Samsun'da referandum çalışmalarına devam eden AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol ile birlikte S.S. Samsun Güney Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi üyeleriyle kahvaltı bir araya geldi. İlkadım ilçesi Toybelen mevkinde yapımı devam eden ve yüzde 40'lık bir bölümü tamamlanan İhtisas Keresteciler Sanayi Sitesi'nin inşa aşamasında karşılaştıkları kredi sorununu Milletvekili Kurt'a anlatan esnaf, destek sözü aldı.

TEMMUZ AYINDA BİTECEK

Kahvaltının başında konuşan S.S.Samsun Güney Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Öğretici, "Canik Eski Sanayi Sitesi'nde yer alan kerestecilerin 2009 yılında taşınması gündeme geldi ve bu nedenle kooperatif kurduk. Sonrasında Büyükşehir Belediyesi'nin Toybelen'de 5 bin dönüm bir sanayi alanı oluşturduğunu öğrendik. 2013 yılında aynı yerde 168 bin metrekare imarlı arsanın tarafımıza tahsisi talebinde bulunduk. Arsa istimlak işlemleri, 2014 yılı temmuz ayında tamamlanarak 14 milyon 500 bin TL istimlak bedeli ile arazi tapusu devri alındı. 110 bin metrekare inşaat alanı, 130 adet dükkan her biri bin 210 metre kare arsa, 880 metrekare kapalı alanı olan inşaatımıza 2015 yılı temmuz ayında başlanılmıştır. Temel inşaatları bitme noktasına gelmiş, prefabrik imalat ve montajları yüzde 40 seviyesinde olup 2017 yılı temmuz ayında tamamlanacaktır. Arsa, alt yapı bedelleri, temel kazı ve inşaatı, prefabrik yapı imalatlarına şu ana kadar 45 milyon TL ödenmiş, 10 milyon TL ödememiz devam etmektedir. Toplamda 55 milyon TL bedel tamamen öz sermayemizle karşılanmıştır. Kalan işimizin keşfi 45 milyon lira civarındadır" dedi.

KREDİ SIKINTISI YAŞIYORUZ

Bankalardan kredi alma konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını ve bu konuda başta Hasan Basri Kurt olmak üzere AK Partili Milletvekillerinden yardım talebinde bulunan Öğretici, "Dönem dönem, Sanayi Bakanlığı'ndan kredi talebimiz olmuştur. Ancak Sanayi Bakanlığı Kredi Yönetmeliğinin günün şartlarına cevap vermemesi, hazırlanan bütçelerin yetersizliği, süreyle ilgili sorunlar, Bakanlık kredisi almamızı engellemiştir. Sevindirici bir haber Bakanlığın mevzuat düzenlemesi çalışmalarını başlattığı yönündedir. Bankalara kredi için başvurumuz oldu. Özel Bankalar kredi miktarının yüksekliği, kredi maliyetlerinin fazlalığı, uzun süreli olması gibi nedenlerle olumlu cevap vermekten imtina ettiler. Halk Bankası ile Ziraat Bankası kredi miktarını onayladı ancak aylık faizi yüzde 1,25 olarak bildirdi. Bu durum bizleri tedirgin etmekte, çalışma şevkimizi kırmakta ve işimizi tıkanma noktasına getirmektedir. Daha fazla öz sermaye aktarmamız halinde sermayemizin azalması, ticari faaliyetlerimizin durmasına neden olacaktır. Bu süreçte sayın vekillerimizden ricamız, daha uygun şartlarda kredi temini hususunda yardımlarıdır" diye konuştu.

KURT'TAN DESTEK SÖZÜ

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ise Havza ve Bafra'da ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulduğunu ve alt yapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Sanayi sitesi konusunda elimizden gelen yardımı, çalışmayı yapacağız. Sizler istihdam yaratıyor, ekonomiye katkıda bulunuyorsunuz. Bizler de sizin yanınızdayız. Banka kredileri konusunda üzerimize düşeni yapacağız. Konu ile ilgili görüşmelerimizi yapacağız ve sorunun çözümü konusunda adımlarımızı atacağız" dedi.

'EVET'E DESTEK İSTEDİ

Konuşmasında 16 Nisan'daki referanduma da değinen Milletvekili Kurt, esnaftan 'Evet'e destek istedi. 'Rejim değişiyor' iddilarını ortaya atanların, ne yapmak istediğini kendilerinin de bilmediğini öne süren Kurt, şunları söyledi: "Türkiye'nin 2023 hedefi var. Türkiye'nin 100'üncü yılında ortaya koyduğu hedeflere doğru emin adımlarla ilerliyoruz. CHP'ye bakıyorsunuz, vesayet sistemini savunmaya devam ediyor, 18 yaşındaki vatandaşlarımıza seçilme hakkı veren Anayasa değişikliğini eleştiriyor. Biz bir hakkın teslimini yerine getiriyoruz. 'Tek adam' eleştirileri yapılıyor ve Afrika'dan devlet örnekleri veriliyor. Türkiye'nin bir devlet geleneği vardır. Bizim tarihimizde hiçbir zaman diktatör olmamıştır. 'Tek adam, diktatör' söylemleri halkımızda karşılık bulmuyor. Türkiye'deki vesayet sistemi bugüne kadar siyasi partileri parçalamış, darbelerin yaşanmasında aktif rol oynamıştır. MHP 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası milli bir tavır ortaya koyarak anayasa değişikliğine destek verdi. Yeni sistem istikrarı kalıcı hale getiriyor. Daha hızlı karar alma mekanizması ortaya çıkıyor. Vesayet sistemini tasfiye edecek Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi ayrıca siyasetteki rekabeti de tetikleyecek."

Barış BUDANOĞLU