SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Saldırı Malatya Halkına Yapılmıştır”

0
Güncellendi - 2019-05-15 03:37:25
“Saldırı Malatya Halkına Yapılmıştır”
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selami Çağatay Önal’ın odasının bir hasta yakını tarafından kundaklanmasına ilişkin, tıp merkezinde basın açıklaması yapıldı. Prof. Dr. Selami Çağatay Önal, odasını yakan kişiyi iki defa gördüğünü ifade ederek, “Konuşmalarım sırasında da bu kişiye iki defa bilgileri verdim ama demek ki intikal etmemiş. Bu olayın faili olan kişiyi, hasta bilgisi verirken iki defa gördüğümü hatırlıyorum. Bu hastayla ilgili bir tehdit almadım“ dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Beyin Cerrahisi Kliniğinde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Önal'ın odası 10 Mayıs Cuma gecesi hasta yakını olduğu belirtilen Uğur K. tarafından kundaklandı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, dumandan etkilenmelere karşı, doğumhane, radyasyon onkolojisi ile çocuk yoğun bakım servisindeki hastalar hastane içerisinde başka birimlere sevk edildi.

Olayın ardından geniş çaplı inceleme başlatan polis ekipleri, güvenlik kameralarından yangının kundaklanma sonucu çıktığını belirledi. Beyin Cerrahisi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Önal’ın odasına yönelik kundaklama olayını gerçekleştirdiği iddia edilen hasta yakını Uğur K. polis ekipleri tarafından Doğanşehir ilçesinde gözaltına alındı. Malatya'ya getirilen hasta yakını Uğur K'nin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen Uğur K. "kamu malına zarar vermek" suçundan tutuklandı.

YANGININ İZLERİ SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Ali Beytur, Prof. Dr. Selami Çağatay Önal ile birlikte kundaklanan odayı basın mensuplarına gösterdi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Ali Beytur, “Olayla ilgili bir komisyon kuruldu ve olayın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme yapılıyor. İtfaiyemizde bir rapor düzenleyecek. Aynı zamanda emniyet mensupları ve olay yeri incelemede inceleme yaptı. Bunların sonuçları olayın nasıl oluştuğunu aydınlığa kavuşturacak. Diğer odalarımızda yangın olmadı ama duman ve is etkilediği için biz buradaki 9 öğretim üyemizi başka alanlara taşıdık. Hızla ve ivedilikle buranın tadilatına başlayacağız” dedi.

Beytur, olaydan sonra gerek acil servis gerekse diğer birimlerde herhangi bir hizmet aksaması olmadığını, hatta ertesi gün Adıyaman’dan gelen bir hastayı beyin cerrahisi ekibinin ameliyat ettiğini de sözlerine ekledi.

“BU HASTAYLA İLGİLİ TEHDİT ALMADIM”

Prof. Dr. Selami Çağatay Önal, yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu hasta halen bizim yoğun bakımımızda yatan 27-28 yaşında bir hanım. Bir bitkisel koma halinde gelmişti. Uzun bir süre önce trafik kazasına bağlı olarak bizim vejetatif koma dediğimiz bir durumda Devlet Hastanesi’nde tedavisi sürdürülüyor. Filmlerinde hasara bağlı beyine su toplanması tespit ediliyor. Oradaki arkadaşlar arayıp, ‘bize yardımcı olur musunuz?’ dediler. Ben, Devlet Hastanesi’nden çok hasta alıyorum. Kamunun hizmetidir, ‘tabi ki’ dedim. Ben aldım, bu hastaya gerekli ameliyatı yaptık. Ondan sonra bu hastayı bir müddet bizde tuttuk, işimiz bittikten sonra tekrar Devlet Hastanesi’ne palyatif yoğun bakım ünitesi gönderdik. Orada bir müddet tedavi edildikten sonra evde bakım kaydıyla taburcu edilmiş. Daha sonra tabi hastanın bakımından güçlük var, ailede bundan zorluk duyuyor. Rektör ve başhekim hocamıza iletmişler, bana da iletildi. Bende bu hastayı hem ileri bakım hem de desteği için yaklaşık ocak ayından buyana kendi yoğun bakımıma aldım. Hasta geldiğine göre çok daha iyi ama tabi ki çok büyük bir hasarı var. Bu bitkisel konumda destekliyoruz. Bunu da ailesine anlattım. Yaşlı bir amcamız vardı, bizde yatan hanımın amcası olabilir. Yine yaşlı bir hanımefendi vardı, yine onunla konuşup, bilgilendirdik. Bu zatı da ben iki defa gördüm. Ben hastaya çok bilgi veririm, çok iletişimde bulunurum. ‘Bizim hastamıza problem var, sıkıntımız var’ diye serzenişte bulunmuşlar ama ben hastayı yatırdım ve gerekli müdahaleyi yaptım. Bunun haricinde o kişiyi de iki defa gördüm. Konuşmalarım sırasında da bu kişiye iki defa bilgileri verdim ama demek ki intikal etmemiş. Bu olayın faili olan kişiyi, hasta bilgisi verirken iki defa gördüğümü hatırlıyorum. Bu hastayla ilgili bir tehdit almadım” dedi.

