Salgın sonrası cemaatle ilk sosyal mesafeli cuma namazı kılındı

Büyük Çamlıca Camisi'nde cuma namazını kılındı
Büyük Çamlıca Camisi'nde cuma namazını kılındı © Anadolu
© Anadolu
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button
Aşağıda yerleştirilen video haber linkini kopyalayın/yapıştırınCopy to clipboardCopied

Covid-19 önlemleri kapsamında 16 Mart'ta camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesiyle tarihi bir sessizlik yaşayan İstanbul'un camileri, bugün kılınan cuma namazıyla yeniden cemaatine kavuştu.

REKLAM

Koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerde ara verilen cemaatle ibadet, bugün kılınan cuma namazıyla tekrar başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca Covid-19 önlemleri kapsamında 16 Mart'ta camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesiyle tarihi bir sessizlik yaşayan İstanbul'un camileri, bugün kılınan cuma namazıyla yeniden cemaatine kavuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 18 Mayıs'ta düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından camilerde öğle ve ikindi vakitleri ile cuma namazlarının cemaatle kılınacağını açıklamasıyla İstanbul'da toplu ibadetler için avlusu ve çevresi uygun olan camiler belirlenerek Covid-19 tedbirleri kapsamında hazır hale getirildi.

Camiler gül suyuyla yıkandı, namaz kılmak için zeminlere işaret konuldu

Kentin farklı noktalarında bulunan birçok camide görevliler tarafından sürdürülen hazırlıklar cuma namazı öncesinde tamamlandı. Bu kapsamda camiler ibadete açılmadan önce dezenfekte edildi, bazı camiler ile çevreleri de ilçe belediye ekiplerince gül suyuyla yıkandı.

İstanbul'daki ilçe belediyeleri, temizlik ve dezenfekte çalışmasının yanı sıra sosyal mesafe kuralına uygun olarak camilerin kapalı alanlarında, avlusunda, bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanların zeminlerinde işaretleme yaptı.

İstanbul'da salgının yayılımını önlemek için hayata geçirilen kurallar çerçevesinde hazırlıkların tamamlandığı camiler arasında, Süleymaniye Camisi, Sultanahmet Camisi, Beyazıt Camisi, Fatih Camisi, Hırka-ı Şerif Camisi, Mihrimah Sultan Camisi, Nuruosmaniye Camisi, Pertevniyal Valide Sultan Camisi, Yavuz Sultan Selim Camisi, Şehzadebaşı Camisi ve Eminönü Yeni Cami gibi selatin camiler ile Büyük Çamlıca Camisi de yer alıyor.

Fatih Camisi'nde namaz öncesi Fetih Suresi okundu

İstanbul'un önemli sembollerinden biri olan Fatih Camisi'nde cuma namazı öncesi, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü dolayısıyla Fetih Suresi okundu.

Fatih Belediyesi ekipleri tarafından vatandaşlara camiye girişleri sırasında tek kullanımlık seccade, maske, su ve dezenfektan dağıtıldı. Salgın tedbirleri kapsamında şadırvanlara şerit çekilirken, tuvaletlerin de kullanıma kapalı olduğu görüldü.

Büyük Çamlıca Camisi de cemaatine kavuştu

Geçen yıl açılan ve Büyük Çamlıca Camisi'nde de cemaatle kılınan cuma namazı öncesi tüm hazırlıklar tamamlandı.

Polis ekiplerince caminin çevresinde güvenlik önlemi alındı. Tedbirler kapsamında şadırvanlarla abdesthanelerin kapalı olduğu görüldü. Ayrıca, Büyük Çamlıca Camisi avlusunda namaz kılınabilmesi için görevliler tarafından yere, sosyal mesafeye uygun bantlar çekildi.

Eyüp Sultan Camisi'nde de sosyal mesafeye uyularak namaz kılındı

Eyüpsultan Belediyesi ekipleri de Eyüp Sultan Camisi'nde, Eyüpsultan Meydanı'nda ve ilçede, cuma namazı kılınacak camilerde temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirdi.

Cuma namazının kılınacağı Eyüpsultan Meydanı, Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından köpüklü sularla yıkanırken dezenfeksiyon ekibi ise ilaçlama yaptı.

Üsküdar'daki camiler de cemaatiyle buluştu

Üsküdar Meydanı'nda yer alan Mihrimah Sultan Camisi'nde de Üsküdar Belediyesi ekipleri tarafından cuma namazı öncesi hazırlıklar tamamlandı.

Bu kapsamda sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesi için cami avlusunda ve meydanda vatandaşlar için namaz yerleri belirlendi. Zabıta ekipleri cuma namazı için ayrılan alanlara maskesiz kimseyi almadı. Vatandaşlara tek kullanımlık seccade ve maske verildi.

Vatandaşların büyük bölümünün seccadelerini evlerinden getirdiği ve maske taktığı görüldü.

Ek kaynaklar • AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Mescidi Aksa 2 ay aradan sonra yeniden ibadete açıldı

Sidney Başpiskoposu Covid-19 yasaklarını eleştirdi: Kilisede 10 kişi toplanıyor, barlar daha dolu

Covid-19 nedeniyle kapanan Kapalıçarşı açılıyor, esnaf ise endişeli: Kirayı nasıl ödeyeceğiz?