Sağlıklı beslenmenin her yaş döneminde önemli olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, okul çağındaki çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmasının eğitim alanındaki başarılarının artmasının yanı sıra ilerleyen yaşlarda da bu alışkanlıkları sayesinde çok daha sağlıklı olacaklarını ifade etti.

En çok çocuklar etkileniyor
Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacının hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğuna dikkat çeken Öğütlü 'Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir. Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır.' dedi.

Dengesiz beslenmeye dikkat
Sağlıklı beslenen öğrencilerin iyi bir şekilde büyüme ve gelişmelerinin yanında, okul başarısının da sağlıklı beslenme ile ilgili önemli bir husus olduğunu vurgulayan Öğütlü 'Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları gelişmekte, okulda devamsızlık süreleri uzamakta, okul başarıları düşmektedir.' diye konuştu.

El yıkama alışkanlığı önemli
Vücudunuzun düzenli çalışması, tükettiğiniz besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişiminize katkı sağlaması açısından günde 60 dakika fiziksel aktivite yapılması gerektiğini de kaydeden İl Sağlım Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, anne baba ve öğretmenlerin çocukların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle yakından ilgilenerek kendi beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları ile onlara örnek olmaları gerektiğinin altını çizdi. Öğütlü, sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirterek, kirli ellerin basit bir soğuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabileceğine dikkat çekti.

Çocuklar için önemli
İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme Biriminden Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer ise okul çağı çocukları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Tuncer, sağlıklı beslenme için temel besin gruplarında bulunan besinlerin, öğünlerde yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Tuncer 'Bahsettiğimiz beş temel besin grubumuz süt ve bu besinler ile yapılan ürünler (Süt, yoğurt, peynir, kefir, dondurma gibi);). Et ve et ürünleri ile yumurta ve kuru baklagiller, sert kabuklu yemişler / yağlı tohumlar (Et, tavuk, balık, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi), Taze ve kuru sebzeler ve meyveler. Ekmek ve tahıllar (Ekmek, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa, pirinç ve kahvaltılık gevrekleri içerir).' açıklamasında bulundu.

En önemli öğün ise kahvaltı
Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuzun ve beynimizin güne başlamak için enerjiye gereksinim duyduğunu hatırlatan Tuncer 'Kahvaltı yapılmadığında veya uzun süreli açlıklarda dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ana ve ara öğünleri tüketmeniz ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketeceğiniz besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır.' diye konuştu.

Sağlıklı besinleri tercih edin
Okulda ya da evde dinlenirken, ders çalışırken ara öğün ve atıştırmalarda tüketilecek besinlere dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer, ebeveynlere çocukları için sağlıklı besinleri tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla ilgili bilgi veren Tuncer, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 'Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, cips, kızartma gibi yiyecekler, gazlı içecekler yerine; süt, yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, tam tahıllı ekmekle yapılan sandviç, meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kuru meyve veya ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların (kavrulmamış yağlı tohumlar, çiğ) tüketiminin tercih edilmesi yararlı olacaktır. Okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın alınan besinleri seçerken benzer dikkat gösterilmelidir. Ambalajlı tüm yiyecek ve içecekleri satın alırken etiket bilgisinde Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan üretim izninin bulunmasına, son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Açıkta satılan besinler yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinler satın alınmamalıdır.'