dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2499.9
  • BIST
    9669.88
  • BTC
    64551.35$

Sahi; Malatya, Türkiye’ye bağlı değil mi?


Sahi; Malatya, Türkiye’ye bağlı değil mi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün ülkede baş gösterdiği ilk tarihten itibaren, Türkiye genelindeki vakalar hakkında bilgilendirmeler yapıyor. Ancak son zamanlarda Malatya Valisi Aydın Baruş’un açıkladığı vaka artışları Sağlık Bakanlığı'nın raporlarına yansımadığı görülüyor. Bu durum kamuoyu tarafından da kıyaslandığında ortaya ilginç fikirler çıkıyor. Akıllara Malatya Türkiye’ye bağlı değil mi? Sorusu gelirken Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin de bu konuyla ilgili Malatyalıları yakından ilgilendiren bir yazı yazdı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA 

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Malatya Valisi Aydın Baruş'un 30 Temmuz tarihindeki basın toplantısındaki açıkladığı Koronavirüs vaka artışının Sağlık Bakanlığı'nın raporlarına yansımadığının altını çizdi. 

SEDAT ERGİN: VAKA ARTIŞI SAĞLIK BAKANLIĞININ RAPORLARINA YANSIMIYOR

Vali Baruş'un “Özellikle son iki gündür günlük 100'lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var.” açıklamasına yer veren Ergin,"Malatya gibi bir ilimizde günlük vaka sayısının 100 eşiğini aşması her bakımdan düşündürücüdür.  Bunun gibi düşündürücü olan bir durum, Sağlık Bakanlığı'nın günlük olarak web sayfasına koyduğu raporlardaki verilerin Malatya Valisi'nin açıkladığı bu sayılarla örtüşmemesidir." değerlendirmesinde bulundu. 

SAYILARI KARŞILAŞTIRDI!

Ergin, "Vali, 30 Temmuz'da 'Özellikle son iki gündür günlük 100'lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık' dediğine göre, Sağlık Bakanlığı'nın 28 ve 29 Temmuz tarihli raporlarına bakalım. Bakanlığın 29 Temmuz tarihine ilişkin COVID-19 raporunda Türkiye toplamında yeni günlük vaka sayısı 940 olarak veriliyor. Bu sayı aynı akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından duyurduğu günlük tablodaki yeni vaka toplamı olan 942 sayısından 2 eksiktir." ifadesini kullandı. 

ERGİN YAZISINDA ŞUNLARI KAYDETTİ:

"Bakanlığın raporunda 29 Temmuz günü kaydedilen 940 vakadan 45'inin Ortadoğu Anadolu bölgesinde meydana geldiği duyuruluyor. Malatya dahil 8 ilin yer aldığı bu bölgenin toplamı 45'tir. Yani Vali'nin salt Malatya için açıkladığı 100 sayısının yarısının bile altındadır.

Sağlık Bakanlığı'nın bir gün önceki 28 Temmuz tarihli raporuna baktığımızda bu bölge için yine 45 sayısı ile karşılaşıyoruz. Ancak düşülen notta bir gün öncesine kıyasla 11 artış olduğu belirtilmiş. 27 Temmuz gününün raporunda vaka sayısı bu paylaşımla tutarlı bir şekilde 34 olarak gösterilmiş.

İlginçtir ki, ‘Acaba artış sonraki günlere mi yansıtıldı' düşüncesiyle 30 Temmuz'dan sonra 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasındaki raporlara baktığımızda bu bölgedeki günlük vaka sayılarının 38-51 aralığı içinde seyrettiğini görüyoruz.

Bir başka anlatımla, Malatya Valisi'nin vurguladığı vaka artışı bu raporlara yansımıyor."

 SÖZ KONUSU YAZININ TAMAMI ŞU ŞEKİLDE:

Dün Malatya Valiliği'nin web sayfasına girdim ve burada paylaşılan beşinci haberde Vali Aydın Baruş'un 30 Temmuz tarihinde, yani geçen hafta arife günü düzenlediği basın toplantısının metnini buldum. Haber, “Vali Baruş: Pandeminin artık olmazsa olmaz kuralı maske, mesafe ve hijyendir” başlığıyla verilmişti ve kendisine atfen “Günlük vaka sayılarının 100'leri bulduğunu” anlatıyordu.

Açıklamalarına bakıldığında, Vali Baruş'un COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle bir hayli kaygılı olduğu hemen fark ediliyor. Vali, “Malatya'da 1 Temmuz'a kadar düşük sayılarla seyreden salgın sürecinin bu tarihten sonra sürekli bir artışla kendisini gösterdiğini” kaydederek, şöyle diyor:

“Özellikle son iki gündür günlük 100'lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var.”

Vali, bu olguların altını çizdikten sonra Malatyalılara bayramda sosyal mesafeye ve temizliğe dikkat etmeleri, maske kullanmaları çağrısında bulunuyor, “Salgının bitmediğini, aksine hasta sayısının arttığını, bulaştırıcılığın yükseldiğini aklımızdan çıkarmayalım” diye konuşuyor.

*Malatya gibi bir ilimizde günlük vaka sayısının 100 eşiğini aşması her bakımdan düşündürücüdür.

Bunun gibi düşündürücü olan bir durum, Sağlık Bakanlığı'nın günlük olarak web sayfasına koyduğu raporlardaki verilerin Malatya Valisi'nin açıkladığı bu sayılarla örtüşmemesidir.

Sağlık Bakanlığı, geçen temmuz ayının başından itibaren web sayfasında günlük olarak yayımladığı ‘COVID-19 Günlük Durum Raporu'nda tespit edilen yeni vakaların bölgesel dağılımını da veriyor. Bakanlık, bu dağılımı yaparken Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlediği 12 bölgeyi esas alıyor.

Malatya, bu sınıflandırmada ‘Ortadoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Bu bölgede Malatya dahil 8 ilimiz var. Diğerleri Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri...

Şimdi Vali Baruş'un işaret ettiği vaka artışının Sağlık Bakanlığı'nın günlük raporlarında ‘Ortadoğu Anadolu Bölgesi'nde ne ölçüde göründüğüne bir bakalım.

*Vali, 30 Temmuz'da “Özellikle son iki gündür günlük 100'lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık” dediğine göre, Sağlık Bakanlığı'nın 28 ve 29 Temmuz tarihli raporlarına bakalım.

Bakanlığın 29 Temmuz tarihine ilişkin COVID-19 raporunda Türkiye toplamında yeni günlük vaka sayısı 940 olarak veriliyor. Bu sayı aynı akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından duyurduğu günlük tablodaki yeni vaka toplamı olan 942 sayısından 2 eksiktir.

Bakanlığın raporunda 29 Temmuz günü kaydedilen 940 vakadan 45'inin Ortadoğu Anadolu bölgesinde meydana geldiği duyuruluyor. Malatya dahil 8 ilin yer aldığı bu bölgenin toplamı 45'tir. Yani Vali'nin salt Malatya için açıkladığı 100 sayısının yarısının bile altındadır.

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!