TABİP ODASINDAN KINAMA

Malatya Tabip Odası, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde basın açıklaması yaparak, yaşanan olayı kınadı.

Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Erol Karaaslan, “Yıllardır gece gündüz demeden Malatyamıza hizmet etmekte olan Beyin Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selami Çağatay Önal hocamızın odası bir hasta yakını tarafından kundaklanmıştır. Kundaklama zamanında fark edilip, hemen müdahale yapılmasaydı bugün çok büyük bir dramı, faciayı konuşuyor olacaktık. Aslında yapılan saldırı hocamızın şahsında hastanemizden hizmet alan hastalara, hasta yakınlarına ve sağlık çalışanlarına, yani bütün Malatya halkına yapılmıştır. Buradan üzülerek ifade ediyorum ki; düne kadar can güvenliği sağlık çalışanlarının en büyük sorunu iken, bugün çalıştığımız mekanlar dahi tehdit altındadır. Bu tür saldırılar özveriyle çalışan değerli hekimlerimizin mesleki aşkını ciddi olarak yaralamaktadır. Sağlıkta şiddet konusunda, Sağlık Bakanlığımıza ve hükümete düşen önemli görevlerin olduğunu da belirtmek istiyoruz. Zaman içinde sağlıkta şiddet konusunda olumlu bir takım düzenlemeler yapılmış olsa da daha caydırıcı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu bir gerçektir.

Tekrarlayan olaylar da gösteriyor ki; tutukluluk ile yargılanmak başta olmak üzere ki bu konuda asla taviz verilmemeli, ivedilikle ceza alt limitlerinin artırılması gerekmektedir. Cezanın caydırıcı unsurlar taşması gerekmektedir. Faillere verilen cezaların sağlık çalışanlarının vicdanında karşılığı olmalıdır. Devletimizin tüm yetkili mercileri tarafından sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddetin karşısında durulmasını, sıfır tolerans gösterilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Ali Beytur ise "Bir hasta yakını Prof. Dr. Çağatay Önal'ın odasını kundakladı. Öğretim üyelerinin bulunduğu koridorda yangın meydan geldi. Alarm sisteminin devreye girmesi, hastane personeli ve Malatya itfaiyesinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Olayda can kaybı ve yaralanma olmadı. Dumandan etkilenmelere karşı, doğumhane, radyasyon onkolojisi ile çocuk yoğun bakım servisindeki hastalar hastane içerisinde başka birimlere sevk edildi. Bu üzücü hadise sağlıkta şiddetin son noktası. ilk defa bir hastaneyi yakma teşebbüsü gördüm. Bu insanlıkla bağdaşacak bir eylem değildi” dedi.

Prof. Dr. Selami Çağatay Önal da kentte 21 yıldır görev yaptığını ve yaşanan bu olayın infiale neden olduğunu söyledi.

Yaşanan kötü olayın kentin ve hastanenin ismini karalamasına müsaade edilmemesi gerektiğini dile getiren Önal, "Malatya vatansever insanların olduğu bir kent. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca beni aradı, kendisine sağlıkta şiddetin dayanılmaz boyutlara ulaştığını ve sağlıkta şiddet yasasının ivedilikle çıkarılması için Bakanımızdan yardım istedim.  Bakan Koca, yasanın adalet komisyonunda olduğunu bize söyledi. Ciddi bir olay yaşadık, biz sağlam durabilmeliyiz ki bu sıkıntıları bertaraf edelim" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın kendisini aradığını ifade eden Önal, “Sayın Sağlık Bakanımız, bir ihtiyacımın olup olmadığını sordular. Ben, kendilerinden bir tek şey istirham ettim. Dedim ki, ‘Bu sağlıkta şiddet giderek dayanılmaz boyutlara varıyor. Bu bakımdan benim sizden istirhamım, bu sağlıkta şiddet yasasını hekimlerin, hemşerilerin, sağlık personelinin, tüm ilgili sağlıkçıların bu şiddete karşı korunabilmeleri için’ bu yasayı en ivedilikle ve en kapsamlı şekilde çıkartabilmeleri için yardım istedim. Kendileri de ‘Biz bu konuda yoğun olarak çalışıyoruz. Gerekli ön çalışmalarımızı yaptık ve Adalet Komisyonu’na ulaştırdık’ diyerek, bu konunun takipçisi olacaklarını bize bilirdiler. Kendilerine de bu bakımdan çok müteşekkirim” dedi.

