Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın başkanlık ettiği ve ayda bir kez toplanacak olan komisyonda güncel projeler, laboratuvar çalışmaları, BAP, TÜBİTAK ve Teknokent destekleri, Üniversite-Sanayi İşbirliği projeleri, proje nitelikleri ile proje değerlendirme süreci ele alındı.

Yapılan her proje başvurusunun değerlendirildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Elmas, “Sakarya Üniversitesi olarak her yıl farklı kuruluşlar tarafından değerlendirmeden geçiyoruz. Bu değerlendirmelerin en önemli unsurlarından biri de kabul edilen proje sayıları. Fen bilimlerine ait projelerin yanı sıra sosyal bilimler alanında da TÜBİTAK projeleri üretiyoruz. Bu yıla ait güncel rakamlarla TÜBİTAK proje başvurusu 204, bunlardan 141’i değerlendirme aşamasında, 26 adet proje de kabul edilmiş durumda. BAP projelerinde ise 27 proje başvurusu tamamlandı, 69 proje çalışma aşamasında” dedi.

Komisyonun bilimsel araştırma projelerinin değerlendirilmesi, kabulü, desteklenmesi, izlenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla oluşturulduğunu vurgulayan Rektör Elmas, “Sosyal ve fen bilimleri alanlarında toplamda 34 öncelikli alan belirledik ve 6 Şubat 2017 itibariyle de başvuruları kabul etmeye başladık. Başvurularda süreç komisyon tarafından takip ediliyor. Projelerin değerlendirilmesi, kabulü, desteklenmesi, izlenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlarının yanı sıra söz konusu projelerin ortak bir sinerjiye dönüşmesini de önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Komisyonda söz alan SARGEM (Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Hatem Akbulut, Merkez Laboratuvarın araştırma ve proje yapmak isteyen herkese açık olduğunu, talep edilmesi halinde mekan sağlanabileceğini söyledi.

Toplantıda konuşan Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ise projelerin yazım aşamasından, sanayi-üniversite işbirliklerine kadar destek verdiklerini, üniversite-sanayi işbirliği proje sayısında 100’e yakın proje çalışıldığını vurguladı.

BİMAYAM (Biyomedikal, Manyetik, Yarıiletken Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof.  Dr. Mahmut Özacar da teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve disiplinlerarası çalışmalarla akıllı malzemeler üzerine projeler geliştirdiklerini belirtti.

TESLAB (Termal Sprey Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı) Başkanı Prof. Dr. Fatih Üstel ise üniversite olarak bilimsel konularda workshoplar düzenlenmesi önerisinde bulundu. Bilimsel aktivite ve eğitim açısından bu çalışmaların önemine değinen Üstel, havacılık ve uzay konularının öne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Toplantının sonunda söz alan BAP Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Özkan Toplan da Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetmeliğinin yenilendiğini ve buna göre bir hakem kurulunun bundan sonraki projelerde görevlendirileceğini belirtti. Proje süresinden de bahseden Özkan, Koordinatörlüğe gelecek projelerin biçimsel olarak incelendikten sonra, varsa daha önceki proje performansları değerlendirildikten sonra projenin komisyona havale edileceğini, oluşturulacak hakem kurulunun bir karar verdikten sonra Koordinatörlük tarafından araştırmacı ile kabul ve ret edilmesi hususlarında iletişime geçileceğini söyledi.

Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu şu isimlerden oluşuyor:

Prof. Dr. İmdat Taymaz (Mühendislik Fakültesi)    

Prof. Dr. Mustafa Altındiş (Tıp Fakültesi)

Prof. Dr. Mahmut Bilen (Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Doç. Dr. Yurdanur Dikmen (Sağlık Bilimleri Fakültesi)

Doç. Dr. Hüseyin Altundağ (Fen-Edebiyat Fakültesi)

Doç. Dr. Mehmet Barış Horzum (Eğitim Fakültesi)

Doç. Dr. Veli Yılancı (Siyasal Bilimler Fakültesi)

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız (Teknoloji Fakültesi)

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Suveren (Fen Edebiyat Fakültesi)

Yrd. Doç. Dr. Cem Kırlangıçoğlu (Güzel Sanatlar Fakültesi)

Arş. Gör. Dr. Emrah Kaya (İlahiyat Fakültesi)