BAŞAKŞEHİR- İstanbul’un Kayabaşı Ormanları ve Şamlar ( Sazlıbosna) barajı gibi doğal güzellikleriyle bilinen ilçesi Başakşehir’de en önemli sorun imar planları ve çarpık yapılaşma. Başakşehir’in imar planları bakımından yaşadığı sıkıntının en büyük sebebi ise TOKİ. Özellikle Şahintepe bölgesinde hisseli arsalara TOKİ’nin uyguladığı ŞERH ve arsaların parçalanarak hepten kullanılmaz hale getirilmesi uygulaması nedeniyle binlerce ev sahibi mağdur olmuş durumda.

25 YILDIR YAŞADIĞIM 3 KATLI BİNAMIN ALTINDA ARSA YOK

TOKİ’nin bölge planları üstündeki tasarrufu ve hisseli arsaları küçük büyük demeden 3’e, 5’e bölmesi binlerce mağduriyet yaratmış durumda. Şahintepe Mahallesi Muratdere Caddesi Karahan Sokak’ta oturan Zekeriya Bulut isimli vatandaşın anlattıkları inanılır gibi değil. Yaklaşık 25 yıldır yaşadığı 3 katlı evinin altında bir karış arsa yok diyen Bulut, size sorarım; ‘’Altında arsa olmayan bir yerde benim 3 katlı evim var, bu nasıl oluyor? Yani aklı olan biri bana anlatsın’’ dedi.

BUNLARDA DİNDE YOK İMANDA YOK VİCDANDA

TOKİ’nin talimatıyla bölgenin planlarıyla defalarca oynandığını söyleyen mağdur vatandaşlar adına açıklama yapan Zekeriya Bulut adeta isyan etti. İddialarını ve yaşadıklarını sıralayan Bulut, ” Aldıkları talimat doğrultusunda kendilerine arsa yaratmak adına her türlü dolanbazlığı yapan plancılar, öyle bir hale geldiler ki yıllardır yaşadığımız evin altındaki arsayıda aldılar. Yani bırakın dini imanı, bunlarda vicdanda yok. İnsaf be kardeşim, sizde hiçmi vicdan yok? Yıllardır yaşadığım ve 3 katlı olan evimin altındaki arsayı dahi başka yere kaydırdınız. Sadece benim değil burada yaşayan herkesin evi ve arsası başka yerlere dağıtıldı.  Benim 280 m2 hisseli arsam, üstünde de 100 m2  3 katlı evim var. Ama şimdievimin altındaki arsayı bile parçalıyarak başka yere kaydırdılar. Neden çünkü benim elimde 280 m2 tapum olsa istediklerini yapamayacaklar. Onlar ne yaptılar, ben ve benim gibi yüzlerce vatandaşın arsasını parçalıyarak, kullanılamayacak hale getirdiler. Ve böylelikle kendilerine ve yandaşlarına arsa yaratarak rant elde ettiler’’ dedi. Ayrıca Bulut, özellikle KURU GIDA HALİ için arsa toplandığını iddia ederek, ‘’Bizlerden çaldıkları hatta gasp ettikleri arsaları kuru gıda hali başta olmak üzere birilerine rant yaratmak amacıyla parçaladılar” diye belirtti.

BAKIR: BİZ SİZİN ADINIZA MÜCADELE EDECEĞİZ

Vatandaşların sorunlarını dinleyen CHP Başakşehir İlçe Başkanı Av. Deniz Bakır, ilçe yöneticileri ve Belediye meclis üyeleri sorunların çözümü konusunda vatandaşa aracı olmak adına söz verdiler. Şahintepe’nin birçok sokağında halkla buluşan CHP heyetine,  Şahintepe Mahalle Muhtarı Hüseyin Uçar’ da eşlik etti.

ONLARCA EV UÇTU UÇACAK

CHP heyeti,  Kuru Gıda Hal inşaatı nedeni ile evleri zarar gören vatandaşların evlerinide tek tek ziyaret ederek bilgi aldılar.  Evlerdeki hasarları inceleyen ekip, çok sayıdaki riskli evin notunu alarak yetkili makamlara ileteceklerini söylediler. Heyet daha sonra Sazlıdere Barajı’nın İSKİ ekipleri tarafından temizlenme çalışmalarını izlemek için bölgeye gittiler. CHP heyeti daha sonra Güvercintepe Mahallesine geçerek atık su borularının yenilenmesi hakkında İSKİ ve İGDAŞ ekiplerinin çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

 ‘’100 KAMYON KAÇAK HAFRİYAT DÖKTÜLER’’

Kuru Gıda Hali yakınında evi bulunan bir başka vatandaş ise, gelişi güzel ve istenilen yere dökülen toprak hafriyatından şikayet etti. Vatandaş yaşadıklarını şöyle özetledi: ” Başakşehir’e bağlı Şahintepe’de kaçak döküm yasal gibi yapılıyor”. Kaçak dökümün oturduğu evin ikinci katına kadar yükseldiğini söyleyen vatandaş ‘’ Gelişi güzel ve kaçak olarak yapılan bu toprak dökümünü İBB dahil Başakşehir Belediyesine bildirdim ama hala sağlıklı bir sonuç alamadım. Her kurum birbaşka kuruma topu atıyor. Yani konu kaçak toprak dökümü olduğunda kimse topa sahip çıkmıyor. Buraya 100 kamyondan fazla hafriyat döküldü. Ben de şantiye işi yapıyorum. O zaman bulduğum boş bir alana hafriyatımı dökeyim ve sorana da bahçe toprağıdırdiyeyim”  dedi.