İTFAİYEYE TEŞEKKÜR..

Bu arada, çıkan yangına kısa sürede müdahale eden ve felaketin büyümesine engel olan Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'ne de TÖTM Başhekimi Prof.Dr. Ali Beytur ile Malatya Tabip Odası Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Erol Karaaslan tarafından teşekkür edildi.

Güler Hazar, Ferdi Durdu- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

Beyin Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selami Çağatay Önal ile TÖTM Başhekimi Prof.Dr. Ali Beytur (sağdaki).

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Magdur (1 yıl önce)
    kosulsuz Dr haklı anlayışını bırakalım.hastanin da en az Dr kadar insan olduğunu hatırlayalim.dr larin da hata yaptığı gerçeğini unutmayalim.yanli teşhis de koyuyorlar.yanlis ameliyat da yapiyorlar.ve bu yanlışlar sadece hastayı etkilemiyor.o hastanın ailesi var.hem de en az Dr ailesi kadar kıymetli tötm sahipsiz kalmış bı hastane.ne yazık ki zaafiyet had safhada.bu da tüm kademeleri etkiliyor ne yazık ki.Allah bir an evvel olması gereken yere getirsin bu hastaneye.bi Dr dan memnun kalmayan çok hasta ve hastane personeli biliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • TOPRAK (4 yıl önce)
    Eğitim şart
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok basit (4 yıl önce)
    Parası olmayan devlet hastanesine gitsin bu kadar basit
    0
    0
    Yanıtla
  • gamze (4 yıl önce)
    YAZIKKI ORSASI TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ ADINI ALMIŞ....ORAYA HASTAMIIZI GETİRDİK İSMİNİ VERMEK İSTEMEDİĞİM DOKTOR BEY SIRA NUMARASI ALMAMIZA RAĞMEN GELİP BAKMADI FAKAT ÖZEL GİRİŞ AÇIKCA KOŞA KOŞA GELDİ YAZIK SAĞLIK AYAĞA DÜŞMÜŞ PARAYA DÜŞMÜŞ HAKKIM HELAL DEĞİL SİZE VE SİZİN GİBİLEREE
    0
    0
    Yanıtla
  • Bende bu özel muayene işini çözemedim.Normal poliklinikte hizmet verin deseler iş yükü vs. deniyor.Özel muayene olunca niye hemen hastaya bakıyorlar?İşin özü şu ki;eğer paran imkanın varsa ona göre muamele görürsün.O zaman hocayı ortalıkta görebilirsin.Halbuki düzgün bir planlama ile hem eğitim hemde akademik faaliyetleri yaparken,bir taraftanda poliklinikteki hastaya bakılabilmelidir.Edilen yemin,meslek ahlakı vs. gibi değerler sadece sağlıkta değil tüm alanlarda dejenere olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • safa (4 yıl önce)
    o adi sabotajcının adını açıklayın ve yürek soğutan cezayı verin. eminim malatyalı da değildir o adi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (4 yıl önce)
    TöTm borç altında batmış, doktorlar fahiş rakamlarda döner alyor hasta ve çalışan güvenliği takipsiz. Kontrol olmayan güvenliği sağlanamayan yere hasta elini kolunu sallayarak nasıl giriyor. REKTÖR GÖREVE, zbaşhekim görevi ihmal var• orada bir hasta ve yakını ölebilirdi. Hastalaradan ameliyat için ücret alınıyor. Kontrol ve denetim eksikli@inin neticeleri. Yazık yazık çok yazık saldırı Malatyalılara değil sahibi olmayan hastane ve doktora yapılmış,,,,,,,,,,,,
    0
    0
    Yanıtla
  • Samir (4 yıl önce)
    Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı hastane yakıldı ama kimse durumun ciddiyetinin farkında değil siyasiler yok vali yok rektör yok ama Nobel alacaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Soner (4 yıl önce)
    Biride çıksa istifa etse!!şaka şaka
