• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

SALGININ GÖLGESİNDE BAYRAM

25 Mayıs 2020
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

Davut Sulari’nin bayram türküsünü bilir misiniz?
Bugün bayram günü derler alem eğlenir,
Sen bizim yaylaya gel başın için
Dertliler oturmuş derdin söyleşir
Etme intizarın gül başın için.

Ne yaylaya gidebiliriz, ne de oturup derdimizi söyleşebiliriz. Bu bayram buruk ve hüzünlü bir bayram. Ama olsun, yine de herkesin bayramını tebrik eder, sağlıklı ve huzurlu bir bayram dilerim.
Bazen tarih, biz yaşarken yazılır. Bu yıl ki bayramın hafızalarımızda ömür boyu yer tutacağını söyleyebiliriz. Tarih kitapları Koronavirüsü ve bizim yaşadığımız bu süreci mutlaka gelecek nesillere aktaracak. Ömrümüz olursa, bir yirmi yıl sonra bizler de torunlarımıza anlatacağız. "Evlat, biz öyle günler gördük ki, evlerimize hapsolduk. Camiler kapandı, büyüklerimizin ellerini öpemedik. Küçükleri şefkatle kucaklayamadık" diyeceğiz. Biz bunları anlatırken, karşımızdaki belki de hayretler içerisinde dinleyecektir.
Biliyorum hepimiz için zor, toplum olarak bunaldık. Bayramı dahi bayram gibi yaşayamamanın getirdiği hayal kırıklığı ve hüzün var, bir çoğumuzun hanelerinde.. Fakat hani tünelin ucundaki ışık olur ya, işte ona az kaldı. Sabırla kurallara uyalım.
Virüsün kendisi değil, sürecin idaresi kontrol altına alındı. Bu da ancak sosyal mesafeye uymak, maske takmak ve temizlik kurallarına riayet etmekle sağlandı. Bu tedbirleri bir süre daha devam ettirmemiz gerekiyor.
VİRÜS TEHDİDİ BİTTİ Mİ?
Uzmanlar virüsün mutasyon geçirdiği ve etkisinin de böylece daha da azaldığına yönelik bilgi paylaşımına itibar etmiyorlar. Bireyler arasındaki bulaşma hızının devam ettiğini, yaz sıcaklarının, bireyler arasında virüsün geçişinde hiçbir etkisinin olmadığını ifade eden virologlar, "Sosyal mesafe çok önemli. Virüsün direkt bulaşmada etkisi aynı riskle devam ediyor…” diyor.
Sosyal mesafe, maske ve hijyen hayatımızın bir parçası artık. Kendinizi, ailenizi ve sevdiklerinizi düşünüyorsanız kurallara uyunuz.
Virüs kontrol altına alındı mı?
Kesinlikle hayır. Sadece izolasyon tedbirleriyle sirkülasyonunun engellendiğinden dolayı, vaka sayısının azaldığından söz edilebilir. Bunu; ben değil, virologlar söylüyor. Covid-19’u yangın gibi düşünebiliriz, lâkin soğutma çalışmasına dahi başlanılmadı. Yangın henüz devam ediyor. Bazı ciddi yangınlarda, soğutma çalışması sonrası dahi yangın yeniden başlayabiliyor. Bu virüs, çok büyük bir yangın. Yangın, en fazla mala, cana zarar verir. Bazen de doğayı tahrip eder. Korona yangını ise hem mala, hem cana, hem ekonomiye hem de hayatımızın tüm evresine zarar veriyor. İbadetlerimizi bile kısıtlayan bu yangına karşı şimdilik, aşı bulununcaya kadar en önemli tedbir; sosyal mesafeyi korumak, maske takmak ve temizliğe dikkat etmektir.
Şu bilimsel açıklamaya da katılıyorum: “Bir müddet sonra insanlarda virüse karşı bağışıklık oluşacak. Virüs, bağışıklıktan kaçmak için belki de bu sefer insanların irtibatlı olduğu bir başka hayvan türüne bulaşabilme yetisine sahip olacak...” deniyor
Anlaşılan; bizim virüsle mücadelemiz uzun sürecek. Türkiye, bu yangın sürecini çok iyi idare etti. Bayramda uygulanan 4 günlük kısıtlama da tam yerinde bir karardır. Salgının bundan sonraki aşamasında sosyal mesafeye, maske takmaya ve temizliğe azami dikkat etmek gerekiyor. Devlet, bayram sonrası muhtemelen bazı uçak ve tren seferlerini, karayolu taşımacılığını esnetecektir. Buna marketlerin, berber ve kuaförlerin açılması ile turizm sezonunun da başlamasını eklediğimizde, ikinci bir sıçramanın kapımızı çalacağını söyleyebiliriz. Fakat sosyal mesafenin titizlikle sağlanması, maske takılması ve kişisel temizliğe dikkat etmemiz, yeni bir dalganın önüne geçebilir.
Bayramınızı tebrik eder, barış ve huzur içerisinde eda edebileceğimiz, salgınsız bir bayram temenni ederim.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kimya: O2

Haa, siz; 'olmayan bir beyin oksijen neden alsın ki zaten' de diyebilirsiniz, ve ona da bir şey denemez.. Böylesi tipler için kapalı, tecrid edilmiş ortam daima daha hayırlıdır.

Kemal Sunal Kuytulgiller

Korona virüs ile mücadele eden bir hükümetle mücadele etmeyi cihad sanan bir adam! Nasıl buldunuz bu adamı? Ben, havadaki oksijenden yeterince istifade edememe diyorum vak' aya..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23