Ahmet Faruk İnan/ADATAVIR

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin otobüslerinde nakit alışverişleri kalktığından bu yana yolcularla problem yaşamaya başladıklarını anlatan otobüs şoförleri, bu kararın kendileriyle yolcuları küstürmek amacıyla ortaya atıldığını öne sürüyor. Öyle ki çoğu Özel Halk Otobüsü müşterisi de bu durumdan şikayetçi olduklarını belirterek özel halk otobüsü şoförlerini destekliyor. Şikayetlerin en temel nedeni ise altyapı eksikliği…

KARTLI SİSTEME HAZIR DEĞİLİZ

Yolcuların ve şoförlerin en temel ortak şikayetleri bu sisteme uyum sağlayacak imkanların olmayışı. Örneğin çoğu ilçelere yolcu taşıyan bu otobüsler, kartlı sisteme geçildiği takdirde bir çok mağduriyete ev sahipliği yapacak. Çünkü Kart 54 dolum merkezleri Sakarya’nın merkezinde bile bir elin parmak sayısını geçmeyecekken, ilçelerde ise hiçbir dolum ve temin noktası bulunmuyor.

ZORLAMA ve DAYATMA İLE…

Sakarya Özel Halk Otobüsleri Derneği kurucusu ve Nehirkent otobüs hattı sahibi Bünyamin Erman ile konu ile ilgili yapılan röportajda Erman, Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından alınan bu tek taraflı kararın, yolcuları özel halk otobüslerine kışkırtmak amaçlı alındığını öne sürdü. Tek taraflı alınan bu kararların kimseyi sonuca ulaştırmayacağını aktaran Erman, Ulaşım Daire Başkanlığının dayatma ve zorlama yoluyla kendilerine bazı direktifler verdiğini öne sürdü. Bunlardan birine örnek olarak Başkanlığın kendilerinden, otobüsü kullanmak için nakit para veren vatandaşlara Kart 54 kullanımı konusunda baskı yapmalarını istediğini iddia eden Erman, bu olayın insanları birbirine düşürmekten başka bir şeye faydası olmayacağını vurgulayarak, belediyenin yolcular ile şoförler arasına girmemesi gerektiğini söyledi.

BU BİR ÇAĞRI

Bu yaptırımın tek sebebinin Kart 54 firması ile Ulaşım Daire Başkanlığının yapmış olduğu sözleşme olduğunu öne süren Erman, Kart 54’ün belediye otobüslerinden uğradığı zararın buradan temin edilmekte olduğunu iddia etti.

ÇÖZÜM İÇİN 3 MADDE

Özel Halk Otobüsü Şoförleri olarak bu işin karşısında olmadıklarını, ancak yolcu, şoför ve Ulaşım Daire Başkanlığı üçlüsünün bu olaydan zararsız çıkmaması gerektiğini vurgulayan Erman, “bu işin çözülmesi için biz ulaşım daire başkanlığından üç madde istedik. Birincisi fiyatlarımızın iyileştirilmesi, ikincisi öğrenci indirimlerinin, diğer illerde olduğu gibi kartlı sistemde yüzde 30’a getirilmesi, üçüncüsü, serbest kart gibi indirim kartlarına bir düzenleme getirilmesi. Fakat konuyla ilgili Belediye ve Daire Başkanlığıyla yaptığımız hiçbir toplantıdan verim alamadık” diye konuştu.

İSTEDİKLERİNİN KANUNDA YERİ YOK

Önümüzdeki günlerde büyük problemlere neden olacak gibi görünen bu kararın herhangi bir hukuki dayanağı olmadığını aktaran Erman, sözlerine şunları da ekledi; “Kart 54’ü olmayan yolcuyu otobüsten indirmemiz isteniyor. Yapmazsak ceza kesileceği söyleniyor. Bunun ne kandunda, ne UKOME kararında ne de encümen kararında yeri yok. Bunu yapmamız isteniyorsa Ulaşım Daire Başkanlığı bunu destekleyen resmi bir evrak yayınlamalı. Eğer bunu yapabilirlerse ben de kartsız gelen yolcuyu aşağı indirir ve kart almaya zorlarım. Bu iş şoförler ile belediye arasında inatlaşmaya gidiyor ve bize kimse sahip çıkmıyor. Biz yine de hakkımızı arayacağız ve geri durmayacağız.”

HAKSIZ REKABET

Bünyamin Erman’ın yanı sıra birçok özel halk otobüsü şoförünün yakındığı bir başka konu ise haksız rekabet… Onlara göre kendi rotaları ile aynı güzergaha sahip “M” ve “T” plakalı araçlara zorunlu kılınmayan Kart 54, bu karar sonucunda bir haksız rekabet doğuracak. Kart sahibi olmayan vatandaşlar, otobüsten indirildiklerinde kart almaktansa nakit paranın geçerli olduğu diğer araçları tercih edecek. Bu sebeple de Özel Halk Otobüsleri’nin karı, iyiden iyiye azalacak.

Anlaşılan tek çare, bu konu üzerinde her mağdurun dinlenip, üzerinde uzun uzadıya düşünerek, acele etmeden karar verilerek bir sonuca bağlanmalı. Zira en yıkıcı yara haksızlık yarasıdır…