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Neden ve niçin bu okadar basite alınacak bir olay değildir bu olayın vuku bulmasına yol açan etkenler nelerdir. Bu vatandaşı buraya kadar sürükleyen nasıl bir psikoloji araştırılmalı detaylı olarak zanlıyı suçu işleyeni mahkum etmekle sorunun temeline inilmeden sorgulanmadan heriki tarafın bundan dersler çıkarması ve ibret alması gereken bir süreç var sayın rektör ve totm yönetimi acaba siz bu işi layıkıyla yapamıyoruzmu diyebiliyormu rektör sayın Ahmet Kızılay bey ve sayın başhekim Ali bey yöneticilik kabiliyeti olup olmadığı kendince sorgulamalı bundan dersler çıkarmalı ve herşeyin toz pembe göstermelik olmadığını kanıtlamalıdırlar bugünkü basın açıklamasında rektör Ahmet Kızılay ve ekibi neden yoktu şu kesin bir sonuç artık Türkiye için hekimler hekimliğini layıkı ile yapmadığı sürece bu şiddet olayları herzaman olacak ve sonu gelmeyecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Baba44 (4 yıl önce)
    mahkemnn bunu cinaytle yargilamsi lazm orda yatn hsta uyanik olan da a.zye gorewli personl hstnye atese wermkde ndr ya aklim almiyor Allah korusn orda yatan bi hsta yda calsna bsy olsa mutlumu olcan embesil t.c kanunlar cok basit cezalar agrlastrlmadkca suç orani artar.nedyym buyuk gcmş olsnn.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlx (4 yıl önce)
    TÖTM'ye diye yazılmaz.Tötm'ne diye yazılır
    0
    0
    Yanıtla
  • 1. ona mı takıldın 2. dil kurallarını bilmeden konuşma yazım doğru
    0
    0
    Yanıtla
  • 3. :)))
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlx, arkadaş doğrusunu yazmış. yanlışını sen yazmışsın. sözde düzelteceksin:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (4 yıl önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    Şaka mısınız?
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    herkes üzerine düşen görevi yapsaydı.bunlar olmazdı. O adam benzinle nasıl binaya giriyor .güvenlik ne İş yapar merak ediyorum .demekki o güvenlik müdürü görevden alınmalı.ne işçiler ne guvenlikler işlerinden memnun değil bir hocaya 10 binden fazla döner sermaye ver işçiler güvenlikçiler asgari ücrete talim ettir .tabiki kimse işini yapmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • O zaman hocaya asgari ücret verelim güvenlik elemanlarına 10 bin tl döner sence uygun mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kimse 10 bin versin demiyor .Insanca bir ücret verilmeli.galiba hocasınız dayanamayıp cevap verdiğinize gore demek dogru
    0
    0
    Yanıtla
  • illa bi taraf fazla alacak değil mi? herkes eşit alsa olmuyo çünkü
    0
    0
    Yanıtla
  • Tabiki alacaklar ama 10 bin 20 bin ne demek hastanede çalışan işçilere 100 tl döner sermayeden para verildi diye hastaneyi ayağa kaldırdılar ve geri kestirdiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • AKİS (4 yıl önce)
    Güvenlik kamerası başında kimse yok yada uyumuşlar demekki yoksa bu kadar hasar olmazdı
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Yakında acil bir durumda bizi ameliyat edecek kimseyi bulamayacağız
    0
    0
    Yanıtla
  • eyüp (4 yıl önce)
    Çağatay Hoca Malatya'nın En değerli Hocalarından Yıllardır Araştırma Hastanesinde Kaç kişiye Şifa Verdi Allah (c.c) Razı Olsun ondan ben razıyım beni iyileştirdi. Benim gibi tanıdığım bir çok insana şifa verdi. İnsan gibi İnsan Alçak gönüllü işinin ehli bi cerrahtır kendisi çok ta mütavazi ayrıca. Böyle hocalara sahip çıkmamız lazım
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Şifa vermek doktor işimi. Bende tanırım mütevazi sessiz bi adam ama şifacı oldunu bilmiyodum
    0
    0
    Yanıtla
  • eyüp (4 yıl önce)44 isimli kullanıcı yorumuna
    Şifa Elbette ALLAH'tan Sayın 44 Orada vurgulamak istediğim farklı lakin siz Almak istediğiniz yeri alıp art niyetle yorumlamışsınız.
    0
    0
    Yanıtla