Salih Bezci ve Besa Grup'u Bakanlık mı koruyor?

Türkiye’nin tatil cenneti Bodrum’da kaçak yapılaşmayla mücadele tüm hızıyla sürerken The Bo Viera Projesinin kaçak olduğu tespit edilen Besa Grup ise skandallara imza atıyor.

Salih Bezci ve Besa Grup'u Bakanlık mı koruyor?

Kaçak yapı nedeniyle hakkında yıkım kararı bulunan The Bo Viera projesindeki kaçak yapıların yıkımının tamamlanmasını beklemeyen Besa Grup, sahil kısmındaki projenin ikinci ayağının yapımına başladı. Üstelik projenin ikinci ayağının iskan ve ruhsatı da yok.

Ege Alternatif'ten Selçuk Arslan'ın haberine göre, yıkım kararı nedeniyle birinci kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın incelemesinde olan ve The Bo Viera Projesi’nin patronu Salih Bezci'nin itiraf niteliğindeki "Geçer gider" dedim açıklamasından sonra projenin ikinci etabına başlanması ise ayrı bir tartışmayı beraberinde getirdi. İtiraf niteliğinde sözler kullanan Salih Bezci ve Besa Grup’un bakanlık yetkilileri tarafından korunduğu iddialarını gündeme getirdi.

Bodrum'daki imara aykırı kaçak yapıların yıkımlarıyla ilgili süreç devam ediyor. İlçede kaçak yapılaşma kapsamına girdiği tespit edilen çok sayıda villa ve rezidans projesi, belediyelerin verdiği yıkım kararlarına karşı yürütmeyi durdurma kararı aldırırken, yıkımların sürmesi için yasal sürenin dolması bekleniyor.

Salih Bezci ve Besa Grup'u Bakanlık mı koruyor? - Resim : 1

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yakından ilgilendiği ve kaçak yapıldığı için hakkında yıkım kararı verilen ‘The Bo Viera’ projesinde ise sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Kaçak yapılar arasında en çok konuşulan projelerden biri olan BESA Gruba ait olan toplam 330 villa ve 90 odalı otelin yer alacağı The Bo Viera projesinin ilk etabında inşa edilen konutlar kaçak olan kısımlarının yıkımı tamamlanmadan, 3 etaptan oluşan projenin ikinci etabının inşasına başlandı.

Bezci’yi Bakanlık mı koruyor?

Sahilde yer alan ikinci etabın zemini dolgu yapılarak inşaatına devam ediliyor. Projenin ilk etabının bakanlıkta inceleme olduğu öğrenilirken, projenin 2'inci kısmına başlaması ise Bakanlık ve Bodrum Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi. The Bo Viera projenin ikinci ayağının iskan ve ruhsatının da alınmadan inşaata başladığı öğrenildi. Birinci etabı bakanlıkta incelemede olan ve yasal süreci bitmeyen projenin ikinci etabına başlanması ise ayrı bir tartışmayı beraberinde getirdi. Projenin kinci etabına başlanması kamuoyunda tepkiyle karşılanırken Salih Bezci ve Besa Grup’un bakanlık yetkilileri tarafından korunduğu iddiaları emlak kulislerinde gündeme geldi.

Salih Bezci ve Besa Grup'u Bakanlık mı koruyor? - Resim : 2

Salih Bezci'den itiraf gibi açıklamalar

Besa Grup’ a ilişkin skandallarda birde The Bo Viera Projesi’nin patronu Salih Bezci'nin açıklamaları eklendi. Geçtiğimiz günlerde projenin son durumuna ilişkin bilgi veren Salih Bezci, “Yaptığımız binalar arasında 6 metrelik aralık söz konusuydu. Bu bölümler toprak olacaktı. ‘Oraları da oda yapalım geçer gider’ diye düşündüm. Basiretim bağlandı. Hata benim” diyerek adeta suçunu itiraf etti. Salih Bezci’nin bu açıklamaları Bodrum kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Projenin ikinci etabına önümüzdeki günlerde itirazların yapılacağı öğrenildi.

Bakan Kurum bizzat denetim yaptı

Bodrum’daki kaçak yapılarla mücadeleyi Bakanı Murat Kurum bizzat denetimler yaparak başlatmıştı. 20 Ağustos’ta 2019 tarihinde ilçeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da söz konusu projelerin yıkımlarını denizden tekneyle takip etmiş, firma sahiplerine de 'Siz bu kaçak yapıları yıkmayacaksanız biz gelip yıkacağız' demişti. Bakan Kurum’un sözlerinin ardından proje sahipleri, yıkım işlemlerini hızlandırdı.

Sahil şeridine inşa edilen asansör ile en çok konuşulan projelerden biri haline gelen ‘The Bo Viera’ projesinde, kaçak olduğu tespit edilen asansörün yanı sıra 108 bağımsız yapının 54’ü yıkıldı.

Yıkılan evlerin yerine, fidan dikildi. Binalar 3 katlıdan 2 katlıya dönüştürülmüş. Villa ve rezidans bölümündeki toplam 330 konut ise 300’e indirilmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da The Bo Viera projesindeki kaçak yapılardan rahatsız olduğunu ifade etmişti. Erdoğan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ne diyorsa git ona uygun hale getir projeni” ifadelerini kullanmıştı.

İmar suçunda Bodrum ilk sırada

Ülke genelinde imar suçunun en çok işlendiği yer olan Bodrum’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kaymakamlık ve Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı ile işbirliği içinde çalışmaların devam edeceği kaydedildi. Bodrum’da yasal mevzuatlara aykırı, imar planları dışında, doğayı tahrip eden, vahşi yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın talimatıyla başlatılan ‘Kaçak yapılaşma ile mücadele seferberliği'nin süreceği bildirildi.

Bodrum'da Yapı kayıt belgesi alarak imar barışından faydalanan 59 bin yapının olduğu öğrenildi. Bu yapılardan 27 bini yapı kayıt belgesini ibraz etmiş durumda. Belediye, binalara yapılan kaçak bölümleri de tespit ederek yıkımını sağlıyor. Yarımada genelinde 5 bine yakın kaçak yapının (imara aykırı eklenti) varlığından söz ediliyor. Öte yandan Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, projedeki kaçak yapıların yüzde 99’unun yıkıldığını, peyzaj çalışması yapıldığını açıkladı.

Etiketler
Bakanlık Bodrum Türkiye