Sayın Osman Kaymak... Değerli Valim, siz mütevazı ve vatandaşın yüreğine dokunabilen bir yönetici olarak Samsun halkının takdirini kazandınız... Samsunspor için yaptıklarınız hiç unutulmayacak.

Sayın Zihni Şahin... Daha önce Bafra Belediye Başkanı iken vatandaşı dinleyen, sıcakkanlı, babacan bir siyasetçi olarak tanıyorduk sizi... Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede durabilen, kaynakları doğru kullanan ve dürüst bir Şehremini olduğunuzu on yedi ilçede yaşayanlara kısa sürede göstermeyi başardınız. Aynı zamanda öğretmenlikten gelen bir siyaset adamı olarak eğitime olan hassasiyetinizi bilmeyen yok.

Sayın Çiğdem Karaarslan... İktidar partisinin Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla çok üst düzeyde bir temsil göreviniz var. Dahası, bu kentin bilime, sanata, medeniyete açık bir yüzüsünüz.

Sayın Coşkun Esen... Eğitim yönetimi ve denetimi alanında yüksek lisans yapmış değerli bir isimsiniz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine geldiğiniz süre içinde "Maarif Hareketi" meselesinde vizyoner işler başarıldı. "Samsun Okuyor" kampanyası hala dillerde...

Sayın Prof. Dr. Sait Bilgiç... 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü görevine geldiğinizden bu yana üniversitenin kentle ilişkilerini derinleştirmek için özel bir gayret gösterdiniz. Üniversitedeki akademik atmosferi iyileştirdiniz.

Sayın Osman Kara... Kentimizin en değerli aydınlarından ve fikir adamlarından birisisiniz. Eğitimin, okulun, kitabın değerini iyi biliyorsunuz. Güçlü kaleminiz Samsun medyasının amiral gemisi Haber Gurubundaki üst düzey görevinizle birleşince Samsun'un kamuoyunu şekillendiren en önemli gazetecisi sıfatınız perçinlendi.

***

Müsaadeniz olursa, Samsun'un altı değerli yöneticisi olarak sizlerden, ülkemizin ve kentimizin yarınları için çok değerli bir hizmet hususunda ilgi rica edeceğim.

***

Muhakkak biliyorsunuz: Samsun'da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan bir "Bilim Sanat Merkezi" bulunuyor. Gazi Devlet Hastanesi karşısındaki bu kurumda, üstün yetenekli öğrencilere okuldan arta kalan vakitlerde takviye eğitimler veriliyor. Böylece bugün ilk ve orta öğretim çağında olan kabiliyetli çocuklarımızın gelecekte bilim insanı, sanatçı ya da mesleklerinde fark yaratan isimler olması için gerekli takviye eğitimi almaları sağlanıyor.

Aslında kısa adı "BİLSEM" olan bu eğitim kurumları, Türkiye'nin birçok kentinde bulunuyor ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan bir sınavla belirlenen üstün yetenekli çocuklara hizmet veriyor. Çocukları yetiştiren öğretmenler de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanıyor ve başarıya odaklanmış, yeniliklere açık isimlerden belirleniyor.

***

BİLSEM için özel sınavla belirlenen üstün yetenekli öğrenciler, aslında diğer öğrenciler gibi kendi okullarında okuyorlar. Ancak, hafta içi akşam saatlerinde veyahut hafta sonunda BİLSEM'e geliyorlar. Her biri yüksek IQ sahibi olan çocuklara kendi yetenek alanlarına göre belirlenen bir program doğrultusunda ilave eğitim veriliyor.

Mesela çocuğun yeteneği fen ve matematik alanında ise, kodlama, robotik, teknoloji tasarım, girişimcilik gibi dersler görüyorlar. Çocuk eğer sanat alanında yetenekliyse geleceğin heykeltıraşları, piyanistleri, ressamları, bestecileri olmaları için yönlendiriliyorlar.

***

Aslında bu sistem bir tür modern Enderun gibi... Osmanlı'da Yeniçeri ocağına alınan devşirme çocuklardan yetenekli olanlar Enderun dediğimiz özel saray mekteplerinde yetiştirilirlermiş. Mimar Sinan gibi büyük sanatçılar, Sokullu Mehmet Paşa gibi İmparatorluğa çok büyük hizmetleri olan devlet adamları da buradan yetişmiş.

Finlandiya, Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD gibi eğitim sistemleri bütün dünyaya örnek gösterilen ülkelerde de üstün yetenekli çocuklar, bizdeki BİLSEM benzeri kuruluşlarda ilave eğitimden geçirilerek önleri açılıyor.

***

Samsun'daki BİLSEM'de tüm ilçelerimizden sekiz - on yedi yaş grubunda yaklaşık sekiz yüz kadar öğrencimiz eğitiliyor. Çok özverili bir yönetici ve öğretmen kadrosu var. Her biri adeta birer altın madeni olan çocuklarımız burada işleniyor. Bu sekiz yüz çocuk içinde çok önemli bilim insanları, kültür ve sanat adamları, dünya çapında mimarlar, mesleklerinde harikalar yaratacak doktorlar, reformist yöneticiler, ülkemize ufuklar açabilecek siyasetçiler, farklı düşünebilen CEO'lar, memleketimizi yüceltecek bürokratlar çıkacak...

***

Yukarıda ismini zikrettiğim diğer değerli Yöneticiler arasında görenler mutlaka vardır. Zaman bulamamış olanlar da keşke gidip bir görseler...

Efendim, Samsun BİLSEM ne yazık ki fiziksel mekan olarak çok yetersiz kalıyor. Binası eski... Konferans salonları, laboratuarları, sınıfları, kütüphaneleri, atölyeleri böylesi önemli bir işlevi yerine getirmek için çok küçük... Çocukların nefes alabilecekleri bir bahçesi, hatta kantini bile yok...

***

Önerim odur ki, Samsun BİLSEM yine kent merkezinde, yine kolay ulaşılabilir bir yere, ama şimdikinden çok daha iyi koşullara sahip bir yere taşınsın. Adına yaraşır bir eğitim yuvası haline getirilsin...

Mesela şimdiki BİLSEM'in tam arkasında yeni bir okul yapılıyor. Milli Eğitim Müdürlüğünün burası için düşüncesi nedir bilmiyorum ama eğer daha iyi bir fikir yoksa burası bile düşünülebilir.

***

2019 Samsun için özel bir yıl... Muhakkak büyük kutlamalar, güçlü etkinlikler yapılacaktır. Gelin bu kutlamaları Türkiye'nin yarınları için üstün yetenekli çocukları yetiştiren bir eğitim yuvasının daha iyi bir mekana taşınmasıyla taçlandıralım.

Kurtuluş Savaşına öncülük eden 19 Mayıs kentinin Türkiye'nin yürüttüğü ilim, irfan mücadelesine de öncülük etmesi iyi olmaz mı?