Samsun'un Atakum ve İlkadım ilçelerinde bulunan ruhsatsız olarak faaliyet gösterdikleri iddia edilen Milletlerarası Özel Irak okullarının gazetemizde yer alan 'Irak okulunda kaçak eğitim' başlığı ile yer alan haber üzerine Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, açıklama yaptı. Başkan İsmail Yavuz, özellikle ortadoğuda iç savaştan kaçarak gelen milyonlarca insan ve çocuklarının olduğunu belirterek, "Eğitim ve Emekçileri Sendikası olarak bu çocukların mutlaka bir eğitim alması, başı boş bırakılmaması, entegrasyonunun sağlanması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Bu eğitimin sağlıklı koşullarda bilimsel esaslar çerçevesinde olması gerekiyor. Bizim de bu kaçak Irak okulları ile ilgili zaman zaman duyumlarımız oluyor" dedi.

DERHAL GEREĞİ YAPILMALI

Milletlerarası okulların açılış prosedürlerinin olduğunu bu onayların hem Irak hükümeti hem Türk hükümetinden bakanlıklar düzeyinde onaylanması gerektiğini de söyleyen İsmail Yavuz, "Ruhsatsız olarak çalışan okul varsa, Samsun Valiliğinin, Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Samsun Emniyetinin gereğini yapması gerekir. Biz burada çocukların mağdur edilmesini asla istemeyiz. Ruhsatsız, kaçak olarak eğitim-öğretim faliyetine devam eden bu kurumların içerisnde mutlaka bizim resmi makamların denetleyemediği unsurlar olabilir. Çünkü ruhsatsız adından belli kaçak. Bu kaçak ortamda kim nasıl ne biçim de hangi esaslar içerisnde eğitim öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Bu eğitim öğretim faaliyeti anlatılan konuların içeriğinde ne var. Çünkü kurumun kaçak olması demek orada çalışan eğitimcilerin de uluslararası prosedürlere uygun olup olmadığını da tartışma konusu olur" diye konuştu.

HANGİ EĞİTİMİ VERDİKLERİ BELLİ DEĞİL

Uluslararası prosedüre uygun olmayan eğitimcilerin sınıfa girip ders anlatmasının da sorunlu olacağına dikkat çeken Yavuz, "Biz ısrarla söylediğimiz kendi eğitim sistemizde bilimsel, laik eğitim diyoruz. Bunların da bu çerçevede olması gerekir. Bu okullarda sağlanan eğitimin de eğitimcinin keyfine bırakılması söz konusu değildir. Kaçak olması burada çalışan personelin de sosyal haklarında da kaçağın olduğu anlamına gelmektedir. 2018 -2019 eğitim öğretim yılında bu milletlerarası okullarda kaçak olanların ivedilikle kapatılması gerekmektedir. Kaçak çalışma ortamına müsade edenler yetkililer hakkında da idarie cezai işlemlerin yapılması gerekiyor. Böylesi bir keyifyet olmaz. Bir okul açabilmek için türk eğitim sistemi içerisinde özel okul açılış esasları bellidir. Bizim özel okullarımızda en küçük kriterleri gözetirken, böylesi bir kaçak eğitim kurumunun, eğitim öğretimene devam etmesi başlı başına sorundur. " şeklinde konuştu.

Bayram OK - ÖZEL HABER

Samsun'da Irak okulundan kaçak eğitim