üzerine gidildiğini görmedim. Türkiye'de balık ucuz satılsın istenmiyor. İthal balık gelsin diye uğraşıyorlar. O zaman Avrupa Birliği teknelerimizi alsın, bize de baksın. Bizler zaten balıkçılıkla ilgili yasaklara, kurallara uyuyoruz. Fakat koruma alanı ilan edilirse balıkçılık biter" diye konuştu.

HAMSİ MİKTARI DÜŞECEK
Balıkçılık sektörünün bu sezon oldukça iyi bir durumda olduğunu da dile getiren Malkoç, "Bu sene palamut yüz güldürdü. Palamut o kadar boldu ki, Ege'den, Akdeniz'den balıkçı tekneleri de buraya geldi, bu bolluktan nasiplendi. Yaklaşık 15-20 gün daha bu durum böyle gider. 10 Kasım'dan sonra da hamsinin çıkmasını bekliyoruz. Ancak palamutun bol olduğu yıllarda hamsi miktarı daha düşük kalır. Bu yıl da böyle olacak, ama yine de hamsi her zamanki gibi yine balıkçının yüzünü güldürür" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU