Rusya’nın 2018 başından itibaren Türkiye’den en az 50 bin ton domates alınacağını açıklaması sonrası Mersin’in Erdemli ilçesindeki üreticiler, Rusya’nın domates ithalatının tamamına talip oldu.

Erdemli Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fazıl Koşar, Erdemlili komisyoncular ve üreticiler olarak Rus yetkililerin açıklamalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, ancak düşük olan bu rakamın biran önce yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Koşar, "Rus yetkililer 2018 yılının başlarından itibaren Türkiye’den 50 bin ton domates alacaklarını ifade ettiler. Fakat bu rakam bizim ürettiğimiz miktara göre çok düşük bir rakam. Biz Erdemli ilçesi olarak 700 bin ton civarında domates üretmekteyiz. İddia ediyoruz, firmaların memnuniyetinden de anladığımız üzere çok kaliteli domates üretmekteyiz" dedi.

"Rakam yukarı çekilmeli ya da alternatif pazar bulunmalı"

Rusya’nın talep ettiği 50 bin ton rakamının çok düşük olduğunu ve alternatif pazarın şart olduğunu ifade eden Koşar, "İhracat yapan firmalar bugün İsrail’e, Suudi Arabistan’a, Irak’a, Suriye’ye mal yapan firmalar, gayet memnunlar. Yalnız bu 50 bin ton düşük bir rakam. Biran önce bu rakamın daha yukarılara çekilmesi gerekmekte. Yaz aylarında yaylalarda üretilen domateslerimizi yetiştiren üreticilerimiz büyük sıkıntı çekmişlerdi. Bugün kırmızı iç piyasa domates aşağı yukarı 50 kuruş civarında satılmakta. Rusya daha önceki yıllarda diğer ülkelerin kat kat üstünde ihracat yapmaktaydı. Bu rakamın mutlaka yukarı çekilmesi veya alternatif pazar bulunması gerekmektedir" diye konuştu.

Sahilde seralarda üretilen domatesler çıktığı zaman, yaylalardaki sıkıntının artarak devam edeceğini söyleyen Koşar, "Biran önce ivedilikle alternatif pazar veya Rusya pazarımızın alacak olduğu miktarın 50 bin tonun çok çok yukarılarda olması gerekmekte. Ve biz bu 50 bin tonun tamamına Erdemlili üreticiler olarak talibiz. İhracat firmalarımızı Erdemli halimize davet etmekteyiz" şeklinde konuştu.

Üretici ve aynı zamanda komisyoncu olan Veysel Taner ise, "50 kuruşa domates satıyoruz. İhracat 80 kuruş ama Suudi Arabistan ve İsrail gibi küçük pazarlar bizim ihtiyacımızı, tüm köylerimizin ihtiyacını karşılamıyor. Rusya gibi büyük ülkelerin ihracatının açılması lazım. 50 bin ton bir şey ifade etmiyor, bunu sadece Erdemli karşılar" dedi.