 ‘’MİLLET UZAYA GİDERKEN, BİZ İNTERNET BEKLİYORUZ’’

Bölgede ki imar sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğine değinen vatandaş, ‘’ Benim arsamın imarı olsa zaten birçok sorun kendiliğinden çözülecektir.  Yollarımızda asfaltı geçin bir çakıl taşı bile yok. İnternet yok,  altyapı yok. Korona süresince okullar kapandı. Benim çocuğum online eğitime katılamadı. Millet uzaya gitmiş, biz internet bekliyoruz. Burası bir köy değil, İstanbul’dayız’’ diye tepki gösterdi.

‘’BELEDİYE BAŞKANI SEÇİM SONRASINDA HİÇ GELMEDİ’’

Hal inşaatı sırasında evinde oluşan çatlaklar nedeni ile mağduriyet yaşadığını ve bir çözüme ulaşamadığını anlatan bir başka vatandaş ise, ‘’ Evimde çatlaklar oluştu. İlk etapta yaptıracağız, daha sonrasında ise parasını vereceğiz dediler.  Ama hiç biri olmadı. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu seçim döneminde mahallemizdeki toplantılarında seçim sonrası da geleceğini ve var olan sorunlarımızı çözeceğini söylemişti. Hani nerde, seçimden bu yana 1 yıldan fazla geçti neden gelmedi, neden sorunlarımızla ilgilenmiyor? Haa derse ki ben bu mahalleden istediğim oyu alamadım onun için gelmiyorum ve size hizmet yok, bizde eyvallah der başımızın çaresine bakarız” diye konuştu.

‘’KAÇAK HARFİYATTA ÇETELEŞME VAR’’

Şahintepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Uçar ise bölgede kaçak hafriyat dökme konusunda bir çete oluştuğundan bahsederek, ‘’Bununla ilgili olarak kaymakam ve Belediye başkanı ile de görüşüldü. Hatta Basında haberleri çıktı. Burada kamunun dahi engelleyemediği mafya vari bir sistem var.  Kaymakam ile daha önceki görüşmemizde 12 tane aracın kaçak dökümden dolayı bağlandığını bize söylemişti. Maalesef ki Şahintepe’de Hafriyat dökümü durdurulamıyor” dedi

‘’TOKİ, BÖLGE PLANLARINA ENGEL’’

Şahintepe’nin birçok bölgesinde plan eksikliği olduğuna dikkat çeken CHP Başakşehir İlçe Başkanı Av. Deniz Bakır, ben de bu mahallenin çocuğuyum. Burada doğdum burada büyüdüm.  Bölgemizin en önemli sorunu imar planlarıdır. Peki bu neden yapılmıyor, sizlerinde anlattığı gibi bölgemiz fakir bir bölge. Çok çok yukarılara dayanan bir rant hesabı var buralarda. Yani sizlerin planlarını yapmak yerine TOKİ kanalıyla ve TOKİ yasasıyla garibanların arsalarına çökülmektedir. Bu uygulamalar ve sonuç bunu gösteriyor.  Burada yeni yapılan ölçümler ise kamu ortak parsellerinin yaratılması yani okul, cami, sosyal kültürel tesis alanlarının hesaplanması için yapılıyor. Bunlarla ilgili yapılacak kesintilerden sonra sizin hissenize düşen miktarını alıyor. Yani oynanan oyun belli. Siz mücadelenizi sürdürün bizde siyasi ve hukuksal destek verelim. Bu anlamda yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum’’ dedi.

‘’30 YILLIK SORUN İBB TARAFINDAN ÇÖZÜLÜYOR’’

Bölgede yaşanılan altyapı ve kanalizasyon sorununu çözmek için İBB’nin kararlı adımlar attığını anlatan Bakır, ‘’Kanalizasyonların geçtiği ana arterler İBB’ye ait ama ara sokaklar ilçe  Belediyesi’ne ait. İlçe Belediyesi ara sokaklar ile ilgili onay verirse, İBB suyun üzerindeki bütün pisliği alacak. Aynı zamanda burada 60’a yakın konut var ve bunlar rezerv alanı olduğu için altyapı yapılamıyor. Onları da biz İSKİ’nin bölge müdürü ile birlikte tespit ettik. Bu alana İSKİ tarafından foseptik çukuru yapılacak ve akan pislikler dereye akmayacak. 30 yıldır burada oluşan ve temizlenemeyen dere de temizlenmiş ve kokuda böylece ortadan kaldırışmış olacak. Aynı zamanda balçık dediğimiz mağaraların önündeki o bölgelerde temizlendi. Artık orada koku yok. Şimdi burayı göle bağladıktan sonra koku kalmayacak. Güvercintepe’nin Cumhuriyet ve Osmangazi Caddesi’ndeki kanalizasyon sorunu da Başakşehir CHP’li meclis üyelerinin müracaatları ile birlikte İSKİ tarafından çözüme kavuşturuluyor. İki caddenin kanalizasyonu ve binaların bağlantı yolları tamamiyle yapılacak’’ dedi.

Celal KARAALİ - Tolga ÖZDEMİR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi