OMTEL Otelde gerçekleşen ve Samsun Valisi Osman Kaymak'ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya, üniversite danışma kurulu üyelerinin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da özel davetli olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, 'Üniversitenin asli görevlerini daha iyi yapmasını sağlamak, üniversite ve şehrin imkanlarını daha yararlı kullanmak için olaylara bir arada bakabilme fırsatını yarattığı için Danışma Kurulu toplantılarının son derece önemli olduğunu ifade eden Rektör Bilgiç "Dünyanın ülkemizi parçalamak için oyunlar oynadığı bir dönemde, birlik ve beraberliğimizi sağlayacak her ortam çok önemlidir. Bu toplantının, Samsun ve ülkemizin yararına sonuçlar vermesini diliyorum. Lisans düzeyinde yüzde 97 olan doluluk oranının, ön lisans düzeyinde sadece yüzde 60'a kadar ulaşabildiğinin altını çizdi. Bilgiç "Bu durum, Meslek Yüksekokullarının durumunu yeniden değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu okulların sahada iş imkanı olan bölümlerini güçlendirip, fayda sağlamayan bölümleri zamanla kapatmayı planlıyoruz. Yerleştirdiğimiz 5 uzmanla TTO'yu aktif hale getirdik. Sanayi ve teknolojiye katkı sağlayacak projeler geliştirmeye başladık. Samsun Büyük Şehir Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile beraber yürüttüğümüz ağız sütü projesinin yanı sıra 3 Avrupa Birliği Projesine başvurduk. Ayrıca medikal ve havacılık alanında da projeler hazırlıyoruz. Araştırma üniversitesi olma yolunda eksikliklerimizi gidermek için çalışmalara başladık. Araştırma politikamızı belirleyerek web sayfamızda yayınladık. Üniversitemizin araştırmacı veri tabanı ile cihaz parkını da dışarıdan görülebilecek şekilde web sayfamızda paylaştık' dedi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç'in konuşmasının ardından, OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde Kimya ve İşlem Mühendisi Prof. Dr. Galip Akay, "Simbiyotik Yapay ve Doğal Gübre Üretimi" ve "Doğal Gübre Üretimi ve Atıkların Gazlaştırma Yöntemiyle Değerlendirilmesi İle İlgili Patent", OMÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Ertuğrul Can, "Göz Cerrahisinde OMÜ Buluşları", OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise "Öğrencilerin İş Yerinde Eğitimi" konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
"Simbiyotik Yapay ve Doğal Gübre Üretimi" ve "Doğal Gübre Üretimi ve Atıkların Gazlaştırma Yöntemiyle Değerlendirilmesi İle İlgili Patent" konulu iki parça sunum gerçekleştiren OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Galip Akay, Çalışmasının dünyadaki değerinin milyonlarca dolar değerinde olduğunun kanıtlandığını öne sürerek, tarımda devrim yapacak nitelikte olduğunu söyledi. Özellikle yarı kurak ve kurak topraklarda verimi arttıracak gübrenin özellikleri ve üretimi hakkında ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Galip Akay, ürünün uluslararası patent başvurusu yapıldığını belirterek ürünle ilgili kendi patent haklarını OMÜ'ye devredeceğini açıkladı. Akay, ürünle ilgili alınacak yeni patentlerin kullanım hakkının da sadece OMÜ'de olacağının altını çizdi. Prof. Dr. Akay ürünün dünyanın en büyük sorunlarından biri olan iklim değişiklileri ve enerji ihtiyacı gibi sorunlara da çare olacağını özellikle vurguladı.

OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Can da geliştirdiği faydalı model ile kendi icadı olan göz cerrahisinde kullanılabilecek cihazı Üniversite Danışma Kurulu'na tanıttı. CAN - IVID adını verdiği faydalı modelle, göz enjeksiyonunun daha risksiz ve kolay yapılacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Can, CAN-SFC adını verdiği ve patentini aldığı buluşuyla da başarısız katarakt ameliyatlarında yapılması gereken mercek yerleştirme operasyonunun kolaylaşacağını ifade etti.

Son olarak 'Öğrencilerin İş Yerinde Eğitimi' konulu sunum yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise şunları söyledi: 'Öğrencilerin günlük hayattaki tecrübeleriyle üniversiteden edindikleri teorik bilgileri bir araya getirecekleri ve iş yerinde gerçekleşecek eğitim modelini çok gecikmeden hayata geçirmeleri gerekir. Bu uygulamayı yapan bazı üniversitelerimiz var. Bizim de bu modeli başarıyla uyguluma şansımız çok yüksek. Çünkü bunu gerçekleştirecek her kesim burada' diye konuştu.

Samsun'da iş yerinde eğitim için iş yeri bulma sıkıntısını problem olmaktan çıkartmak amacıyla Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan'ın alt komisyon kurulmasını teklif etmesi üzerine Üniversite Danışma Kurulu bir alt komisyon oluşturdu. Rektör Yardımcısı Ceyhan'ın başkanlığında oluşturulan komisyona; Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, KOSGEB Samsun İl Müdürü Ahmet Dursunoğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, SAMPA Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, Yakup Bahadır gibi Danışma Kurulu üyeleri eklendi.

Sunumların ardından değerlendirme konuşmalarına geçilen toplantıda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehir adına faydalı olduğunu düşündüğü toplantıyı oluşturanlara ve yönetenlere teşekkür ederek, sulama alanında Samsun şehirciliğine fayda sağlayacağını düşündüğü Prof. Dr. Galip Akay'ın projesine destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da öğretim üyelerinin yaptığı sunumların son derece verimli ve faydalı olduğunu düşündüğünü belirterek "Rektör Hocamla ilk görüşmemizde üniversite-şehir bütünleşmesinin gerekli olduğunu paylaşmıştım. Hızla hayata geçtiğini görmek beni çok memnun etti. Şehrin her kesiminden uzmanları bir araya getirerek ortak aklı kullanmak en ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri. Akademik camianın dünyaya katacağı çok şey var. Hükümetimiz öğretim üyelerinin yapacağı millî ve yerli bilimsel çalışmaları ve projeleri desteklemeye hazır' şeklinde konuştu.

Son olarak konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak ise şunları söyledi:

'Meslek yüksekokullarının ön lisans bölümlerinin boş kadro kontenjanları sadece Samsun'un sorunu değil, Türkiye'nin sorunu. Ara elaman çok önemli diyoruz. Bu açığın kapatılması için yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz. Meslek liselerine öğrenci gelmiyor. Meslek yüksekokulları boş kalıyor. Bunları da masaya yatırarak hem ilimizdeki eğitimin kalitesini artırmak hem de diğer konularda görüşmeler yapmak için öneriler yapabiliriz. Bir sonraki toplantıda yine yeni sunumlarla bir araya gelmemiz lazım.'