11 Aralık 2019 17:17

Cizre ve Silopi'deki sokağa çıkma yasaklarının üzerinden 4 yıl geçti

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının üzerinden 4 yıl geçti. Cizre’de 2 Mart 2016’da sona eren 79 günlük yasak sırasında 288 kişi yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: DİHA

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının üzerinden 4 yıl geçti. Avukat Hüseyin Tül, yasaklarla birçok ihlalin ortaya çıktığını söylerken HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, konuyu Meclise taşıdı. 14 kişinin cenazesine ise henüz ulaşılamadı.

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının üzerinden 4 yıl geçti. Cizre’de 2 Mart 2016’da sona eren 79 günlük yasak sırasında 177’si üç ayrı binanın bodrum katında olmak üzere 288 kişi yaşamını yitirdi.

İnsan hakları örgütlerinin hazırladıkları raporlara göre, yaşamını yitirenlerinin 1’i bebek olmak üzere 41’i çocuk, 22’si kadın. Yaşamını yitirenlerden Cemile Çağırga, cenazesinin 3 gün boyunca dondurucuda bekletilmesi ile gündeme geldi. 14 kişinin cenazeleri ise ailelerinin vermiş olduğu DNA örneklerine rağmen henüz bulunamadı.

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalarda ise bugüne kadar 86 dosya hakkında “takipsizlik” kararı verildi. Karara yapılan itirazlar da reddedilirken 86 dosya Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındı. İçişleri Bakanlığına yapılan maddi-manevi tazminat başvurularının 59’u hakkında “ret” kararı çıktı.

Avukat Hüseyin Tül, sokağa çıkma yasağı sırasında yaşamını yitirenlerin dosyalarına dair hukuki gelişmeleri Mezopotamya Ajansından (MA) Ahmet Kanbal ve Müjdat Can’a değerlendirdi.

"FAİLİ MEÇHULE SÜRÜKLENİYOR"

Yasaklarla birlikte birçok hak ihlalinin ortaya çıktığını dile getiren Avukat Hüseyin Tül, “En başta yaşam hakkından tutalım da eğitim hakkı, özgürlük, güvenlik hakkı, sağlık hakkı gibi birçok hak ihlal edildi” dedi. Yaşananların ardından savcılığın kendiliğinden harekete geçerek ilk yapması gerekenin delilleri toplamak olduğunu dile getiren Tül, “Soruşturmaya en başından beri gölge düştü. Delilleri karartmaktan tutun da delil yaratmaya kadar şüpheler oluştu. Ne yazık ki şu ana kadar 5’inci yılına girmesine rağmen bırakın kamu davası açılmasını, tek bir polis memurunun bile şüpheli konumunda ifadesi alınmış değil. Muhtemelen de alınmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yasak döneminde öldürülenlerin dosyalarında verilen “takipsizlik” kararlarıyla birlikte dosyaların “faili meçhule” sürüklendiğini belirten Tül, Türkiye’de yüzlerce “faili meçhul” dosyanın daha ortaya çıkma riskiyle karşı karşıya kalındığını dile getirerek “AYM başvurularını yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. En nihayetinde AİHM’ye götürmeyi düşünüyoruz. Tabii bu hukuki süreçleri işletmek ne yazık ki faillerin bulunmasında etkili olmuyor. Ne yazık ki siyasi iradenin de bu konuda etkili olması gerekiyor” dedi. 

4 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN CENAZELERİNİ ARIYORLAR

Cizre’de 4 yıl önce sokağa çıkma yasakları döneminde hayatını kaybeden 14 kişinin cenazesine hâlâ ulaşılamadı. Kızı Hacer Aslan’ın cenazesini arayan Hezne Aslan, yasak sırasında oğlu Mehmet Sait ile birlikte kardeşi 3 çocuk babası Selim Turay’ı kaybeden bir anne. Bodrumlarda olduğunu bildiği kızı Hacer’den haber alamayan anne Aslan, Habur, Urfa ve Mardin’deki morglarda kardeşi ile kızının cenazesini teşhis etmek için gitmedik yer bırakmadı.

Anne Aslan, şunları kaydetti: Bizim yüreğimiz yandı. Ne olursa olsun ben Hacer’in cenazesini arama davasından vazgeçmeyeceğim. Ölene kadar da bu cenazeyi aramaya devam edeceğim. Ben oğlumun mezarına her hafta gidiyorum ve keşke kızım Hacer’in de bir mezarı olsa diyorum. Bir Fatiha okuyacak mezar taşı olsaydı belki biraz daha rahatlardım. Kızım sivil ve öğrenciydi. Hepsi bu ülkenin ve buranın insanlarıydı.

"CENAZEMİZİ İSTİYORUZ"

7 çocuk annesi Taybet Gökhan ise yasak sırasında 52 yaşındaki eşi Osman Gökhan’ı kaybetti ve 4 yıldır cenazesini arıyor. Gökhan, “Eşim öldü, cenazemizi arıyoruz ama üzerimizdeki baskılar da dinmedi. Davalar da açtık. Cenazenin verilmesi için başvuruda da bulunduk. Cenazemizi istiyoruz, hakkımızın yerde kalmasını istemiyoruz. Bulana kadar da aramaya devam edeceğiz” dedi.

İMİR, KONUYU MECLİSE TAŞIDI

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, konuyu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu. İmir’in bazı soruları şu şekilde: “Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgelerde güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında meydana gelen ölümler için açılan idari davaların sayısı ve güncel akıbetleri nelerdir? Cenazesi bulunamayan 14 kişi hakkında bir araştırma yapılmış mıdır? Ailelerine cenazelerinin akıbetleri hakkında bir bilgilendirme yapılmış mıdır? Cizre Savcılık ve emniyet görevlilerinin delilleri kararttığı ve olaylara dair görüntüleri yok ettiğinden haberdar mısınız? Yok etmedilerse deliller ve görüntüler neden mahkemeye verilmemektedir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep’te asgari ücret tartışması: Sabah ekmek alsam akşam alamıyorum!

SONRAKİ HABER

Emine Bulut, seçimler, deprem... 2019'da Google'da en çok arananlar neden arandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa